• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Diagnoza map sensor . Prawidłowe napięcie czyjnika

Barteczek

Początkujący
Punktów
1
Witam . panowie zastanawiam się czy mój map jest sprawny . Wpiąłem się z załączoną wtyczką na map i na kablu sygnałowym od ciśnienia ma 3.98v . Gdzieś wyczytałem że prawidłowe napięcie na zapłonie gdy w kolektorze jest ciśnienie atmosferyczne napięcie powinno być zbliżone do 5v . Na forscan tak samo pokazuje 3.98 v na zapłonie . Po odpaleniu napięcie spada a ciśnienie w granicy 40 kPa na jałowym biegu . Walczę z losowym chwilowym podbiciem obrotów na zimnym . Pacjent 3.7 Mustang

Barteczek

Początkujący
Punktów
1
Stanisław no wiem że moja wiedza jest skromna ale może za to podzielisz się swoją ? Mechanika mam wolnego dopiero za dwa tyg i próbuje sam coś zdziałać zrozumieć . Liczę na Twoją pomoc .
Wiem że po odpaleniu powinno spadać na jałowym w okolice 1.5 v . I tak się dzieje . Mnie nurtuje tylko ciśnienie na zapłonie 3.98 .. nie powinno być pod 5 v?
Drugi2 faktycznie chciałem zapytać się na innym forum pomyłkowo założyłem drugie konto tu sorki za zamieszanie

Barteczek

Początkujący
Punktów
1
Nie ma gazu .

Stanisław 1946 :) widzisz Twoja wiedza kończy się na zadaniu pytania czy jest gaz w sprawie . Masz wiedzę z przedszkola a tam bawią się zabawkami ;) dobrze że znam angielski dość dobrze i na amerykańskim forum znalazłem info że w tych map 4 v sygnałowe na jałowym jest dobrze i jest równe 99 kPa. Pewnie jeździsz polonezem o znasz jako tako budowę gaźnika :) ale i tak szacun że w tym wieku potrafisz naskrobac posta siedzą w pieluszce i czekając na przemieloną kaszkę :) pozdro temat do zamknięcia ;)

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Moim zdaniem napięcie sygnalowe masz za małe, zbyt male. Powinno wynosić nie mniej jak 4.5V i nie więcej jak 5 V. Na jałowym powinno spaść do 1V max 2V a cisnienie +-40kPa. Typowy objawy na przewodzie czujnika ewentualnie na nim samym słaba masa lub korozja na przewodzie ( pinach " konektorach") albo masz zwierzątko na osiedlu i ci skubła trochę izolacji w przewodach na czujniku. I troszkę więcej pokory do innych. Jest weekend, nikt nie siedzi 24godziny w sobotę i nie odpowie ci od razu na pytania, jeżeli z własnej chęci w ogóle ktoś się zainteresuje twoim problemem, a czasy mamy jakie mamy. Szukaj masy, ona w większości powoduje takie objawy.

Barteczek

Początkujący
Punktów
1
Nie jestem zaczepliwy. Pierwszy zostałem zaatakowany. Wdwiesiek byłbyś tak miły jak już napisałeś posta o jakieś konkrety ? Przecież takie coś co piszesz nic nie wnosi do tematu . Nie prościej zamiast uszczypliwości napisać w jednym zdaniu co się uważa ? ;) Encore a Tobie bardzo dziękuję za rzeczowa odpowiedź . Oby więcej tu takich ludzi rzeczowo podchodzących do tematu .

Encore a powiedz jak sprawdzałem forscanem przy napięciu 3.98 mam 99 kPa w dolocie (czyli tyle ile być powinno- ciśnienie atmosferyczne ) . To jakbym miał pod 5 v na sygnałowym to miałbym zaklamania .
Dodam że na jałowym mam 1.4-1.5v i koło 40 kPa w dolocie czyli z tego co piszesz tak jak być powinno

Barteczek

Początkujący
Punktów
1
Encore zrozumiał i mi odpowiedział. Wyraził swoje zdanie...
Więc jeszcze raz myśl przewodnia:

Czy napięcie sygnałowe z map na zgaszonym silniku sięgające 3.98 v to nie za mało ?? Dodam że przy tym napięciu forscan pokazuje 99kPa ,( czyli tyle ile powinien )

Barteczek

Początkujący
Punktów
1
Nie dziękuję . Wystarczy że odpalę i widzę że kPa i volty się zmieniają . Jakbyś czytał uważnie to byś wiedział że to już wiem ...
Czyli nie wiesz czy to napięcie jest ok 3.98 ?

