• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dodge Journey 2.0 CRD dziwny dźwięk i poszarpywanie

bass789

Nowy
Punktów
0
Witam, pacjent to Dodge Journey 2.0 CRD 2009 (silnik VW), objawy tak jak na filmiku niżej - przy odpuszczaniu gazu pojawia się taki dziwny dźwięk, podobny pojawia się czasem przy przyspieszaniu (wówczas razem z tym dźwiękiem auto poszarpuje). Ktoś spotkał się z czymś takim? Diagnozy, jakie padły to uszkodzony łącznik elastyczny wydechu, uszkodzona turbina bądź zawór nią sterujący lub zwykła nieszczelność na dolocie, jednak żaden spec w moim rejonie nie chce się podjąć naprawy bo nie jest w 100% pewny co to może być. Od czego warto by było zacząć działać nad tym problemem? Macie może jakieś sugestie, doświadczenie z czymś podobnym?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
żaden spec nie chce się podjąć- ale pierdzielisz głupoty, kasy nie chcesz wydac i tyle.
nigdy nie ma 100% pewności. u mnie jakbyś chciał 100% pewności to też bym cię olał.
należy wymontować turbinę a w trakcie prac dodatkowe tematy same wyjdą.

bass789

Nowy
Punktów
0
Kasa nie jest problemem, pod warunkiem że będzie zrobione to tak, żeby wszystko działało jak należy, nie mam zamiaru wymieniać połowy samochodu "na próbę", jeśli byłoby wiadomo że to jest konieczne - okej, ale pakować nie wiadomo ile pieniędzy bo mechanikowi "coś się wydaje" nie jest zbyt sensowne.

Co do speców, to niestety tak jest, mieszkam w małej miejscowości, i większość mechaników widząc auta pokroju Dodge czy Chrysler macha na nie ręką, bo "amerykany to nie ich bajka"

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
no i wszystko jasne- nie chcesz wydać kasy więc zostałeś dyplomatycznie olany.
roszczeniowy już na poziomie diagnostyki.
nikt nie szuka kłopotów szanowny panie kliencie, żaden normalny mechanik nie dołoży swojej kasy do Twojego samochodu.

bass789

Nowy
Punktów
0
Automat? Powershift?
Sześciobiegowy manual, skrzynia była na remoncie u poprzedniego właściciela jakieś 60k km temu i nic niepokojącego się z nią nie dzieje

Silnik VW-gena? Ja zacząłbym od sprawdzenia kolektora ssącego,klapki.
Kolektor był sprawdzany i czyszczony przy okazji wymiany rury od intercoolera do EGR (pękło okucie) i było z nim wszystko w porządku

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
z uszkodzonej chłodnicy egr też może syczeć
czas otwierać portfel, szeroko

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Kiedyś miałem takiego syczącego golfa. Okazało się, że waliło z egra, ale tak, że nie było widać.

Do góry Bottom