• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czujnik kąta skrętu Golf 7 2019

Golf2019

Początkujący
Punktów
0
Dzień dobry,
Chciałbym zasięgnąć informacji nt. poniższego problemu:
W marcu odebrałem nowego golfa z rocznika 2019. Od początku zauważyłem problem z kierownicą tj. podczas jazdy na wprost kierownica musiała być skręcona lekko w lewo. Pojechałem na gwarancję do ASO, a tam po naprawie kierownica była skręcona w prawo podczas jazdy na wprost. Dałem sobie spokój z ASO i pojechałem na geometrię niezależnie. Geometria była całkowicie rozjechana. Po dwóch próbach ustawienia kierownicy na wprost względem przedniej osi, aktualnie widzę, że podczas jazdy na wprost delikatnie kierownica nadal jest skręcona w lewo (minimalnie, ale widać). Drugi problem jaki zauważyłem to podczas jazdy na wprost, podczas skrętu kierownicy w prawo czuć większy opór niż w lewo (jakby punkt zero wspomagania był odchylony w lewo, zupełnie tak jak kierownica kiedy wyjechałem w salonu). Czasami podczas trasy zdarza się, że po wyjściu z łuku kierownica dąży sama do pozycji skrętu w lewo (jakby tam był ten punkt zero), ale wtedy samochód skręca, bo kierownica była przecież ustawiana na wprost podczas geometrii.
Po zgłębieniu tematu doszedłem do wniosku, że winny może być czujnik kąta skrętu kierownicy i jego zła kalibracja, co powoduje, że przez złe odczyty wspomaganie może działać nieprawidłowo.
Proszę o informację czy problem może leżeć w kalibracji czujnika. Jeżeli nie to co może być przyczyną?

Golf2019

Początkujący
Punktów
0
Rozumiem, ale pytam też konkretnie o ten czujnik, bo spotkałem się z opinią, że nie odpowiada on za pracę wspomagania...
Dlatego też zwracam się na forum z prośbą o potwierdzenie tego lub zaprzeczenie.

Ostatnia edycja:

piohol

SuperMechanior
Punktów
108
Miasto
Kępno
Kierownica ustawiona na wprost zablokowana ustawiasz geometrię a potem wykonujesz kalibrację czujnika skrętu. Dziwię się że olewasz temat w czasie gwarancji, teraz trzeba będzie zapłacić. W moim samochodzie mając usterkę samochodu w czasie gwarancji serwis twierdził że tego się nie da naprawić. Po kilku bezskutecznych naprawach, telefon do centrali producenta samochodu przy szefie serwisu - mina kierownika bezcenna. Po godzinie samochód "sam się naprawił" a kierownik serwisu zapamiętał lekcję bo każda kolejna wizyta w serwisie to pasmo jego sukcesów. Więc jak się chce to wiele m0żna zrobić a jak się nie chce to zostaje się do tego zmuszonym.

Ostatnia edycja:

Golf2019

Początkujący
Punktów
0
Geometrię na gwarancji robią niestety tylko do 5k km. Co do takiego czujnika to nie wiem, być może spróbuje uderzyć na gwarancji, ale będzie to ciężkie, gdyż mieszkam aktualnie w Gdańsku, a auto brane w salonie w Warszawie.

Dokładnie tak samo uważam, że kwestia chęci. Natomiast teraz z perspektywy czasu żałuję, że od razu się tym nie zająłem dociskając ASO, ale niestety miałem bardzo dużo pracy w tym okresie a z wizyta w aso jest tak, że trzeba poświęcić pół albo i cały dzień, na co nie mogłem sobie pozwolić.

Temat czujnika i tak pewnie poczeka do wiosny jeżeli ASO stwierdzi teraz, że tego gwarancja nie obejmuje. Problem nie jest na tyle uciążliwy.

Ostatnia edycja:

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
874
Miasto
PGS
Chłopie skąd ty spadłeś!!! Auto na gwarancji i jedziesz na warsztat niezależny? Czy ci rozum odebrało? Spinaj poślady i s powrotem na servis!!! Od tego te gamonie są! A jak nie to pisać do centrali jak już kolega wyżej wspomniał. Gdzie wy żyjecie?
Kupiłeś nowe auto i ma być wolne od wad! Koniec kropka!!!!!

Bajzel

Gaduła
Punktów
10
Nie ma znaczenia gdzie kupiłeś auto, jeśli jest na gwarancji producenta to możesz je oddać do dowolnego ASO.

Golf2019

Początkujący
Punktów
0
Witam, za mną wizyta w ASO. Niestety nic z niej nie wynikło, chyba, ze to, ze aso nie stwierdziło problemu. Sprawdzili geometrię (sami nie robili, bo było ok). Powiedziałem wcześniej o tym czujniku, to panowie potem powiedzieli, że posprawdzali i nie ma błędów. Z tego co zrozumiałem to robili ponowne ustawienie czujnika (o ile jest to prawda).
Ogólnie jest nie maja się do czego przyczepić. Po wyjechaniu niestety kierownica zachowuje się tak jak wcześniej.

Do góry Bottom