• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dobór głośnika do skrzynki

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
Chce zaznaczyć że nie oczekuję super audio wypasu, zadaniem jest tylko maksymalnie poprawić fabrykę. Stworzyłem skrzynkę basową w miejsce podłokietnika pod tylnym oparciem. Głośnik 20cm, w tej chwili jakiś tam miałem w domu ale słabo działa w tak małym litrażu, podpowie ktoś co można tam zastosować sensownie? Wzmacniacz Alpine MRP-M350

IMG 20200423 165216.jpg

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
taki głośnik musi mieć wydech

a skrzynkę robi sie pod głośnik

a charakterystykę pracy membrany głośnika basowego wybiera się wedle gustu

czyli standardowo jak przystało na laika zacząłeś od dupy strony

alle jaki byś nie włożył to bedzie buczał

Ostatnia edycja:

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
GDN-17-200-8-SW
Aha i jeszcze cewka i zwrotnica itp

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
wydech jest zrobiony na bok tylko nie ma go na zdjęciu aktualnie, ''karmnik'' w tym przypadku nie może być przystosowany do głośnika bo musi być przystosowany do auta, ma on swoje miejsce i pod to miejsce jest skonstruowany. W tej chwili mam głośnik 8ohm ale nie nadaje się do tego.

jest sens pchać się w coś takiego https://allegro.pl/oferta/glosnik-basowy-lanzar-maxp84-20cm-800w-4ohm-hit-7010626714, no i czy jest sens do takiego karmnika kupować coś za 3x tyle?

Ostatnia edycja:

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Podobno każdy wydech musi mieć katalizator, to może być drogo...

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
Kiedyś gdzieś mialem program do liczenia skrzyni do głośnika. Dawno to było jak miałem 1 auto i chciałem zeby dudnilo...
Może warto poszukać czegoś takiego

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
O jakiś wieś tuning car audio się szykuje...:)

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
Czy sub fabryczny w autach to też wieś tuning car audio?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Raczej przeznaczeniem suba fabrycznego nie jest łomot w bagażniku, a to co tu próbujesz stworzyć chyba tylko takie przeznaczenie będzie miało...:)
No chyba, że się mylę i zgrasz to z resztą głośników i będzie fajne podbicie basów...to wtedy przepraszam za ten wieś tuning...:)ale raczej się na to nie zanosi...:)

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
No to grubo się mylisz, auto jest już klasyczne i basu nie ma w ogóle à teraz jest zamysł na jego stworzenie ale nie bumbanie pod remizą a tak poza tym z takiej małej puszki nie ma szans uzyskać soczystego basu, jakbym chciał łupać to bym wrzucił cos na szybko do bagażnika i by nie było tematu.

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
jakbym chciał łupać to bym wrzucił cos na szybko do bagażnika i by nie było tematu.
Efekt ten sam. Zwłaszcza jak wrzucisz jakiś marketowy głośniczek firmy xiang hujang max pro 10000W do którego nie podają nawet podstawowych parametrów potrzebnych do obliczenia wymiarów i rodzaju skrzynki.

Fabryczny sub jest odpowiednio wystrojony, nie tylko skrzynia dobrana pod głośnik ale też pod samochód. To nie tak że kupują losową skrzynkę na allegro, wkładają losowy głośnik i gotowe.
Jak chcesz poprawić audio a nie robić łup łup to wygłuszenie drzwi, wymiana głośników, dodanie wzmacniacza(w tej kolejności) powinno wystarczyć. Jak już chcesz koniecznie tą skrzynkę to przerób ją na BR, z takiego małego litrażu zamknięta nie będzie grać.
Kiedyś gdzieś mialem program do liczenia skrzyni do głośnika
WinISD

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
Auto jest kabrioletem, nie ma głośnika w drzwiach, nie ma przestrzeni do wygluszania! Głośniki są nowe jvc ale są malutkie bo z tyłu 10cm i nie ma możliwości włożenia wiekszych. Takowa skrzynka jest jedyną opcją polepszenia audio.
Nie wiem czy wiesz ale są też regulacje na wzmaku a nie tylko ostry bas. Nie wiem czemu odrazu lecicie stereotypem i kawałek skrzynki kojarzy wam się z łupaniem na wsi na przystanku PKSeowym.

Ostatnia edycja:

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Bas w skrzyni o budowie bas reflex będzie długi i dudniacy. Taka mała skrzynka raczej pod zamknieta pasuje. Głośniki markowe mają parametry z których można wyliczyć pojemność skrzyni. Z tego co pamiętam szczególnie te droższe podejdą pod mniejsza skrzynkę z "wydechem".
W kabrio będzie ciężko o dobry bas.

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
Zdaje sobie z tego sprawę i tak jak napisałem na początku nie oczekuję dudnienia, chce tylko trochę podbić bas

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
dziure na 20skę juz zrobiłeś to pakuj tamten głośnik i zobaczysz.
potem pokombinuj z długością wydechu i wygłuszeniem skrzynki.
taka to zabawa, najlepiej po prostu na własne ucho.

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
Dziura na głośnik też nie może być już większa. Bede kombinował jeszcze z wydechem, narazie nic nie wyciszalem bo mam dylemat, jak dam gąbkę to jeszcze bardziej zmniejszę litraż czy to nie jest na minus jak na plus ?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
myślałem bardziej o mniejszym głośniku, cienki nie za krótki wydech plus wygłuszenie.
wtedy najłatwiej wysterować na tanim głośniku i nie ma efektu dudnienia.

alle powtarzam, to zabawa pod własne ucho

w ogóle to podstawowe pytanie- gdzie ma być dobry dźwięk.
czy w kabinie podczas jazdy, czy na imprezie nad jeziorem.
jak na imprezie, to wtedy duży głośnik, krótki szeroki wydech i bez wygłuszania skrzynki.
jak w kabinie, to odwrotnie.

Ostatnia edycja:

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
No oczywiście że w kabinie podczas jazdy.
No i taka odpowiedź jaką udzieliłeś kreśli kierunek pracy :)

Do góry Bottom