• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Diesel po mieście pytanie.

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Część. Nie wiedziałem gdzie napisać więc pisze tu. Zawsze jeździłem benzyniakami.

Mam pytanie czy vectra c 1.9 CDTI [wywalony EGR, DPF, ewentualnie klapki z kolektora] przebieg rocznie max 5 tyś. Czy jest sens się w to pchać? będzie to jeździć w mieście czy śmierć dla silnika? Czasem trasa ale niezbyt często.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Ja bym sobie odpuscił, mimo wywalenia zbednej ekologii to wciąż diesel. Wiecznie bedzie niedogrzany, bedzie zbierał nagar, itp....

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Nie powinno być nagaru jak nie będzie EGR. A jeszcze można zrobić Oil catch tank [zbiornik na odme].

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Ja wyraziłem swoją opinie(byc moze troche subiektywna, bo zawsze wolałem benzyne:)) Moim zdaniem w miescie PB sprawdzi sie duzo lepiej, prosta konstrukcja, zawsze gotowy do jazdy, wsiadasz i jedziesz 2 czy 3 km i nie martwisz sie czy mozna juz depnąc, bo strach o turbo itd.(mówimy o benzynie wolnossacej)
Do tego akurat przykład niedogrzania jest bardzo wazny, bo w dłuzszym czasie uzytkowania to moze wywołać sporo problemów chociazby z racji pogarszania sie jakosci oraz własciwosci oleju, wiec interwał wymiany bedzie duzo szybszy niz zaleca producent.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Benzyniak tez oberwie na krótkich trasach. Moze nie tak jak diesel. Robiłem e90 kobitka 1.5 km do roboty i nazad. Dobre 0.5 kilo majonezu wyplukalem z silnika. Moze poszukaj elektryka c-zero, imiev

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Zgadza sie, zadnemu silnikowi spalinowemu nie słuzy praca w takich warunkach ale jednak diesel odczuje to prawdopodobnie duzo mocniej i szybciej.

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Może i latać będzie ale jednak kluczową rolą dla mnie byłoby właśnie niedogrzanie silnika. Zimą ciężko będzie Ci uświadczyć ciepełka z nawiewów chyba, że będziesz mieć nagrzewnicę elektryczną.

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Nawet w benzyniaku mam ciepło po 5km tak więc bez znaczenia mi to. Zawsze jeździłem benzyna wolnossąca.

Do góry Bottom