• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwne te Allegro

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
Gdy szukam części, wszystko jest jakby drogie. Obserwuję, przeglądam, oglądam i nie znajduje nic na czyjąś kieszeń. Wyrzucam z ulubionych i chwilowo zapominam. Wracam jednak do poszukiwań po 2,3,4 tygodniach i nagle - znajduję masę części w bardzo niskich cenach. Wcześniej tych przedmiotów nie było.
Dzieje się tak od około roku.
Gdy czegoś szukam - zawsze jest drogie. Gdy przestanę, odpuszczam inz czasem ponawiam poszukiwania - znajduję więcej przedmiotów i są o sporo złotówek tansze.

To nie mogą być przypadki.
Zauważyłem też, że wyniki wyszukiwania różnią się gdy wyszukiwanie wychodzi z komputera (laltop) VS telefon (Android).

Wy też tak macie?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Co Cię wyderka pojeb.?
Wyderka wszędzie heñka widzi :D
Takie rzeczy to już się leczy.

Chyba nie zdajesz sobie sprawy jaki byłby to wysiłek nie intelektualny pisać jak Pifo.
Ruszą tą jedną szarą komórką.

Psychoza :)

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
To psychologia Heniu. Uczyli w ogólniaku. Wchodzisz w nowe miejsce z hukiem i wtedy bardzo szybko widzisz, kto jest kto.
Robaki same spod kamieni powyłażą gdy je trochę połaskotasz.

I tym sposobem, pacjent Wyderka sam się przedstawił, prawda?
Nie wolno złego słowa o przekrętach w warsztatch, o prawdziwych warunkach pracy i realnej sytuacji w Polsce powiedzieć bo Wyderka na liczniku ma wtedy 120°C i dmucha przez UPG lejąc wahą spod chłodnicy.

Powiedz Heniu, kogo naj naj naj bardziej wqufffia prawda w prawdzie wprost w facjatę??
Ino ano właśnie tych ... naj naj naj " uczciwszych " sapiens:) :)
A czemu?
Bo właśnie oni przerabiają to - o czym ktoś mówi a gdyby było inaczej, nie wiedzieli by o czym ten ktoś mówi i wtedy nie telepałoby nimi tak :)

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Niestety muszę w dużej części się z PiFkiem zgodzić :D

Fakt, faktem robota ciężka...bardzo niedoceniana przez społeczeństwo. Umorusany kocmołuch z czornymi pazurami jest złem koniecznym i ostatecznym dla Paniusi, czy Pana.

Nieee, absolutnie złego słowa nie możesz napisać o warsztacie. Jak jako jedyny pisałem co myślałem...to by mnie pazurami zadrapali. Tylko kto drapał? Ten co miał najwięcej za pazurami brudu.
No, albo wychodziła Jungowska strona cienia i było to zduszone stłamszone w człowieku dlatego tak reagował.

A najśmieszniejsze jest, że w końcu (doprosiłem się) i poszła cyna o beczkach Mołdawskiego oleju na samą górę, co to heniek pisał. Kto pamięta, to pamięta. US i UC będą teraz sprawdzać JPK warsztatów samochodowych kto kupował olej np. z Mołdawii i nie odprowadził z tego tyłu podatku. Kary będą niebotyczne.
Tak więc heńkowa historia z olejem i beczkami zatacza koło. Przynajmniej jakość serwowanego oleju w Polsce nieznacznie wzrośnie.

Kuna, jaka jest przebitka na tymże oleju. Liczysz klienta za oleju premium syntetyk po 200 zł, a wlewasz mu szit który kosztuje max. 80 zł. To masz ponad 100zł lekko na jednej wymianie. Takich wymian w roku ile? 100? 200? Trzeba być idiotą żeby tak nie robić. Nawet jak klient odda do laboratorium, to powiesz, że to Ciebie oszukano i kupiłeś już podrobiony.
A z czego te białe płytki i warsztaty po pół miliona?
I teraz po takim tekście heńka już kilku gościom idzie piana. Nie bój, nie bój. Ciemniok któremu wymieniasz olej i tak nigdy nie dojdzie do tego tekstu, a nawet jak dojdzie, to w niego nie uwierzy.

O lewym oleju wie tylko właściciel.

Łysy ostatnio zrobił materiał, gościa skroili na 25 tys/zł a wymienili tylko chłodnicę egru, oczywiście na używaną.

Zresztą, ja już ten etap mam za sobą. Teraz jest etap...niedoceniania wiedzy i pracy mechanika przez klienta.

A wiecie co jest najgorsze w tym wszystkim? Że na sto osób, 10 tak robi, a po moich olejowych felietonach dochodzi kolejne 10 osób które zaczyna tak robić.
I nikt nie wie po co ja tak naprawdę to piszę?
A ilu zaczęło nacinać kable... etc. :D - po heńkowych "reprymendach" warsztatów? Czy jednak to były darmowe wytyczne, jak najwięcej zarobić na kliencie?
heniek nie taki zły ;)

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
69
I nikt nie wie po co ja tak naprawdę to piszę?
Bo, istnieją na tym Świecie jeszczcze ludzie, którzy do końca swoich dni nie wyzbędą się wrodzonej, nad przeciętnej uczciwości. Doskonale rozumiem o czym piszesz, wszak przez całe życie sam baty zbieram. Świat nenawidzi i tępi ludzi uczciwych. Niestety, tych bardzo uczciwych została tylko garstka. Dlaczego tak się dzieje?
Głównie dlatego, że za dobroć prawie zawsze dostajesz kopa. Czemu? Bo, ta reszta niczym innym podziękować nie potrafi.
Ja nie wrzucam wszystkich warsztatów do jednego wora albowiem mocno wierzę, że są jeszcze ludzie. Niestety, żyją w kącie, w cieniu i dla świętego spokoju się po prostu nie udzielają.
Wał to dziś priorytet, prawie u każdego.
Oleje, płyny i inne z przekrętów?
Temat rzeka dlatego uczciwi przegrywają co raz częściej. Ja osobiście nie kupuję do swojego auta płynów i innych w Polsce. Sam wiesz dlaczego.
A na foto taki skromny przykład, u znajomej motor ma nagaru w wuj po sam korek. Dlaczego nie kupiłem płukanki na Allegro, hm?
Już mam w plecy dobre 4 dychy.

