• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dlaczego nie ma działu poświęconego naprawie elektronicznej komputerów ECU, ABS itp.

Czy jesteś za utworzeniem nowego dzialu

• Głosujących
    40

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Jak chcesz jakąś solucję trzeba zapłacić. Zabulisz będziesz miał. Ciekawe czy wtedy oddasz ją komuś za darmo, szczególnie, że ceny ostatnio idą w dół... sprzęt kosztuje, wiedza też a i ryzyko duże bo jak uwalisz jakieś EDC17 to będzie bolało a klient litości nie zna...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3253
Miasto
PZ
Witam wszystkich.

Proponuję otwarcie nowego działu poświęconego naprawie elektronicznej komputerów sterujacych praca silnika ECU, ABS. Poruszające bardzo ważny temat naprawy a nie wymiany jak to się przyjęło że naprawa to wymiana tak jak robi się to w ASO. Oczywiście zapraszam do dyskusji na ten temat.
Ale co tam chcesz naprawiać ? procesor ? układy scalone o których nie wiadomo nic
Założycielu wątku. Pochwal się może najpierw swoją wiedzą a potem będziemy myśleć, czy pisać tutaj o ecu czy nie...
Co wiesz o sterownikach? Na jakim sprzęcie działasz ? I co chcesz opisywać na forum, skoro każdy sterownik jest inny i każdy cierpi na zupełnie inną przypadłość. Chcesz pisać insrukcjie jak sklonować sterownik? Czy wymienić diode czy tranzystor? Bo nie rozumiem...
trzeba kupić ecutester od pana Syguta :D miej dobry dzień

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Jestem na nie. Gdyby taki dział powstał, zaraz ludzie nie mający pojęcia nawet o mechanice zaczęliby kupować chińczyki do zgrywania map i prosili żeby im wytłumaczyć krok po kroku jak to się robi. A potem poszłoby to krok dalej: "Zgrałem mapę, kto mi wytnie DPF pliiiiiissss". Możemy sobie pomagać ale nie strzelajmy sobie w kolano. Takiej wiedzy nie zdobywa sie na forum...

Masz dział elektronika. Jak masz problem z ecu to napisz tam. Idealne do tego miejsce...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3253
Miasto
PZ
Jestem na nie. Gdyby taki dział powstał, zaraz ludzie nie mający pojęcia nawet o mechanice zaczęliby kupować chińczyki do zgrywania map i prosili żeby im wytłumaczyć krok po kroku jak to się robi. A potem poszłoby to krok dalej: "Zgrałem mapę, kto mi wytnie DPF pliiiiiissss". Możemy sobie pomagać ale nie strzelajmy sobie w kolano. Takiej wiedzy nie zdobywa sie na forum...

Masz dział elektronika. Jak masz problem z ecu to napisz tam. Idealne do tego miejsce...
a ja bym chciał aby sebixy i janusze kupowali chińczyki do zgrywania map :D bo takiemu i tak tego nie wytłumaczysz a jakby wgrał jakiś syf z sieci to potem elektronik miałby robotę :p

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1864
Miasto
Sląsk
Inaczej jako że jesteś mechanik to pomożemy ale nie będziemy bezpłatnych szkoleń robić

MotoFan

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Rzeszów
naprawimyauto.com.pl
Istnieją fora internetowe o tej tematyce gdzie dostęp lub rejestracja jest słono płatna co skutecznie odsiewa januszy i sebixów.

Moriss

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Lublin
Jestem za Sam powiem jak robić dpf_off ecusafe2 na poprawkach się dorobi :) Jeszcze napisze jak odczytać i czym.
Mechanicy będą rozkładać ręce jak nie będzie tablicy błędów. A ze duza baza ori wsadów to raj. Panowie bądźcie na tak. To tylko plus dla nas. Przywrocenie do orginalnego wsadu 700zł Usuniecie Dpf 700zł jeden dziennie i można zyć.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Jak odpali 1260 to potem może się okazać , że będzie potrzeba odpalić coś do 29fxxx :D

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
939
Również jestem na nie. Współpracuje z ludźmi z forum i też nie robią tego za darmo. Nauka kosztuje i swoje trzeba położyć.

Do góry Bottom