• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Drgający drążek i drgania silnika na luzie astra j 1.4 turbo

Ewelaewela86

Początkujący
Punktów
0
Witam,
Jest tu ktoś kto mógłby mi podpowiedzieć w tym temacie…?
Jakiś czas temu kupiłam opla astrę j 1.4 turbo 2012 rok z gazem.
Po zakupie i przejechaniu ok 100 km okazało się, że na postoju drga drążek zmiany biegów, który prawdopodobnie łapie wibracje od silnika (albo i nie). Silnik „faluje” ale na liczniku nie widać żeby były skoki obrotów. Poza za tym nic się nie dzieje. Biegi działają płynnie, podczas jazdy nie ma żadnych problemów. Jak auto jest rozgrzane, po dłuższej trasie i się zatrzyma to zaczyna drgać ten drążek, pod maską rurki przy silniku też drgają.
wymieniona odma, dwumasa, turbo, olej w skrzyni wymieniany, sprzęgło i wysprzęglik.
Wcześniej nie było takich problemów. Wiem ze po wymianie głowicy był jakiś problem z gazem. Samochód był w serwisie żeby to wyregulować i nie wiem czy to się stało po tej regulacji czy to poprostu zbieg okoliczności. Nie da się dołączyć filmików żeby bardziej zobrazować problem.
Pozdrawiam

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
66
To wszystko było wymieniane,w ciemno, czy po prostu była już taka konieczność?

Rozumiem, że wszystkie poduszki były sprawdzane?

Ewelaewela86

Początkujący
Punktów
0
To wszystko było wymieniane,w ciemno, czy po prostu była już taka konieczność?

Rozumiem, że wszystkie poduszki były sprawdzane?
To wszystko i inne jeszcze części o których nie pamiętam były wymienione bo trzeba było to zrobić. Co do obecnych dolegliwości wymieniona była odma/pokrywa ( nie znam się aż tak dobrze)- nie wiem dlaczego i oczywiście to nie pomogło. Nie wiem dlaczego ale poduszki chyba nie były brane pod uwagę.

toxi14

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
36
Miasto
Kassel/DE
Nie da się tego zdiagnozować przez internet. Przyczyn może być sto, od wadliwego koła dwumasowego którego wymieniałaś po jakąś pierdołe typu jakaś blaszka gdzieś dotyka. Ktoś musi to zobaczyć po prostu.

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
66
To wszystko i inne jeszcze części o których nie pamiętam były wymienione bo trzeba było to zrobić. Co do obecnych dolegliwości wymieniona była odma/pokrywa ( nie znam się aż tak dobrze)- nie wiem dlaczego i oczywiście to nie pomogło. Nie wiem dlaczego ale poduszki chyba nie były brane pod uwagę.
Dawno sprzęgło było robione?

Ewelaewela86

Początkujący
Punktów
0
Nie da się tego zdiagnozować przez internet. Przyczyn może być sto, od wadliwego koła dwumasowego którego wymieniałaś po jakąś pierdołe typu jakaś blaszka gdzieś dotyka. Ktoś musi to zobaczyć po prostu.
Ja rozumiem, że nie widząc tego ciężko coś powiedzieć, bo mechanik, który to widział sam nie wie. Problem w tym, żeby trafić do odpowiedniej osoby…

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Tam już prawdy nie dojdzieciesz...tak skopane...

Scoro trzęsie lewarkiem, a nie budą, kierownicą czy lusterkami. To poduszki skrzyni biegów do wymiany...ale przecież magic co robił sprzęgło dwumasę i wysprzęglik już dawno wszystkie poduszki ogarnął...olej też był wymieniany. Widziałaś, jak olej wymieniali? Czy tylko tak Ci powiedzieli, że wymienili.

Zmień dziecko mechanika.

Opel to ma tak chu. skrzynie, jak barszcz. Wcale bym się nie zdziwił jak żywota by dokonała sama skrzynia.

Ostatnia edycja:

Ewelaewela86

Początkujący
Punktów
0
Tam już prawdy nie dojdzieciesz...tak skopane...

Scoro trzęsie lewarkiem, a nie budą, kierownicą czy lusterkami. To poduszki skrzyni biegów do wymiany...ale przecież magic co robił sprzęgło dwumasę i wysprzęglik już dawno wszystkie poduszki ogarnął...olej też był wymieniany. Widziałaś, jak olej wymieniali? Czy tylko tak Ci powiedzieli, że wymienili.

Zmień dziecko mechanika.

Opel to ma tak chu. skrzynie, jak barszcz. Wcale bym się nie zdziwił jak żywota by dokonała sama skrzynia.
A tego to już nie wiem czy zaglądał do poduszki. W przyszłym tygodniu podjadę do kogoś innego. Dziękuję za odpowiedź :)

Do góry Bottom