• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy zmieniać koło dwumasowe na sztywne koło ? DYSKUSJA Luźna

kubajvc

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Tak z ciekawości pytam . nie jestem po żadnej ze stron bo nie chce niczego sugerować. Pytam bo chce sie dowiedzieć jak podchodzą do tego mechanicy i inni użytkownicy :D

Pacjent hyundai Tucson 2.0 CRDI 4x4 2006 rok

Proszę o opinie .

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Był już taki temat. W sumie chyba wszyscy byli na NIE. Osobiście też odradzam. Masz silnik z dużym momentem obrotowym i to dość nisko . Na sztywnym zestawie tłumik w tarczy sobie nie poradzi. Będą drgania, pojawi się klekot skrzyni.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Ja równiez uważam, ze nie warto, a tym bardziej jak występuje to o czym dejot wspomina czyli duzy moment dostepny od dołu. Zazwyczaj komfort jazdy pogarsza sie i to zauwazalnie....

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
Ale do tego auta chyba nie ma zamiennika na kolo sztywne?chyba ze cos mnie ominelo.Moim zdaniem mozna zakladac sztywne tylko zalezy do jakich samochodow.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Ja mam x-traila 2,2 dci zmieniłem na sztywne po tym jak spaliłem nową dwumasę 2tyś km od założenia przy wyciąganiu łódki z wody. Jeżdzę tak już kilka lat i nie narzekam. Spalanie nie wzrosło, hałas zepsutej dwumasy umilkł a czy auto chodzi mniej płynnie trudno stwierdzić.
Zdecydowałem się ponieważ mój silnik w almerze tino z tą samą skrzynią był składany na kole sztywnym więc stwierdziłem ,że powinno działać ( nawet pomimo większych obciążeń przez nape 4x4 )

kubajvc

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Elbląg
Dziekuje za wszelie odpowiedzi . Nikt nie robi ankiet . jestem ciekawy poprostu jak to wyglada od strony eksploatacji pozniej . jak sie jezdzi czy lepiej czy nie . Ja równiez bym nie załozył ale chciałem poznac zdanie innych . Pozdrawiam

Do góry Bottom