• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ekonomiczne auto do 10k

moscan

Nowy
Punktów
0
Miasto
WWA
Poszukuję ekonomicznego auta w kwocie do 10 tys zł. Auto będzie służyło głównie do jazdy po mieście i weekendowych wypadów na miasto plus raz w miesiącu jakiś dłuższy wyjazd (wakacje itd). Z racji tego, że będzie to moje pierwsze auto potrzebuje wsparcia w wyborze. Z ogólnych wymagań chciałbym, żeby auto było mało awaryjne, ekonomiczne, w benzynie - później chcę zamontować LPG więc zależy mi też na tym, żeby auto było dobre pod gaz. Nie potrzebuję silnika o wielkiej pojemności 1.4, max 1.6 spokojnie mi wystarczy. W tej chwili mam swoje 3 typy, chodź może doradzicie mi coś lepszego?
Skoda Fabia np https://www.otomoto.pl/oferta/skoda...ektryka-zamiana-raty-ID6yZYuP.html#4cb523c599
Ford Fiesta np https://www.otomoto.pl/oferta/ford-fiesta-1-4-benzyna-2004-klima-oplacony-ID6z20tW.html#2a4d44952f
Ford Fusion np https://www.otomoto.pl/oferta/ford-...mcy-oplacona-zamiana-ID6yRiGL.html#2e9847d3c2 Najbardziej podoba mi sie Ford Fusion, natomiast co chwilę spotykam się z opinią, żeby nie kupować aut na F itd. Pomożecie coś wybrać?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1801
Miasto
Koszęcin
25 letnia corsa z dieslem isuzu. Stoi na równi z tico w lpg

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Jeżeli Fusion to z USA i powyżej 2014r :p A tak na poważnie to mało praktyczny jest. Co do fabii się nie wypowiem bo nie lubię tej marki

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Oba te fordy bym odrzucił, a co do fabii to 1.4MPI jak najbardziej. W tej kwocie jak poszukasz to znajdziesz dobry egzemplarz. Silnik to w miarę prosta konstrukcja, a co do reszty to tez np. z naprawami bezproblemowo, bo czesci w rozsadnych cenach i dostaniesz prawie wszystko od ręki.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Szczególnie odrzuciłbym fusiona z tamtych lat, bo nie wiem co konstruktorzy chcieli z tym autem zrobic jakis taki podwyższony hatch:), moim zdaniem totalnie niepraktyczny i niewygodny(do tego fordowskie blachy tez lubiły kwitnąć) fiesta juz bardziej ale jesli juz bym miał doradzac forda to bym brał focusa.
Taka Astra jak najbardziej tez sie nada, czesci duzo i niedrogie i silniki proste tylko w dyszce moze byc ciezko o dobry egzemplarz ale mozesz szukac:).

Alko-maty

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Warszawa
W tym budżecie szukałbym opcji 1.6 plus lpg jeżeli ma być to auto do miasta i celował w coś z grupy VAG jak Leon, Golf czy A3, na plus dostępność części i niski spadek wartości auta.

Punktów
0
Witajcie,
nowy jestem, dopiero się zapoznaję, więc wybaczcie ewentualne nieogarnięcie ;P

W temacie - zamierzam kupić auto:
1. w budżecie do 10k
2. na trasy krótkie mieszane i dalsze wypady, w miarę ekonomiczne
3. na długo
4. na pewno nie kombi/touring i wolałbym nie z grupy VAG
5. i które nie będzie potrzebowało sporego, niecyklicznego wkładu na naprawy (skrótem mało awaryjne)

Wstępnie biorę pod uwagę BMW s3 E46 118 KM oraz Renault Laguna II lift 2.0T 170 KM.
Czekam na ciekawe propozycje i opinie o podanych przeze mnie autach. Czy spełniają te kryteria?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
298
Thalia, albo picanto, tylko.

Ewentualnie 6 cylindrowe BMW do 2004 roku :D

Do góry Bottom