• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

DSG DQ200 7bieg suche sprzegła - Wymiana mechatroniki

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Bielsko-Biała
Cześć może jest tu ktoś kto wymieniał mechatronikę w DQ200. ja mam akurat swojego vw tourana i nigdy tego nie robiłem.

Pierwsze sprawa to mam problemy z ciśnieniem któe spada poniżej 50 bar. Podobno widełki to 50-60 bar
Stało mi się to w połowie drogi na Chorwację ale totalnie nic się nie działo oprócz tego że mrugały mi wszystkie biegi na desce. Biegi wrzucał dobrze. I tak objechało 1600km

Teraz tak dzwoniłem do jednej firmy w Mysłowicach. Polecanej. Koszt 3400zł wymiana całej mechatroniki i starą oddaje. i tam jest wszystko nowe + w cenie sprawdzają elektronikę i coś tam poprawiają jak trzeba.

W międzyczasie zacząłem się doszkalać z tematu tego modelu DSG i w internacie jest masa informacji co tą skrzynie boli.

ten Pan ma to w swoich filmach od A-Z i ten Pan też sprzedaje zestawy naprawcze nawet niby poprawione.

Tylko że Pan z mikołowa który chce 3400zł na moje zapytanie czy wkłada np grubszy blok który ma nie pękać itp od razu wiedział co oglądałem i co czytałem i powiedział że to jest hińskie gówno które się rozleciał. Że blok ma mieć cięką ściankę i on daje 10 lat pisemnej gwarancji na swoją mechatronikę.

Jeżeli miałbym uszkodzony blok i akumulator to koszt części od Pana z filmu to ok 1300-1400zł z olejem i ogarniam to sobie sam.

Zastanawiam się jak to jest bo jeden Pan mający konkretną wiedzę i pokazujący swoją twarz i firmę na filmach reklamuje że naprawia że stosuje i że działa i ma dobre opinie a drugi broń boże przestrzega i mówi że to tylko marketing. ..... ktoś ma swoje zdanie ?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
157
Miasto
Rzeszów
Myślę, że jak daje 10 lat gwarancji na piśmie, to wie, co mówi. Chyba, że to na 10 lat stania pod płotem - trza by się wczytać.

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Bielsko-Biała
10 lat jest tylko na blok i akumulator. Tylko albo aż bo głównie to leci. Wczoraj auto wjechało na podnośnik i okazało się za całą skrzynia i kołyska jest zalana w oleju z mechatroniki. Najprawdopodobniej waliło olejem przez odpowietrznik i wyprzęgniki ... chyba więc pasuje na pęknięty blok ale jak to rozebrałem to nic tam nie widać
Poza tym na zaworach które przerzucają biegi widać mocne wytarcia, Jest też rant i ręcznie przycinają się jak się nimi rusza

Załączniki

• IMG_20240816_181028.jpg
    IMG_20240816_181028.jpg
    2,9 MB · Wyświetleń: 24
  • IMG-20240816-WA0002.jpeg
    IMG-20240816-WA0002.jpeg
    1,1 MB · Wyświetleń: 22

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
659
Pękła ścianka nad odpowietrzeniem. Może być nie widoczna gołym okiem.

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Bielsko-Biała
Tak .... Generalnie przespałem się z tym i oddaje to tam. Nie żebym nie ufał jednemu czy drugiemu ale po prostu muszę mieć to pewne a kumpel któremu wożę skrzynie do naprawy sam oddaje części do naprawy tej firmie i sam mi ją polecił. A na napędy które robi mi ten znajomy nigdy nie było reklamacji.
Ale jak trafi mi się jeszcze takie DSG prywatnie dla siebie to będę chciał sprawdzić te części niby poprawione.

Pękła ścianka nad odpowietrzeniem. Może być nie widoczna gołym okiem.
Tak może to być nie widoczne ale bałem się wykręcać akumulator bo jaby zabezpieczenie było uszkodzone i miało mi to zrobić dziurę w suficie to wolę nie ruszać :D

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Bielsko-Biała
No nie jesteś jedyną osobą którą polecasz bo okazało się że duży serwis skrzyń koło pszczyny też mi tego Pana polecił.
różnica w cenie to jest 1400 zł ALE nie są policzone w tym nowe elektrozawory więc pewnie wyjdzie gdzieś koło tysiaka. Nie warto przy takiej kwocie szukać oszczędności a druga sprawa robiłbym to pierwszy raz .... szansa że to zdupce jest 50/50 .... w tym czasie wolę zrobić jakiś rozrząd i Hamulce i tak wyjdę na swoje .
Jedynie co mnie interesuje to ten poprawiony stalowy akumulator ciśnienia. Chciałbym zrobić program skrzyni i podobno podnoszą ciśnienie o ok 10-15 bar to jest 40% więcej niż seria więc ryzyko pęknięcia wzrasta dużo. a na tym stalowym jest spokój.

Panowie może ktoś będzie w stanie podpowiedzieć coś.
Mechatronika z eektroniką ogarnięta. Wdg zaleceń firmy nie przeprowadzać adaptacji ze względu na sprzęgła. U mnie mają 3 lata od wymiany

Wsteczny zapina do przodu nie chce jechać. Błędów brak. Ciśnienie buduje nie ma już problemów tych co były czyli mrugające biegi na dece.
Na widełki trafiłem na 99% jakbym nie trafił to raczej powinien być błąd. Ktoś ma jakieś pomysły bo nie mam doświadczenia z wymianami mechatroniki i nie wiem za bardzo gdzie szukać problemu. Mogę spróbować zrobić adaptacje ale jest szansa że nie ruszy i będę musiał z tym jechać z nowu do nich na resetowanie. Średnio mi się widzi takie latanie bo było to zdemontowane i zamontowane tak jak miało być zgodnie z cala procedurą

Nie miałem jeszcze czasu odpisać na tego posta. Mechatronika śmiga.
Nie będę się rozpisywać ogólnie firma spoko może nie najtańsza ale polecam. Części zamontowane poprawione więc mam nadzieję że zrobi kolejne raz tyle bez awarii.

Co do tego problemu przy montażu to wina leżała po stronie nie trafionej widełki. Musiałem wykombinować patent na montaż tego na samochodzie bo tak to można celować do usranej śmierci.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
659
Zasada jest prosta. Tłoczki na 25 mm a przesuwki na neutral i pasuje

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Bielsko-Biała
Przesuwki miałem na neutral
Nie wiem jak mierzysz tłoczki od którego momentu. Pewnie od czoła więc masz racje.
Ja robiłem to pierwszy raz więc dodatkowo wypełnił rowki od zaworów olejem czerwonym do składania silników bo ona fajnie sie trzyma. Wkładałem, wyciągałem i jak odbiło się na Widełce to miałem pewność że jest ok :D

Do góry Bottom