• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Crafter 2007 błąd 42a4

maciej90

Uczestnik
Punktów
0
Dzień Dobry. Mam Vw Craftera z 2007r z silnikiem 2.5tdi bjl. Problem polega że są błędy. Między innymi 42a4 oraz 47d3. Po odłączeniu wtyczki od esp pojawiły się dodatkowo 4bef. Żadna kontrolka się nie świeci. Napięcia na bezpiecznikach sprawdzane i jest prawidłowe. Napięcie na pompie abs też jest prawidłowe więc gdzie szukać problemu?
Akumulator jest nowy, napięcie ładowania 14.2

maciej90

Uczestnik
Punktów
0
Ok. Zaraz dodam opis.
Automatyczne połączenie postów:

20230823_095935_HDR.jpg

Ok. Zaraz dodam opis.

20230823_095935_HDR.jpg
Błędy 4BE3, 4BE4, 4BE5, 4BEF pojawiły sie po odłączeniu wtyczki od czujnika esp a dwa pierwsze już były. Niema żadnych święcących kontrolek na desce.
Jeśli odłączę wtyczke od czujnika esp to wyświetli się błąd na desce po podłączeniu z powrotem na desce błąd znika ale dalej są zapisane.

Ostatnia edycja:

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
489
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Wszystkie te błędy są sporadyczne. Powinny bez problemów dać się wykasować i nie powinny powracać.

Styber

SuperMechanior
Punktów
56
Jak błędy po wykasowaniu wracają to przejrzeć wiązkę modułu ABS pod kątem ciągłości i weryfikacja zasilania modułu(ale nie sprawdzenie napięcia multimetrem, tylko np. test żarówką). W najgorszym przypadku uszkodzony jest sterownik.
Najważniejszą informacją jest tu - spadek napięcia.

maciej90

Uczestnik
Punktów
0
Właśnie błedów nie idzie skasować. Sprawdzałem bezpiecznik nr4 ten 40 amperowy i niema na nim żadnych śladów złego styku ale go wymieniłem. Z tego co pamiętam sprawdzałem na nim napięcie i jest wporządku. Na samej wtyczce od pompy ABS tez sprawdzałem. Już w sumie z głupiałem czy problem leży w samym czujniku esp czy leży po stronie pompy abs (sterowniku). Oglądałem przewody które są w skrzynce bezpieczników i ten przewód który idzie do pompy ABS jest w porządku. Nie robiłem tylko próby żarówką.

Ostatnia edycja:

Styber

SuperMechanior
Punktów
56
Według mnie dopóki moduł zgłasza błąd zbyt niskiego napięcia, to należy to uznać za błąd o wyższym priorytecie niż brak komunikacji z czujnikiem ESP.
Btw jak błędów sporadycznych nie możesz skasować to zmień interfejs, bo ten chyba leci w kulki.

maciej90

Uczestnik
Punktów
0
Interfejs mogę zmienić tylko jaki. Może być tak że tych błędów niema a ten interfejs nie kasuję. Tylko niewiem czy vcds starczy?

maciej90

Uczestnik
Punktów
0
Więc udało się błędy usunąć vcd'esem. Narazie ich niema.

maciej90

Uczestnik
Punktów
0
Druga sprawa że nie łączy się ze sterownikiem airbag już myślałem że też coś uwalone ale vcds się łączy

Do góry Bottom