• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czujnik położenia wału - sprawny? Chodzi o daewoo Lanos

tomas2424

Nowy
Dołączył
26.04.2021
Postów
3
Punktów
0
Czy czujnik położenia wału może być uszkodzony mimo przemierzenia go multimetrem? ( brak iskry,komputer ecu i imobilajzer podmieniony)
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1668
Punktów
94
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Ale nie ma gość iskry to klin nie ma nic wspólnego.
A czy masz zasilaniem na cewkę WN ?
Pin D plus a C minus sprawdź.
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1668
Punktów
94
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
A impulsy są na cewkę..?..czyli pozostałe piny.
Jak nie to trzeba się wrócić do początkujący czyli immo,ECU, zasilania.
 

piotrek7j87

SuperMechanior
Dołączył
15.06.2016
Postów
626
Punktów
41
Miasto
TM
Jesli masz czujnik indukcyjny to sprawdzisz go omomierzem ale jeśli jest to czujnik Halla to pdłaczając omomierz po prostu go zniszczysz.. Do sprawdzenia czujnika Halla używa się oscyloskopu....A Daewoo lanos bedzie miał czujnik indukcyjny...
 

nanab

SuperMechanior
Dołączył
25.09.2020
Postów
300
Punktów
73
Wiek
29
Miasto
Bydgoszcz
ale jeśli jest to czujnik Halla to pdłaczając omomierz po prostu go zniszczysz.. Do sprawdzenia czujnika Halla używa się oscyloskopu....
Opisz w jaki sposób omomierz miałby zniszczyć czujnik, a jednocześnie oscyloskop nie zrobi mu krzywdy?
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1668
Punktów
94
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Wiem że historia lubi się powtarzać ale nie w tych czasach !!!!
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1668
Punktów
94
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
A tak mi coś dziwnie się napisało.
A tak myślę że gość to chyba nie zrobi tego auta
 

nanab

SuperMechanior
Dołączył
25.09.2020
Postów
300
Punktów
73
Wiek
29
Miasto
Bydgoszcz
Omomierz podaje napięcie a oscyloskop tylko zbiera.
Omomierz raczej podaje prąd a nie napięcie i to prąd równy 0 (zaokrąglając do 4 albo 5 cyfr po przecinku).
Oscyloskop też jest obciążeniem, a na jego kablach tez się może coś wygenerować.
Tylko jak to by miało uszkodzić czujnik, już dotknięcie czujnika palcem poza strefą EPA daje dużo większe szanse na uszkodzenia.
 

Diagbox10

-*-*-
Dołączył
5.04.2018
Postów
6239
Punktów
1078
Miasto
trasa lublin siedlce
Jak podaje prąd to napiecia juz nie podaje Omomierz? Oscyloskop jak dobry to ma duzy opor wewnetrzny.


 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1668
Punktów
94
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Ale dużo przepychanek teoretycznych a taki prosty czujnik do sprawdzenia.
 
Do góry Bottom