• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Egzamin

Kooga

Nowy
Punktów
0
Witam

W piatek mam praktyczny egzamin w szkole z mechaniki. Mam do was pytanie, mam nadzieje, ze znajde tutaj odpowiedz :)

Pytanie : Klient narzeka, ze jego silnik pali duzo benzyny, i chce zeby sprawdzic system wtrysku.

Od czego powinienem zaczac, sprawdzajac wtrysk?

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Kooga, osobiście zacząłbym od sondy lambda, a nie układu wtryskowego. W końcu to ona odpowiada za korekcję składu mieszanki (mijam gaźnikowce).
Najprostsza metoda sprawdzania wtrysków to krówka.

Kooga

Nowy
Punktów
0
Heh wszystko fajnie, tylko ja wgl nie rozumiem tych slow jakich uzywasz :p

Mieszkam w Norwegii i znam slowa tylko po Norwesku ;/ Moglbys jakos na zdjeciu pokazac ?

Tzn system lambda to rozumiem, ale co to ta krowka ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3340
Miasto
PZ
chyba zaczyna się od podłączenia komputera i sprawdzenia błędów, a potem odczyt wskazań np. sondy lambda i czujnika temp. silnika :confused:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3340
Miasto
PZ
Ja się ostatnio nauczyłem czytać ze zrozumieniem bo dziś zdawałem egzamin na diagnoste pisemny i uwierz mi że trzeba czytać dokładnie bo te hu... z TDT piszą tak te pytania że trudno się połapać i teraz czytam wszycho ze zrozumieniem (zboczenie)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3340
Miasto
PZ
No za pierwszym razem pisemny zdałem jako jeden z trzech na ok. 20 zdających (standard) poprzednio w latach 2007 - 2008 podchodziłem do pisemnego 4 razy

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3340
Miasto
PZ
jakoś trzeba kasę zarabiać :) w Poznaniu na grunwaldzkiej 391 wybudowali sobie ładną siedzibę za nasze pieniądze a przedtem wynajmowali pomieszczenie w WORD poznań

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Dobrze wiedzieć bo planuję przeprowadzkę do Poznania jak nie dostane umowy w Toyocie.
I może pomyślę o uprawnieniach.

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Mi tam ogólnie chodzi o przeprowadzkę nie tylko o egzamin bo u nas na Podkarpaciu ciężko o robotę szczególnie w moim rejonie.