• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwny dzwięk "buczenia" w przedziale 1300/1700 obrotów

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
Witam, może ktoś spotkał się kiedyś z nietypowym problemem buczenia w przedziale obrotowym między 1300 a 1700 obrotów, powyżej oraz poniżej tego dźwięku nie słychać, oraz nie ma znaczenia czy auto jedzie czy stoi na luzie po wciśnięci pedału gazu kiedy obroty rosną jak i spadają występuje te buczenie. Dolot powietrza jest szczelny, wydech szczelny. Samochód posiadam od roku i od zakupu występuje ten dzwięk. W aucie 4 lata temu było regenerowane turbo lecz szczerze wątpie zeby ten dzwięk pochodził od turbosprężarki choć nigdy nie moge mieć pewności bo gdy auto było na podnośniku zauważyłem nie wkręconą śrubkę od chłodnicy spalin egr, panowie mechanicy nie dali rady wkręcić jakiejś zastępczej śrubki ponieważ wszystko jest za sztywne. Mam jeszcze do wymiany poduszke silnika/skrzyni ale też mam mieszane odczucia czy ten dzwięk może pochodzić od tego. Autko to Vw Passat b6 2.0 TDI 140 KM 2006, kod silnika BMP 8 zaworowy. Napiszcie jak tutaj wrzucić filmik, to wrzucę na którym słychać te nieszczęsne buczenie, oczywiście dzwięk odtwarzany różni się troszeczke od tego który się słyszy gołym uchem, aha bym zapomniał te buczenie jest najbardziej slyszalne w kabinie po środku deski rozdzielczej, na zewnątrz mechanik słyszał niby też coś ale nic nie stwierdził.

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
W piątek będę sprawdzał bo będę miał auto na podnośniku, nie będę już wrzucał tego filmiku, co do kolegi WOODOO, filmik byl wrzucony ponieważ zostałem o to poproszony, a wczesniej wrzucilem go poniewaz cięzko było wytłumaczyć o co mi chodzi, ale widze że nie zrozumiałeś mojego problemu, drugi filmik chcialem wrzucic poniewaz dzwiek jest wyraźniejszy bo auto stoi. Co do nagrania tego pod maską to nie wiele da ponieważ pod maską tego dźwięku raczej telefon nie wychwyci bo go tam ledwo slychac, jak nadsluchiwalem kiedys to wydawalo mi sie ze dzwiek dochodzi zza silnika, teraz nawet nie mam drugiej osoby do pomocy zeby to sprawdzic. A problem opisałem nie po to żeby uzyskać od was diagnoze, lecz po to żeby właśnie dostać jakąś wskazówke bo może ktos juz mial z podobnym problemem styczność, wiadomo że przez internet nie da sie w 100% zdiagnozowac usterki.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
W piątek będę sprawdzał bo będę miał auto na podnośniku, nie będę już wrzucał tego filmiku, co do kolegi WOODOO, filmik byl wrzucony ponieważ zostałem o to poproszony, a wczesniej wrzucilem go poniewaz cięzko było wytłumaczyć o co mi chodzi, ale widze że nie zrozumiałeś mojego problemu, drugi filmik chcialem wrzucic poniewaz dzwiek jest wyraźniejszy bo auto stoi. Co do nagrania tego pod maską to nie wiele da ponieważ pod maską tego dźwięku raczej telefon nie wychwyci bo go tam ledwo slychac, jak nadsluchiwalem kiedys to wydawalo mi sie ze dzwiek dochodzi zza silnika, teraz nawet nie mam drugiej osoby do pomocy zeby to sprawdzic. A problem opisałem nie po to żeby uzyskać od was diagnoze, lecz po to żeby właśnie dostać jakąś wskazówke bo może ktos juz mial z podobnym problemem styczność, wiadomo że przez internet nie da sie w 100% zdiagnozowac usterki.

no to jest fakt i zgadzam się.

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
Odkręcenie korka nie pomogło a w sumie nic nie zmieniło, jutro autko będzie na podnośniku i zostanie jeszcze raz sprawdzone.

Do góry Bottom