• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy powinienem usunąć konwersję LPG z mojego samochodu

kushh8

Nowy
Punktów
0
Cześć ludzie. Chciałem tylko zasięgnąć Waszej opinii na temat LPG. Mam więc Hondę Prelude 2.0i czwartej generacji, którą kupiłem około rok temu. Poprzedni właściciel zrobił w aucie przeróbkę LPG, ale odkąd go kupiłem jeżdżę na gazie (nie jestem fanem LPG). Chodzi o to, że chciałem zdemontować instalację LPG, ale zanim to zrobiłem, zrobiłem rozeznanie, przed moimi badaniami zawsze myślałem, że LPG jest szkodliwy dla silnika, ponieważ jest przeznaczony do pracy na benzynie. Po moich badaniach dowiedziałem się, że ze względu na wyższą liczbę oktanową LPG spala się czyściej niż benzyna, a więc przedłuża żywotność silnika. Poza tym LPG jest tańsze, więc to dodatkowa zaleta. Ale nadal jestem w kropce nad demontażem lub nie demontażem instalacji LPG. Gdybyś podzielił się swoimi opiniami, byłoby super. Z góry dziękuję.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
323
Miasto
Wasilków
Perełka pod koc i żółte tablice czy zwykły codzienny dupowóz? Według mnie wyczerpuje to temat ;)

nanab

SuperMechanior
Punktów
462
Miasto
Bydgoszcz
Jak chcesz psuć silnik benzyną i płacić 2x więcej za gorsze paliwo to demontuj.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
500
Miasto
Okolice Krakowa
U mnie każde auto, które jest kupowane, od razu idzie do gazu. W tym momencie mam na LPG X5 4.8, 645Ci 4.4, Mini Cooper 1.6 i musiałoby mnie poje*ać, żeby jeździć na benzynie, gdy na gazie te silniki pracują dokładnie tak samo.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3303
Miasto
PZ
U mnie każde auto, które jest kupowane, od razu idzie do gazu. W tym momencie mam na LPG X5 4.8, 645Ci 4.4, Mini Cooper 1.6 i musiałoby mnie poje*ać, żeby jeździć na benzynie, gdy na gazie te silniki pracują dokładnie tak samo.
Tylko musi to zamontować ogarnięty gazownik

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
323
Miasto
Wasilków
Ja 7 lat montowałem i mam taki uraz, że w najbliższej rodzinie same diesle :D

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
71
Dwunasty są w benzynie też
Wtryski i turbiny tez
Automatyczne połączenie postów:

Dwumasy

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Ja 7 lat montowałem i mam taki uraz, że w najbliższej rodzinie same diesle :D
Zapłaciłeś za popsucie silnika w samochodzie i to dostałeś, więc dlaczego masz uraz.
Gazownik dokładnie wywiązał się z umowy.

Zasada jest prost : Montaż LPG może być zrobiony
1-- szybko
2-- tanio
3-- dobrze
Z tych trzech opcji możesz wybrać najwyżej dwie.
Polecam stosować się do tej zasady w przyszłości.

Powiem ci że ja fantastycznie żyję z "gazowników" którzy robią tanie montaże.
W tej sam chwili odszedłem od montaży.
Robię tylko naprawy , regulację i przeróbki po tanich gazownikach.
Wiem że roboty mi nie zabraknie aż do emerytury.

Styber

SuperMechanior
Punktów
48
Gaz fajna sprawa. Sam mam w aktualnym aucie i w każdym poprzednim też miałem.
Mega filozofii z tym nie ma. Jak ktoś się zajmuje mechaniką/elektroniką i wie jak zarządzany jest układ wtryskowy silnika, to sam sobie poradzi z montażem.
...a to, że w Polsce króluje szybki i tani wrzut to widocznie akurat wynika z tego, że ludzie tak lubią.
Najgorzej jak ktoś ma w miarę świeżą furę i oddaje ją do takich paproków, a później nawet oleju nie można sprawdzić, bo bagnet zasłaniają węże i nieumiejętnie poprowadzona wiązka. Chociaż na względach estetycznych często się nie kończy, bo dochodzą jeszcze historie z rozjechanymi adaptacjami, itd...
Temat rzeka.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
323
Miasto
Wasilków
Zapłaciłeś za popsucie silnika w samochodzie i to dostałeś, więc dlaczego masz uraz.
Gazownik dokładnie wywiązał się z umowy.
Małe sprostowanie, to ja byłem tym gazownikiem w jednym z większych zakładów na Podlasiu ;) 7 lat, na co dzień wtryski i reduktory, elektryka i tył jak nie było komu zrobić. Akurat za moich czasów wchodziły bezpośrednie i tam często były kwiatki bo każdy tego się uczył dopiero. Dorabianie powrotów benzyny przy pompach na zmiennym wydatku jak jeszcze nie było emulatorów. A kto starego vortexa robił ten się w cyrku nie śmieje.
Ogólnie założyłem jakieś 4000 instalacji przez 7 lat( ponad 500 rocznie) i reklamacji było bardzo mało. Jak poszedłem na swoje to unikam gazu, jak trzeba to zrobię, ale zdecydowanie wolę mechanikę.

Do góry Bottom