• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwne buczenie po wymianie sprzegła Hyundai GETZ 1.1

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
Panie Jacku ale drugie i miało by tą samą wade ?
Klint założył jedno w wakacje, ja teraz drugie i dalej to samo.

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
napisałem o łapie, miałem tak, pomogła pomarańczowa guma od veck'a kasowała min. luz łapy i cisza, na wolnych i w czasie jazdy ,też w skośnookim

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Panie Jacku ale drugie i miało by tą samą wade ?
Klint założył jedno w wakacje, ja teraz drugie i dalej to samo.
Witam.
Jak drugie, to raczej nie sprzęgło, ale jak leciutkie naciśnięcie sprzęgła usuwa ten dźwięk, to też przyjrzał bym się łapie sprzęgła. Ja zanim wydam pięć złotych na część, to wcześniej muszę wiedzieć, że warto. Może dlatego, że ojciec mi powiedział jak byłem jeszcze mały, bym nie podejmował pochopnych decyzji, bo jak pies szybko ruchał, to ślepych narobił. :)
Ja bym to dobrze obsłuchał.
Pozdrawiam.

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
Panie Jacku ja też zawsze oglądam części bo nie chce potem za nie płacić. Ale ten samochód wymagał zaryzykowania.
Tylko teraz pytanie czy skrzynia może wydobywać dziwne dźwieki to jest stuki i rzęgot bez obciążenia ? Bo wiem ze różnie różne skrzynia działają. Ta skrzynia na podnośniku ewidentnie sie tłucze. Słuchałem to kilka dobrych godzin i później to już wszędzie sie mi tłukło. W poniedziałek mam mieć getza znowu. Jak zapłon będzie okej, i nie znajde nic to ściągam skrzynie i ją rozbieram bo innego wyjscia nie widze

Łapa na skrzyni dobra bez luzów na tulejach i wyżłobień

Punktów
4
Miasto
Mannheim
Kolego ja skłonił bym się ku przeniesieniu napędu jakaś półoś przegub obejrzyj też dobrze poduszki na których wisi skrzynia może któraś się poddaje i cały zespół napędowy wpada w wibracje i tak może być a jeżeli chodzi o dziwne odgłosy ze skrzyni to po naciśnięciu sprzęgła powinno się to uspokoić faktycznie kliniczny przypadek Pozdrawiam

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
poduszki dobre, półosie proste wszystko wygląda na sprawne jutro zaczynam boje ponownie.

witold1970

Gaduła
Punktów
2
Miasto
przemysl
Witam koledzy, przyjechało do mnie autko z dziwnym objawem po wymianie sprzegła na nowe Valeo, GETZ 1.1. Samochód podczas dużego obciązenia np. jedziemy 40 na godzine mamy 4ty bieg i dajmy moco w gaz, i zaczyna sie: buczenie takie jakby coś wpadało w rezonans, jakaś blach czy coś innego. Niestety blach wgl tam nie ma które mogły by wibrować. Zjawisko powtarzalne tylko przy przyśpieszaniu z niskich obrotów. Co ciekawe na postoju owego zjawiska niema. Delikatne dociśnięcie sprzegła podczas tej anomali daje cisze. (Właśnie dlatego mnie zastanawia czy to nie sprzegło).
Dodam ze skakania sprzegła czy innych dziwnych zjawisk nie wykryłem. Tylko dźwięk.

Zastanawia mnie co to może być bo jeszcze na sprzegłach valeo sie nie przejechałem a przy sprzegle w tym samochodzie nie wiele można zepsuć.

Miał ktoś coś takiego ?
witam kolego zobacz poduszki na silniku ja tak miałem z innym autem i mnie juz rece opadały a okazało sie ze poduszka na silniku była wybita sprzegło tez wymienialem

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
Witam, no niestety wszystko narazie zamarło auto tak bedzie jeździć bo brak nerwów moich i klienta, jak dźwięk bedzie bardziej intensywny mamy do tego wrócić.

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
Panowie odnawiając temat. Sprawa została ogarnięta, wszystkiemu winien był produkt VALEO, orginalna tarcza (którą kupiłem) miała przedewszytkim wiekszy tłumik drgań skrętnych i 2 spreżyny podwójne i 2 pojedyncze, zamiennik valeo, japanparts miał mniejszy ten tłumik drgań i 4 podwójne sprężyny. Co powodowało tak mi sie wydaje że tarcza była za twarda i przenosiła wszelkie wibracje. Przełożyłem tarcze orginalną hyundai valeo (inaczej wygląda przede wszystkim) i teraz jest cisza !
GDYBY KTOŚ MIAŁ TAKI PROBLEM. POMAGA WYMIANA TARCZY NA ORGINAŁ jedyne 480zł

Robson1963

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Łódź
W temacie "opinie o produktach Valeo" opisałem swoją przygodę z Valeo. Potwierdza się, że Valeo to samo badziewie...

Armastav

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Potwierdzam, że w 2017 roku ten problem nadal występuje (Getz 1.1, 2006r). Zamiennik Valeo różni się od oryginału i powoduje hałas, buczenie przy 2000 obrotów. Pomogła wymiana na oryginalną tarczę (koszt ok. 400 zł).
Dziękuję za radę makrez12.

Do góry Bottom