• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Corsa D , nie chłodzi na postoju

iskra222

Nowy
Punktów
0
Witam , posiadam opla corsę D , 2008 rok , 1.2 benzyna twinport , 59KW (80km) , klimatyzacja Manualna

Problem jest taki że nie działa klimatyzacja na postoju , podczas jazdy jest wszystko okej. Doszedłem do wniosku że problemem jest nie załączający się wentylator chłodnicy.

Sprężarka się załącza , nie załącza sie wyłącznie wentylator.

Bezpieczniki i przekazniki od wentylatora są sprawne.

Gdy robię zwarcie na przekaźniku , to wentylator się uruchamia , na jednym i drugim przekaźniku (są tylko 2), (poprzez komputer diagnostyczny też wentylator się uruchamia i działają 2 prędkości)

Czynnik w układzie jest oraz czujnik ciśnienia klimatyzacji pokazuje około 800kpa (gdy go odłącze , sprężarka przestaje działać więc tu jest myślę wszystko okej)

Czujnik temperatury płynu chłodzącego też pokazuje prawidłową wartość na komputerze diagnostycznym.

Przejście sygnałowe między komputerem silnika a przekaźnikiem również jest dobre (pin B14 na komputerze dochodzi do przekaźnika K14 , oraz pin B46 dochodzi do przekaźnika K7)

Na komputerze diagnostycznym , w parametrach jest normalnie wskazanie że klimatyzacja aktywna , ale wentylator się i tak nie załącza.

Ostatnio była sytuacja że po powrocie ze sklepu, do domu (około 2km) wentylator normalnie się załączał na postoju i leciało pięknie zimne powietrze. Po zgaszeniu i odpalaniu za 5 minut już wentylator nie działał , przejechałem się znowu około 2km , i po powrocie nadal klimatyzacja na postoju nie działała. Był to jedno razowy przypadek działającej klimy.

Czy ma ktoś jakiś pomysł ?

Do góry Bottom