• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dodge Journey 2014 3.6 konwersja US-EU, Fiat Freemont - schemat oświetlenia

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
49
Cześć wszystkim, dostałem takiego Dodge do naprawy, ponieważ nie przeszedł przeglądu a już był niby po konwersji us-eu i diagnosta przyczepił się do reflektorów amerykańskich, ponadto ktoś tam założył chińskie Ledy a także tylne przeciwmgłowe zaświeca się razem z przednim i ma barwę białą zamiast czerwonej.
Plan jest założenia reflektorów przednich od Fiata Freemonta w wersji EU i takie już zamówiłem, trzeba będzie nowe wtyczki do żarówek, ponieważ są inne oraz chcę podłączyć przednie przeciwmgłowe pod fabryczną wiązkę, gdyż poprzednik trochę zamotał i kupił włącznik świateł od wersji z halogenami natomiast i tak podłączył to pod osobny przełącznik, który zespolił razem z tylnym przeciwmgłowym ;/

Schemat do dodge mam więc jakiegoś większego problemu z przodem być nie powinno nie ma natomiast fajnie by było ten tył podłączyć pod fabryczny przełącznik świateł gdyż ma on również funkcję załączania tylnego przeciwmgłowego ale na schemacie w Dodgu nie ma zawartej pinologii pod tył a w schemacie freemontowym powinno to być.

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
49
W razie czego już znalazłem, ale jeśli ktoś ma chęć coś podpowiedzieć/zasugerować to chętnie przeczytam ;)

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
SANOK
Witam. Ja również myśle o sprowadzeniu journeya z usa. Przednie lampy usa najchętniej bym rozkleił i zamiast hb4 jako krótkie wstawić soczewkę bi led bo jednak fabryczne halogenowe nie są za wydajne oraz dorobienie postojówki. Z tyłem pewnie trzeba zakupić lewe światło z freemonta w zderzak plus przewód oraz włącznik w kabinie. Co do kierunków tył ponoć trzeba w odbłyśniki wstawić pomarańczowe żarówki z oprawkami i dwa kabelki w stronę przednich kierunków. Oile może da się coś przekodować ażeby z tyłu pojawił się kieruknowskaz w innym przewodzie niz stop.

Przemo J

Nowy
Punktów
0
W razie czego już znalazłem, ale jeśli ktoś ma chęć coś podpowiedzieć/zasugerować to chętnie przeczytam ;)
WItam
Przerabiam właśnie swojego Journey'a. Chciałbym to zrobić, jak należy, ale nie mogę znależć "pinologii" albo porządnego schematu, jezeli chodzi o przeciwmgłowe światła tylne. Widzę, że Pan ogarnął temat, więc proszę o pomoc w tym zakresie.
Pozdrawiam

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
49
Pinologie brałem ze strony kolhosniki z fiata freemonta , natomiast jeśli chodzi o przeciwmgłową tylną to uruchomiłem ją z osobnego dodatkowego przełącznika przez bezpiecznik i przekaźnik .

Punktów
0
Miasto
Ełk
Cześć. Skończyłem dziś modyfikacje przednich lamp, zabrałem się za tył i niestety kupione separatory nie dały pożądanego efektu. Jak odseparowałeś kierunki od stopu?

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
49
Tak jak pisałem ci w wiadomości, z tego co mi się wydaje masz już nowszy system bo z tego co kojarzę, ja miałem tam fabrycznie odseparowane kierunki i stop na żarówkach. Jak masz odpowiedni sprzęt to powinno się dać w bcm to zmienić i zakodować osobne wyjścia na poszczególnych pinach

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
SANOK
Ja już również po konwersji swojego journeya z 2017 roku. Zakupiłem program appcar diag fca kabel viaken pod forda . Przekodowałem tylnie lampy na europę . Pomarańczowe żarówki już były w lampach więc zaczeły działać poprawnie , stop również. Przeciwmgielne podłączyłem przez przekaźnik i włącznik pod wiązkę pod fotelem kierowcy. Przednie lampy rozkleiłem wstawiłem soczewki mini biled 2.5 cala wraz z modułem led postujówki. Sygnał postojówki z żarówki pomarańczowej dwuwłóknowej wyciełem. Obrysówka została. Radio uconnect przekodowałem i działa jak również opcja srt . Również włączyłem światła drl kanadyjskie wykożystujące żarówkę świateł długich. Po kodowaniu świeci mi się poduszka airbag i mam błąd B222A Niezgodność modelu pojazdu.

