• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dudnienie espace 2.0 dci 150KM

spokoboy1988

Początkujący
Punktów
0
Witam. Posiadam renault espace 4 z silnikiem 2.0 dci o mocy 150 KM.
Niedawno usłyszałem dziwne dudnienie takie głuche dochodzące z filtra powietrza. Po przestudiowaniu wielu postów osób zmagajacych się z podobnym problemem stawiam na uszkodzone hydrauliczne popychacze lub wytarty walek rozrządu. To co mogłem na ten moment zrobić to zajrzałem tyle ile mogłem do walka rozrządu ale naocznie nie widać jakiś jego skaz. Zmoerzylem ciśnienie sprężania i wyszło równo po 24 bary na każdym z czterech cylindrów. Jednak z racji tego że nawet niewielkie zużycia walka rozrządu które nie będą widoczne gołym okiem a będą powodowały właśnie takie dudnienie postanowiłem zdjąć pokrywę zaworów.
Prosiłbym o instrukcję jak ją zdjąć abym mógł się dostać do walka rozrządu. NA zdjęciach pokryw zaworów zauważyłem że walki są przykrecane od spodu pokrywy.
Czy do zdjęcia pokrywy trzeba także zdemontować rozrząd? Czy wymiana popychaczy hydraulicznych zaworów tzw. Szklanek jest bardzo skomplikowana?
Wtryski również trzeba zdemontować?

Proszę o poradę gdyż nie chce doprowadzić do pogłębienia usterki .

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Rura ci się spadła ze ssania, tzn. gdzieś jest nieszczelność w układzie ssącym rura może obudowa filtra powietrza
i nie powielaj postów bo robi się burd..l a nikt ci szerzej nie odpisze

spokoboy1988

Początkujący
Punktów
0
Rura ci się spadła ze ssania, tzn. gdzieś jest nieszczelność w układzie ssącym rura może obudowa filtra powietrza
dzięki za odpowiedź ale wszystkie gumy dolotu sprawdziłem łącznie z obudową filtra powietrza i wygląda że jest ok. Dużo osób pisze że to jednak te popychacze ale przy demontażu pokrywy zawórów podobno trzeba demontować rozrząd a to już jest dosyć spora ingerencja mechaniczna

spokoboy1988

Początkujący
Punktów
0
Automatyczne połączenie postów:

Czy jest możliwe iż pomimo równej kompresji na każdym z cylindrów zawor był nieszczelny? Wymieniłem rurę idącą od turbiny do obudowy filtra powietrza ale i tak dudnienie nie ustapilo. A tak myślę czy mogą to być przewody od podciśnienia?

Do góry Bottom