• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwne chrobotanie po wymianie sprzęgła Passat B5 fl 1.8T

• Thread starter Marecki3575
  • Rozpoczęty
M

Marecki3575

Witam szanownych kolegów.
Sprawa wygląda następująco: Po wymianie całego sprzęgła z dwumasą i łożyskiem igiełkowym (Sachs), przy wciśniętym sprzęgle na postoju, pojawia się dziwne chrobotanie odczuwalne nawet na drążku zmiany biegów, jak puszczę sprzęgło to cisza (pojawia się to tylko na rozgrzanym silniku, na zimnym cisza) jak lekko dodam gazu i odpuszczę , gdy silnik schodzi z obrotów słychać to wyraźnie, zrobiłem dopiero 500km!
Mechanik który wymieniał rozkłada ręce, mówi żeby jeszcze pojeździć, jak te dźwięki będą się nasilać to trzeba niestety tam zajrzeć, jakby objawy łożyska dociskowego. Ale chciałem zasięgnąć jeszcze opinii innych.

Nie wiem czy ma to coś do rzeczy, ale na drugi dzień po wymianie sprzęgła, zmieniałem oring (bo ciekło) na łączeniu rury i króćca płynu chłodzącego, z tyłu przy bloku nad skrzynią, wylało się trochę tego, podłożyłem szmatę ale trochę płynu dostało się do środka między silnik a skrzynię, bo pod spodem na łączeniu ich kapał płyn z otworów skrzyni, pewnie dostał się przez ten twór do sprawdzenia rozrządu, nie lało się nie wiadomo jak ale kilka kropel wyleciało i teraz mam pytanie:
Czy płyn który tam się dostał, mógł wpłynąć na coś że teraz jest to chrobotanie?
Jeśli nie, to jaka może być przyczyna tego dźwięku? - kiepskie części zamienne, czy błąd mechanika-choć to narazie wykluczam, bo mam do niego zaufanie, od lat korzystam z jego usług, no ale to tylko człowiek.
Dzięki za wszelkie sugestie.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
709
Pewnie łożysko oporowe

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
709
A nowe to znaczy ze dobre? Hehe z tym płynem to będzie dobry sposób na nie uznanie gwarancji ułatwiles szukanie pretekstu

M

Marecki3575

To tylko domniemania że płyn się dostał na łożysko, bo narazie NIKT tego nie wie, zapytałem jedynie czy jeżeli okaże się, że płyn "dostał się" na łożysko, to czy mogłoby mu to zaszkodzić? Znasz odpowiedź na to pytanie? Bo narazie robi się mielenie tematu bez konktetów. Tak wiem, że nowe nie znaczy dobre, tym bardziej że teraz wszystko robią żółte rączki. A gwarancję i tak mam gdzieś, bo nie zostawię samochodu na kołkach na czas jej rozpatrywania, bo codziennie go potrzebuję.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
967
Miasto
Pruszcz Gdański
a moze lozysko igielkowe sie rozsypalo , przy wkladaniu skrzyni mozna je uszkodzic

M

Marecki3575

a moze lozysko igielkowe sie rozsypalo , przy wkladaniu skrzyni mozna je uszkodzic
Też o nim pomyślałem, bo ten dźwięk jest taki jakby coś pracowało bez łożyskowania właśnie, takie terkotanie, chrobotanie, ale to nie powinno by słychać gdy skrzynia pracuje? bo to chrobocze tylko gdy skrzynia stoi, przy wciśniętym sprzęgle i jak się rozgrzeje.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
293
Miasto
Piaseczno
Obawiam się że nie ma co czekać tylko skrzynie zrzucić. Jak będziesz zwlekał to może się tylko pogorszyć. Jeśli to problem z łożyskiem igiełkowym to się rozleci i pójdzie w sprzęgło, narobi bigosu. Teraz wymienisz samo łożysko i unikniesz większych kosztów.

M

Marecki3575

Obawiam się że nie ma co czekać tylko skrzynie zrzucić. Jak będziesz zwlekał to może się tylko pogorszyć. Jeśli to problem z łożyskiem igiełkowym to się rozleci i pójdzie w sprzęgło, narobi bigosu. Teraz wymienisz samo łożysko i unikniesz większych kosztów.
NIe zamierzam długo czekać, teraz auto potrzebne, ale po świętach oddam do mechanika.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
293
Miasto
Piaseczno
Do świąt dużo czasu. Wyjecie i włożenie skrzyni jeden dzień. Ale wybór należy do ciebie.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
293
Miasto
Piaseczno
Jedziesz do tego mechanika co wymieniał ci sprzęgło, kładziesz kluczyki na stole i czekasz na telefon.

Do góry Bottom