Punktów
0
Ja już również po konwersji swojego journeya z 2017 roku. Zakupiłem program appcar diag fca kabel viaken pod forda . Przekodowałem tylnie lampy na europę . Pomarańczowe żarówki już były w lampach więc zaczeły działać poprawnie , stop również. Przeciwmgielne podłączyłem przez przekaźnik i włącznik pod wiązkę pod fotelem kierowcy. Przednie lampy rozkleiłem wstawiłem soczewki mini biled 2.5 cala wraz z modułem led postujówki. Sygnał postojówki z żarówki pomarańczowej dwuwłóknowej wyciełem. Obrysówka została. Radio uconnect przekodowałem i działa jak również opcja srt . Również włączyłem światła drl kanadyjskie wykożystujące żarówkę świateł długich. Po kodowaniu świeci mi się poduszka airbag i mam błąd B222A Niezgodność modelu pojazdu.
Witam . Mam pytanie do Ciebie kolego. Powiedz jak za pomocą appcar zmieniłeś radio na polski ?? Pamiętasz może ? A przeciwmgłowe tylnie można podłączyć przez przełącznik oryginalny w desce ? Tylko teraz pytanie gdzie podłączyć kable od oprawki przeciwmgielnego .

Szczepan119

SuperMechanior
Punktów
49
Powracam do tematu dla potomnych, ponieważ klient chciał żeby przeciwmgłowa tylna załączała się z fabrycznego przełącznika więc ponownie się za to wziąłem i aby to działało należy zmienić BCM na wersję export czyli jeżeli macie na przykład o numerach 68226576AB to trzeba zmienić na wersję o numerze 68226574AB, następnie dołożyć pin 5 do wtyczki C6/F na bcm'ie i wyprowadzić go już do żarówki. Masę żarówki można wiadomo gdzieś z tyłu nadwozia wziąć. Przed wymianą BCM'a programem Alfaobd zapiszcie backup bcma i wprowadźcie go do tej używki a potem skonfigurujcie tylną przeciwmgłową. Powyżej kolega roger18sx napisał, że pojawił mu się błąd P222A i ja również miałem to samo ale dlatego, że z ciekawości zmieniłem kodowanie regionu w bcm'ie na europę i dlatego wyrzuciło ten błąd więc zmieniłem z powrotem na Kanadę i błąd w airbagu zniknął.

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
SANOK
Wiec teraz mam zagadkę co zrobić ażeby było dobrze i nie świeciło airbag. Gdy powrócę do rynku kanada lub usa oraz kraj dostawy też to samo to automatycznie się przestawi radio na częstotliwości amerykańskie.

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
SANOK
W bcm przestawiłem opcję Konfiguracja pojadu 1 kod kraju na kanada , a konfiguracja Ecu 03 komfort i media na europa i kontrolka air bag zgasła. Dobrze że się udało , myślałem że otwarty zagłówek miał na to wpływ lecz nie.

thekip

SuperMechanior
Punktów
16
jakie macie radia w tych autach Harman ???

PI_WO

Nowy
Punktów
0
Ja również przymierzam się do konwersji DJ na Europę. Rocznik 2020, wersja SE. Przednie chcę wymienić na europejskie, ale co zrobić z tyłem? Zamieszczam zdjęcie, z tego co widać, w lampach zewnętrznych nie ma dolnej żarówki, którą można wykorzystać jako kierunkowskaz. Mogę wymienić na europejskie, ale czy instalacja jest pod to przygotowana? Samochód jest w drodze, więc nie zajrzę do środka. Co do przeciwmgłowej, to chyba jedynie wymiana zderzaka i montaż w miejsce odblasku?
lampa1.jpg

marek1983@

Nowy
Punktów
0
Ja również przymierzam się do konwersji DJ na Europę. Rocznik 2020, wersja SE. Przednie chcę wymienić na europejskie, ale co zrobić z tyłem? Zamieszczam zdjęcie, z tego co widać, w lampach zewnętrznych nie ma dolnej żarówki, którą można wykorzystać jako kierunkowskaz. Mogę wymienić na europejskie, ale czy instalacja jest pod to przygotowana? Samochód jest w drodze, więc nie zajrzę do środka. Co do przeciwmgłowej, to chyba jedynie wymiana zderzaka i montaż w miejsce odblasku?
Wyświetl załącznik 55421
Witam

Mam w drodze ten sam rocznik i wersję. Czy udało się zrobić konwersje i jaki był koszt? Z góry dzięki za pomoc

Do góry Bottom