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Nie dziękuję . Wystarczy że odpalę i widzę że kPa i volty się zmieniają . Jakbyś czytał uważnie to byś wiedział że to już wiem ...
Czyli nie wiesz czy to napięcie jest ok 3.98 ?
Pisałem ci, że jest za małe. Ma być między 4.5V a 5V na jałowym masz dobry odczyt ( Voltami i kPa ) są w normie. Co do 99kPa to bardziej nad morzem jak kolega pisał powinno mieć. Im wyższa wysokość nad poziomem morza, tym niższe ciśnienie atmosferyczne. U ciebie powinno być w granicach 80-100kPa( zalezne od warunkow i gdzie jesteś zazwyczaj na równi z morzem) na poziomie okolo 1000m nad poziomem morza wynosic może okolo 80kPa ( zmniejsza sie wtedy.) Posprawdzaj sobie stan przewodów ( korozji i nalot ewentualnie izolacja)

Barteczek

Początkujący
Punktów
1
Oki dzięki za radę . Jutro wezmę się za sprawdzanie przewodów. Jak to nie da rady to może za tydz uda mi się podmienić map z kolegą w kwestii sprawdzenia . A co do ciśnienia dziś mamy n.p.m 1028hpa . Moja mieścina 250 m n.p.m . Licząc że ciśnienie spada z każdym metrem o 0.13 hPa to u mnie ciśnienie atmosferyczne wynosi 995.5 hPa co daje 99.5 kPa. Czyli map na forscanie pokazuje tak jakby dobrze ... Jeżeli się myle to proszę o poprawę :). Poszukam tylko brakującego prądu.
A i zapomniałem dodać że dzis na forscanie na jałowym miałem 1.2 v i 32kPa . Wczoraj 1.5 i 40 kPa ale. Takie różnice mogą świadczyć o usterce czy to poprostu pogoda która dziś jest zwyczajnie inna ?

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
A i zapomniałem dodać że dzis na forscanie na jałowym miałem 1.2 v i 32kPa . Wczoraj 1.5 i 40 kPa ale. Takie różnice mogą świadczyć o usterce czy to poprostu pogoda która dziś jest zwyczajnie inna ?
Jałowy nadal się mieści w granicach normy, co pomiar może się różnić, nigdy cały czas nie będzie taki sam pomiar, to normalne.

Barteczek

Początkujący
Punktów
1
Chodzi mi o ciśnienie w kolektorze tylko na zapłonie . Powinno być równe atmosferycznemu tak ? Jak tak to przy napięciu 3.98 v pokazuje 99kPa czyli tyle co atmosferyczne

Barteczek

Początkujący
Punktów
1
wdwiesiek pytał :

To jakie ciśnienie sprawdzasz atmosferyczne czy w kolektorze MAP bo się pogubiłem.

Więc logiczne jest że mierząc ciśnienie w kolektorze na zapłonie jednocześnie mierze atmosferyczne ;) czyli jednym słowem sprawdzam to i to ;)

A dziadzia tak wcześnie wstaje ;) stolec już był ??;)
Ok trochę sobie robię jaja z takich cwaniaczków napiętych jak gacie raz coś przez przypadek naprawił w polonezie założył konto i udaje że się zna . A wszystko co źle w samochodzie to pytanie : gaz jest ???

Sprawę naprawiłem wczoraj już po radzie Encore ... Faktycznie na yamerykanskim forum nie mieli racji . Masa była słaba . Teraz sygnałowy jest 4.8v i wszystko dobrze . Dzięki Encore . A tych dwóch napinaczy może coś jeszcze mądrego jak zwykle napisze mam nadzieję ;) będzie śmiesznie :*

Do góry Bottom