• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dobry pojemny samochód na długie trasy [konkretna lista wymagań]

abuas

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Wałcz
Dziękuję wszystkim za pomoc :) Bazując na modelach podesłanych przez was / wygrzebanych gdzie indziej , utworzyłem swoją listę 9 samochodów, które traktuję jako "kompromis": http://wlan.webd.pl/auta.html

Wymagania spełnione przez wszystkie auta z tabelki na zlinkowanej stronce (o ile dobrze wszystko rozumiem):
- silnik benzynowy
- brak turbosprężarki
- brak koła dwumasowego
- rocznik 2012 lub nowszy
- napęd na przód
- akceptowalne spalanie
- kombi (5 drzwi)
- pojemność bagażnika większa niż Volvo V40 (413 / 1420)
- cena do 60.000 zł

Pytania otwarte:
- Dostosowany do dużych rocznych przebiegów rzędu 50.000 km, głównie po autostradach w Niemczech?
- Duża trwałość i bezawaryjność?
- Komplet poduszek + kurtyn powietrznych?
- Komfortowo i stabilnie prowadzące się nawet przy 180 km/h, bez konieczności korekty kierownicą (zero myszkowania po drodze, tendencji do lawirowania po pasie od lewej do prawej)?
- Bezproblemowy do zagazowania?

Jeżeli jesteście w stanie coś napisać o powyższych modelach jeżeli chodzi o kwestie poruszone powyżej, to będę bardzo wdzięczny. A już szczególnie jeżeli któryś z wyselekcjonowanych modeli nie spełnia któregoś z założeń, np. jest awaryjny lub też słabo współpracuje z instalacją gazową. Może też zaproponujecie jakiś inny model, który spełnia powyższe założenia?

Pozdrawiam.

abuas

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Wałcz
Oczywiście mam na myśli "co najmniej kombi" - może być van :)

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Opla odpuść [sama korozja]. Jak citroen to nie silnik vti. Ford 2.0 lubią olej palić. Nie chcesz np. 3.0 v6 w citroenie? [silnik nieśmiertelny]

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
citroen c5 III, ale ten 2 litrowy w citroenie nie jest zły chyba, nigdy nie robiłem nic w takim więc nie wiem jak się sprawuje.

abuas

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Wałcz
Dziękuję za wszystkie komentarze. Lista zaktualizowana do 11 modeli: http://wlan.webd.pl/auta.html (być może trzeba odświeżyć w przeglądarce by się wyświetliła). Proszę o kolejne informacje na temat zebranych tam aut :)

Pozdrawiam!

Katje

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
marki
Przy tych wymaganiach i takim przebiegu rocznym to autor powinien jednak diesla rozważyć...

abuas

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Wałcz
Auto wybrane i zakupione :) Faworytem została: Toyota Sienna III, model 2011 :)

Do góry Bottom