• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwny zaciek z klapy bagażnika Ibiza 6L

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
Nie mam za bardzo gdzie zapytać, a może wy będziecie mieli pomysł.
Wylewa mi się jakaś maź z odpływu w klapie bagażnika. Nie zaprzątałem sobie tym głowy, dopóki chlapało tylko na zderzak, ostatnio jednak zjawisko przybrało na sile i rzyga aż na tablicę, jak zresztą widać na zdjęciu. Wygląda jak gówno, w dotyku jest tłuste i ogólnie przypomina olej, a co ciekawe - cieknie tak już chyba ze 2 albo 3 lata. No to przecież cokolwiek by to było, to już dawno powinno się wylać przez ten czas. 1000002214.jpg

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Nie mam za bardzo gdzie zapytać, a może wy będziecie mieli pomysł.
Wylewa mi się jakaś maź z odpływu w klapie bagażnika. Nie zaprzątałem sobie tym głowy, dopóki chlapało tylko na zderzak, ostatnio jednak zjawisko przybrało na sile i rzyga aż na tablicę, jak zresztą widać na zdjęciu. Wygląda jak gówno, w dotyku jest tłuste i ogólnie przypomina olej, a co ciekawe - cieknie tak już chyba ze 2 albo 3 lata. No to przecież cokolwiek by to było, to już dawno powinno się wylać przez ten czas. Wyświetl załącznik 54231
Kiedyś starzy mechaniki mówili żeby w progi, drzwi i nalać oleju dla konserwacji, może taki człek tam nalał czegoś lub faktycznie jakieś "rzadkie" zabezpieczenie

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
może taki człek tam nalał czegoś lub faktycznie jakieś "rzadkie" zabezpieczenie
Wiesz co, to nie jest oryginalna klapa - dostałem kiedyś strzała w tył i wtedy mi to taki dość wiekowy blacharz składał, nie wiem nawet czy chłop w ogóle jeszcze pracuje, bo grubo po 70-tce już jest. Lata temu już to było, z 6, jak nie więcej - może coś być na rzeczy rzeczywiście, że wlał tam w klapę jakiś specyfik.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Mój teść takie patenty stosuje dobrej pory ,w każdy dziurę jak znajdzie to leje ile wlezie miałem mu jeszcze endoskop dać by podpatrzył gdzie jeszcze.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Vicia nie rób tego bo później nie doczyścisz główki kamery :woot: :woot: :woot:
Nie nie dałem..
Ale powiem wam że teścia brat e emerytowany policjant miał polo VW i w progi w środek łał ropę lub olej przepracowany i to wszystko ciekło gdzie były nieszczelności i obkleilo się kurzem i wyglądało jak pół tyłka za krzoka....
Także widzicie cuda się zdarzają...i leja wszystko co popadnie gdzie popadnie i huk wie co jeszcze....
Wosk zgodzę się ale do podwozia w profile zamknięte ale tylko od spodu auta bo tak gdzie indziej mija się z celem.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1546
Także widzicie cuda się zdarzają...i leja wszystko co popadnie gdzie popadnie i huk wie co jeszcze....
przypomniałeś mi historię kogoś znajomego. co ważne- wiekowo starszy o jedno pokolenie. chłop wie wszystko najlepiej i wszystko co nowe to złe, bo kiedyś to było. chyba znacie ten typ ludzi.
miał 125p i w ramach ochrony przeciw rudej napchał szmat nasączonych olejem w tylne błotniki. przykładowe zdjęcie:
1725390430143.png
konkretnie te boczne wnęki.

co ważne zatkał tez wszystkie otwory odpływowe. bo mu się tamtędy woda spod kół wlewa do środka. pamiętam jak po jednej zimie wyciągnął szmaty pełne wody dosłownie z błotnikami i kawałkiem podłogi bagażnika :D
mi to taki dość wiekowy blacharz składał, nie wiem nawet czy chłop w ogóle jeszcze pracuje, bo grubo po 70-tce już jest. Lata temu już to było, z 6, jak nie więcej - może coś być na rzeczy rzeczywiście, że wlał tam w klapę jakiś specyfik.

na bank czym za psikał. przypomnij sobie jak wszystkie maluchy, polonezy czy inne skody kiedyś wyglądały. zalane bitexem- wszystkie się lepiły i śmierdziały tak samo :)

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
przypomnij sobie jak wszystkie maluchy, polonezy czy inne skody kiedyś wyglądały. zalane bitexem- wszystkie się lepiły i śmierdziały tak samo :)
Za młody już na to jestem, znaczy się jakbym się na wsi wychował, a nie w mieście wojewódzkim, to może bym miał większą styczność - a z racji pochodzenia moją zajawką były Jelcze i Autosany, bo z polskich aut wszystko w Rzeszowie szybko poginęło. :)
Co nie znaczy, że patentu z przepracowanym olejem nie znam. Mam jednego gruza, na którym mógłbym testować takie triki, tylko zawsze czasu brak na wszystko :D

Do góry Bottom