• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ducato 2021 Multijet 3 140 kM

Punktów
0
Szanowni, po kilkunastu latach użytkowania japońskich busów przyszedł czas na coś nowoczesnego. Kupiłem auto do naprawy, z przebiegiem 116 tys i ze ściętymi zębami na pasku rozrządu. Właściciel w DE inwestował w auto i w ciągu ostatniego roku wymienił dużo rzeczy: alternator, akumulator, hamulce... Auto niestety nie miało wcześniej wymienionego paska, mimo że kampania była w DE chyba w 2024 roku. Czy ktoś może już przeszedł taką "ścieżkę zdrowia" i może mnie pokierować co dalej?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1558
z przebiegiem 116 tys i ze ściętymi zębami na pasku rozrządu.
troche mało tych kilometrów.

Właściciel w DE inwestował w auto i w ciągu ostatniego roku wymienił dużo rzeczy: alternator, akumulator, hamulce...
Inwestował? Wygląda, że po prostu próbował dojechać do pracy bez wzywania lawety :)

Czy ktoś może już przeszedł taką "ścieżkę zdrowia" i może mnie pokierować co dalej?
Standardowa procedura, niezależnie od marki czy silnika: zrzucenie czapki i regeneracja głowicy. Do tego ewentualna wymiana tłoków, panewek i wału. Oczywiście dochodzą też drobiazgi: paski, uszczelki oraz uszczelniacze

Raz zdarzyło mi się robić Ducato właśnie po rozsypanym rozrządzie. Na autostradzie odkręciła się szpilka napinacza. Tłoki tak mocno uderzyły w zawory, że pękł wałek rozrządu i przebił pokrywę zaworów. Skończyło się na nowym silniku i przekładaniu osprzętu

Do góry Bottom