• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dacia dokker - zwarcie elektryczne

joda_cz

Nowy
Punktów
0
Witajcie forum.
Chcę polecić go każdemu, kto ma Dacię Dokker - w moim przypadku wersję z silnikiem K9K C6. Sprawdź instalację elektryczną na zacisku zasilania rozrusznika. Przewód zasilający i ten zacisk powodowały nagrzewanie się całej wiązki przewodów i powodowały zwarcie. Efektem jest niezdatny do jazdy samochód i bardzo pracochłonna naprawa na parkingu przy domu - serwis nie wiedział co zrobić. Załączam zdjęcia uszkodzonego obszaru. Schemat na zdjęciu przedstawia inny typ silnika, ale jego lokalizacja jest taka sama. Proszę, jeśli ktoś posiada schemat elektryczny silnika typu K9K C6, byłoby to bardzo pomocne. dokker.png 3R2RXdXJ.jpg

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1601
ale po co ci tutaj schemat?

rozwiń uszkodzoną część wiązki i postaraj się rozdzielić na poszczególne kable. teraz możesz pojedynczo wymieniać uszkodzone kabelki po jednym. wycinasz jakieś 10-15 cm i wstawiasz pomiędzy nowy przewód.

lub sprawdź czy kolory się nie powtarzają i wytnij uszkodzoną część wiązki. później połącz zgodnie z kolorami lub oznaczeniami na kablach. mam na myśli- zielony z zielonym, cienki czerwony do cienkiego czerwonego, gruby czerwony do grubego itd. oczywiście jeżeli jest więcej tych samych kolorów to jest mały problem i należy pomyśleć o tym przed eksterminacją- odpowiednio sobie poznaczyć.

oczywiście żadnych skrętek czy szybkozłączek. lutowanie i koszulki termokurczliwe. a na końcu ładnie zawinąć czarną izolacją.

joda_cz

Nowy
Punktów
0
Uszkodzony obszar znajduje się w bardzo trudno dostępnym miejscu i występuje w nim kilka przewodów tego samego koloru. Wiem, do których podzespołów prowadzą te przewody, ale niestety nie jestem w stanie dowiedzieć się, do których wejść w komputerze wtryskowym.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1601
no to zastosuj metodę którą opisałem w punkcie pierwszym. nie rozumiem w czym problem. jeżeli jest ciężki dostęp to wypnij wtyczki, mocowania i uwolnij wiązkę na tyle, żeby uszkodzony odcinek położyć na pokrywie silnika. teraz możesz ją spokojnie rozdzielić na poszczególne przewody i ogarnąć po jednej sztuce na raz. nie interesuje cię gdzie one podłączone. wymień tylko przetopiony odcinek.

- wycinasz JEDEN zjarany przewód, jakieś 5 cm więcej od uszkodzenia w każdą stronę
- odizolowujesz końcówki, zakładasz termokurcze
- wlutowujesz nowy "bypass" w miejsce wyciętego przewodu
- podgrzewasz termokurcze

postępujesz tak z każdym kabelkiem POJEDYŃCZO aż ogarniesz wszystkie.
na koniec zaizoluj całość taśmą i wepnij wiązkę na miejsce

tym sposobem nie musisz znać schematu i do czego to jest wykorzystywane.

joda_cz

Nowy
Punktów
0
Jestem elektrykiem i gdybym miał możliwość zrobienia tego w ten sposób, nie pisałbym na forum z prośbą o schemat. Jeśli ktoś ma schemat silnika wariantu K9K C6, byłbym bardzo wdzięczny.

autoserwisgd

SuperMechanior
Punktów
28
9.50 euro i masz wszystko co potrzebujesz, tylko nie pisz że to drogo i chcesz za free na forum...

Do góry Bottom