Załączniki

• 1000015530.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 19

kleofas

Uczestnik
Punktów
0
Alledrogo zrobiło śmietnik z wyszukiwarki bo ta ma zarabiać na nich a nie być wygodna dla użytkownika.
Trzeba zawsze rozłączać podobne oferty bo promują te na których oni najwięcej zarobią, ale nawet to nie wystarcza. Wewnątrz oferty jest często zestawienie innych ofert tego produktu, gdzie można zobaczyć dany produkt taniej u kogoś innego. Ale to też nie zawsze działa bo ich algorytm to coraz większy syf.
Fakt jest że trzeba się zawsze sporo naszukać bo wzięcie pierwszej lepszej oferty prawie zawsze będzie przepłacone.
Plus jakiś czas temu zauważyłem że nawet sortowanie, które powinno działać zgodnie z matematyką ciężką do oszukania, potrafili popsuć i sortowanie po cenie i tak wyświetlają jak im się podoba- nie chodzi o oferty promowane, które zawsze pokazywali pierwsze, resztę ofert też sortują jak chcą.
Jak byś sprzedawał na allegro to dopiero byś się zdziwił że może być jeszcze dziwniejsze.
Ostatnimi laty robią z tego portalu uosobienie mitycznego złego bezlitosnego kapitalisty do tego patologicznego i upośledzonego xd.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
195
Allegówno. Sprzedaje tester za 2100 autela . Prowizja od sprzedaży 220. Nic tylko wystawiać :)

kleofas

Uczestnik
Punktów
0
Bo alleg ma gdzieś sprzedawców z prostego powodu. Mają monopol. Nie ma u nas drugiej takiej platformy. Nawet eBay czy amazon u nas nie weszli jakoś na rynek bo wyszło im z badań że obecnie nie mają szans z allegro, które już notabene nie jest polskie więc ma dodatkowy powód do dymania polskich sprzedawców, ale też przez to kupujących.
A polityka tego portalu jest prosta- rynek kupujących. To kupujący ma być zadowolony bo każdy powie "kupiłem tester autela na allegro", a nie "kupiłem u Matus1014". I tyle. Więc allegro zakłada sprzedawcom coraz cięższe chomąto, bo jak chcą sprzedawać na dużą skalę to mało który ma renomę i znany sklep internetowy, żeby to tam robić główny obrót. Większość skazana jest na allegro. I portal z tego bardzo chętnie korzysta.

Największy skok allegro zrobiło z łączeniem ofert tych samych produktów. Czyli gdyby 100 sprzedawców sprzedawało ten tester to domyślnie na allegro widzisz tylko 1 ofertę. Oficjalnie w celu uporządkowania. A chodzi o to żebyś kupił u tego z którego allegro na najwięcej kasy. Jeśli nie spełnisz ich sterty wymagań to zapomnij że to twoja oferta będzie na wierzchu. Żeby ktoś kupił akurat u Ciebie to musi ręcznie wejść w listę innych sprzedawców i wybrać Ciebie. A komu chce się to robić jak każdy kupuje na allegro a nie u Matusa więc bierze pierwszy lepszy.

Ostatnia edycja:

matus1014

SuperMechanior
Punktów
195
Bo alleg ma gdzieś sprzedawców z prostego powodu. Mają monopol. Nie ma u nas drugiej takiej platformy. Nawet eBay czy amazon u nas nie weszli jakoś na rynek bo wyszło im z badań że obecnie nie mają szans z allegro, które już notabene nie jest polskie więc ma dodatkowy powód do dymania polskich sprzedawców, ale też przez to kupujących.
A polityka tego portalu jest prosta- rynek kupujących. To kupujący ma być zadowolony bo każdy powie "kupiłem tester autela na allegro", a nie "kupiłem u Matus1014". I tyle. Więc allegro zakłada sprzedawcom coraz cięższe chomąto, bo jak chcą sprzedawać na dużą skalę to mało który ma renomę i znany sklep internetowy, żeby to tam robić główny obrót. Większość skazana jest na allegro. I portal z tego bardzo chętnie korzysta.

Największy skok allegro zrobiło z łączeniem ofert tych samych produktów. Czyli gdyby 100 sprzedawców sprzedawało ten tester to domyślnie na allegro widzisz tylko 1 ofertę. Oficjalnie w celu uporządkowania. A chodzi o to żebyś kupił u tego z którego allegro na najwięcej kasy. Jeśli nie spełnisz ich sterty wymagań to zapomnij że to twoja oferta będzie na wierzchu. Żeby ktoś kupił akurat u Ciebie to musi ręcznie wejść w listę innych sprzedawców i wybrać Ciebie. A komu chce się to robić jak każdy kupuje na allegro a nie u Matusa więc bierze pierwszy lepszy.
Mam przewagę bo sprzedaje najtaniej w internecie :) . Tylko że cały zarobek pochłania allegro . Więc na tą chwilę podziękuję. Sprzedaje na olx i na grupach.

Do góry Bottom