• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dwa różne rodzaje panewek od innych samochodów czy to może działać?

Starfish9737

Gaduła
Punktów
2
posiadam renault clio 2 1.2 16v 75km rocznik 2002 o vinie: VF1CB0WCF28115443 i chciałem kupić panewki do tego modelu i wpisując po numerze OE pokazuje mi na różnych stronach inaczej.

Jedne niby nie pasują do mojego auta jak pytałem po allegro to mi powiedziano ze te tańsze akurat nie pasują do mojego, nr OE sie różni a nie ma podanych wymiarów by porównać, natomiast te drugie droższe pasują po OE do mojego auta. Ale wpisujac w przeglądarce nr OE podpowiada mi jedne i drugie i to na kilku stronach.
Jest sens sie bawić czy zamawiac te pewniaki? Tansze firma glyco a drozsze mahle, szalu nie ma w wyborze. różnica w cenie okolo 30zl.
Dodam jeszcze ze na stronie z tymi droższymi jest zakładka z odpowiednikami i tam są wlasnie te które niby mi nie pasują które mają inny numer OE

Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1661
no to jak 30 złotych różnicy to po co kombinować?
bo rozumiem, że nie jesteś pewny tych tańszych, a droższe pasuję po numerach.

Starfish9737

Gaduła
Punktów
2
no to jak 30 złotych różnicy to po co kombinować?
bo rozumiem, że nie jesteś pewny tych tańszych, a droższe pasuję po numerach.
na roznych stronach jest inna roznica cenowa na znanym polskim portalu to jest okolo 30. Nigdzie nie da sie znalezc wymiaru tych tanszych a te drugie ladnie opisane luzy wymiary czopa itd. Ale jest możliwe coś takiego ze z innego modelu o innym numerze części jest dokładnie ten sam podzespół? da sie gdzies to sprawdzić?
tu 30 tam 50 i bedzie na grilla hehe, tym bardziej jak to te same części bo jak sam mówiłem niby jest podane jako zamiennik na jednej stronie

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1661
te 30 złotych co chcesz zakombinować to już dawno straciłeś w czasie gdy szukałeś jak je zaoszczędzić.
nie wiem ile dokładnie zarabiasz, ale jak patrzę to od lipca minimalna stawka wynosi 28,10zł na godzinę, około 22zł na rękę.
szanuj swój czas... i innych też...

do tego święty spokój i jak twierdzisz lepsza jakość.
ale ludzie potrafią kombinować za przysłowiowe pół litra

Starfish9737

Gaduła
Punktów
2
@Drugi2 jak juz gadamy to powiedz mi z innej beczki, czy jak będę ściągał miskę olejową, ale do kupienia jest tylko papierowa uszczelka to dawać na nią silikon czy nie?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1661
@Drugi2 jak juz gadamy to powiedz mi z innej beczki, czy jak będę ściągał miskę olejową, ale do kupienia jest tylko papierowa uszczelka to dawać na nią silikon czy nie?
odradzam. silikon nie jest za darmo i możesz zaoszczędzić kolejne 30 złociszy

i coś słabo szukałeś, bo na zwykły papier to nie wygląda:

1724111844888.png

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
336
Miasto
Rakszawa
Jak to ma być składane na Topranie, to rzeczywiście lepiej dołożyć silikonu.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Dwa programy podają jako uszczelnienie masę uszczelniającą więc po uj koniecznie chcesz pchać tam uszczelkę?
Może i gdzieś dostaniesz uszczelkę od "Tarpana" ale po uj robić sobie na się kłopot?
Czyścisz, odtłuszczasz, dajesz masę i czas na schnięcie.
Finito

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1661

Starfish9737

Gaduła
Punktów
2
Nie zapomnij o kleju na śruby xD
jak zobacze ze był to też dam
Dwa programy podają jako uszczelnienie masę uszczelniającą więc po uj koniecznie chcesz pchać tam uszczelkę?
Może i gdzieś dostaniesz uszczelkę od "Tarpana" ale po uj robić sobie na się kłopot?
Czyścisz, odtłuszczasz, dajesz masę i czas na schnięcie.
Finito

w innym moim poscie @Drugi2 napisal mi tak bo pierwotnie mialem dac sam sylykon, masy nie mam
1724191399673.png
@Drugi2 nabijaj sie dalej

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
600
@Grzegorz.Józefów co to znaczy zeby przeciąć uszczelke?
Tzn. żebyś dokręcił kluczem dynamometrycznym z odpowiednim momentem.

Chyba że nie masz. Wtedy z wyczuciem i klej :D Stara szkoła.

( w sumie to zrobiłbym kilka głowic tak na wyczucie z ciekawości, ale nie mam królików doświadczalnych :( - ciekawe czy by to hulało :D )

A te panewki to na "plastelinę" pasujesz, czy jak?

Starfish9737

Gaduła
Punktów
2
Tzn. żebyś dokręcił kluczem dynamometrycznym z odpowiednim momentem.

Chyba że nie masz. Wtedy z wyczuciem i klej :D Stara szkoła.

( w sumie to zrobiłbym kilka głowic tak na wyczucie z ciekawości, ale nie mam królików doświadczalnych :( - ciekawe czy by to hulało :D )

A te panewki to na "plastelinę" pasujesz, czy jak?
mikrometr w reke i bede sprawdzał rozmiar czopu, zamówiłem standardowej wielkości. Mam pdfa sam naprawiam wiec znam wymiary chociaż w opisie tez byly podane wymiary.

Klucz dynamometryczny jakis tam jest mały i duży więc spokojnie

Do góry Bottom