• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwne wskazania masy powietrza

PiterPiter85

Początkujący
Punktów
5
Witam. Od jakiegoś czasu mam problem ze swoim 1.6 tdi czasem lapie muła a innym razem chce pozwijać asfalt. Nagrałem krotki filmik z logami mas powietrza na wolnych obrotach. Po przegazowaniu wartosci zmieniają się ale nie stabilizują. Przed zrobieniem filmiku auto mialo DUZO mocy, średnie spalanie na postoju wahało się między 0.3 i 0.2. Podobne zachowanie jak przy wypalaniu DPF ale obroty na poziomie 819/min a sam DPF wypalany jakieś 100km temu. Temat się zacząć wraz z większymi temp na dworze. Może ktoś ogarnięty zerknac i podpowiedzieć co tu się odjaniepawla..

Ostatnia edycja:

PiterPiter85

Początkujący
Punktów
5
Tak na szybko. Na postoju bo było piwko :)

Automatyczne połączenie postów:

A doładowanie? Od tego bym zaczął mimo kiepskiej przepływki.
Takie coś. Jutro ogarnę coś pod obciazeniem ale zastanawia mnie ten szalejący nastawnik egr. Przeplywka była czyszczona CRCkiem jakieś dwa tygodnie temu i trochę się poprawiło bo samochod przestal " zajaczkowac" podczas porannego ruszania z miejsca. Żeby nie było dlugo czekałem az odparuje preparat. Nie wiem czy takie czyszczenie coś daje bo te jej wskazania były wcześniej raczej takie same. Jedno jest pewne. Dlugo zasuwal z rozwalona grucha od chlodnicy egr a jak wiadomo caly ten zawor to jeden wielki syf i lubi narobić bałaganu. Ten samochod ma jeszcze jeden problem i pewnie jest to powiązane bo często pod obciazeniem na 2 i 3 biegu wrzucając na luz tj byśmy dojeżdżali do swiatel obrotomierz wariuje. Wskazówka spada gdzieś w okolice 400rpm/min po czym wraca do swoich tam 820/min. Tuż po zakupie zdazalo się, że gasł a teraz z racji tego, że jeździ raczej dynamicznie :) nie zdążyło się mu zgasnac.

Ostatnia edycja:

PiterPiter85

Początkujący
Punktów
5
Doładowanie musisz zmierzyć pod obciążeniem. A te spadające obroty to raczej problem z układem paliwowym.
Coś mi się wydaje, że masz rację z tym paliwem bo wtryski byly już kiedyś wyjęte do czyszczenia i problem zniknal na jakis czas. Malo tego teraz przed tym lataniem wskazowki dajac mu w palnik slychac przy odpuszczeniu gazu ( redukcja z 2 na 3) jakby turbo przeladowalo. Takie charakterystyczne odbicie cisnienia od lopatek turbo. Wtedy nastepuje zawahanie obotow po wcisnieciu sprzegla. Jest tez taki maly myk w tym wszystkim. Jesli stopa zostanie na sprzegle obrotomierz nawet nie drgnie. Wszystko jest ok. Dzieje sie to tylko w momencie szybkiego wcisniecia i PUSZCZENIA sprzegla. Z grubsza wyglada to tak jakby byl zalewany paliwem na ktoryms wtrysku i sterownik w pewnym momencie odcinal go ( duzo wahy-> duzo powietrza -> duze doladowanie-> odcinka z ECU ) tak to sobie wyobrazam.
Jutro będę mieć czas na deptanie z dolu wiec coś tam wrzucę.

PiterPiter85

Początkujący
Punktów
5
Doładowanie musisz zmierzyć pod obciążeniem. A te spadające obroty to raczej problem z układem paliwowym.
Problemy rozwiązane. Kolega dobrze podpowiadal. Problemy z przepływem robił EGR wiec wyleciał a drugi temat z "szalejącym" obrotomierzem to zawor na pompie (dawki paliwa). Po tych zmianach wszystko jest już pico bello. Wóz zmartwychwstał :)) Cieszę się podwójnie bo jedyna tu na miejscu pomóc sprowadzała się do.. "weź to sprzedaj". Nawiasem mowiac, wk...iaja mnie tacy fachowcy. Więc ogarnąłem sam

Do góry Bottom