1. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Dowiedz się więcej.
  2. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

EPC Mercedes W220

Dyskusja w 'Pytanie do mechanika' rozpoczęta przez użytkownika Tomasz 1984, 17-06 19.

  1. Tomasz 1984

    Tomasz 1984 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    10-06 19
    Postów:
    39
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Zgorzelec
    Witam mam pytanie czy epc to jakiś czujnik czy sterownik bo wyświetlił mi się taki błąd po przebiciu opony z przodu i wymianie na większą żeby do domu dojechać rano odpalam a tam błąd epc bass i ESP i nie mam pojęcia gdzie szukać
     
  2. toomii76

    toomii76 toomi

    Offline
    Dołączył:
    2-11 14
    Postów:
    7 678
    Docenione treści:
    4 210
    Miasto:
    turek
    założysz właściwy rozmiar i wróci do normy.
     
  3. Tomasz 1984

    Tomasz 1984 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    10-06 19
    Postów:
    39
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Zgorzelec
    No właśnie nie wróciło auto spadło na mocy to Mercedes W220 s320 CDI z 2001 r
     
  4. Radmor

    Radmor Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    21-03 19
    Postów:
    493
    Docenione treści:
    118
    .... załóż odpowiednią oponę ...wskazane było by ustawienia geometrii .
     
  5. toomii76

    toomii76 toomi

    Offline
    Dołączył:
    2-11 14
    Postów:
    7 678
    Docenione treści:
    4 210
    Miasto:
    turek
    skasuj błędy. a jak nie pomoże to coś się uszkodziło.
     
  6. Tomasz 1984

    Tomasz 1984 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    10-06 19
    Postów:
    39
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Zgorzelec
    A żeby skasować błędy to muszę jechać na sd tak bo manualnie się chyba nie da chyba że się mylę
     
  7. motorynka

    motorynka Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    22-05 16
    Postów:
    269
    Docenione treści:
    56
    Miasto:
    mazowieckie
    przejedż się i przyhamuj może kontrolki zgasną w VW jest tak że jak jest ok to kontrolka gaśnie nie wiem jak w tym aucie
     
  8. Tomasz 1984

    Tomasz 1984 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    10-06 19
    Postów:
    39
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Zgorzelec
    Jutro tak zrobię a jak nie pomoże to pojadę na geometrię , tylko zastanawia mnie to dlaczego mocy ma tak mało i kopci na czarno
     
  9. kubart

    kubart Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    8-02 19
    Postów:
    222
    Docenione treści:
    28
    Jedź na diagnostykę SD a nie na geometrie na początku. Jechałeś w trybie awaryjnym to się coś najsłabszego wykrzaczyło, może egr , turbo.
     
  10. jurek1313

    jurek1313 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    2-02 17
    Postów:
    1 660
    Docenione treści:
    148
    Miasto:
    wólka
    Motorszaden
     
  11. kubart

    kubart Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    8-02 19
    Postów:
    222
    Docenione treści:
    28
    3.2 merca? chyba że około 800tys..nalatane jak do pół miliona to raczej co innego.
     
  12. Tomasz 1984

    Tomasz 1984 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    10-06 19
    Postów:
    39
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Zgorzelec
    Nie przebieg ma ok 400 tys

    A czy jest możliwe że klapki kolektora ssącego mogą być przyczyną że auto jeździ słabo i kopci
     
    Ostatnio edytowano: 18-06 19
  13. Radmor

    Radmor Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    21-03 19
    Postów:
    493
    Docenione treści:
    118
    ..czy możesz określić kolor dymu . Bo np.jeżeli jest to czarny dym >>>może ale nie musi mieć związku z klapkami kolektora ssącego . Wykonaj dokładną diagnozę silnika ...bo gdybaniem nie usuniesz usterki .Podzielam zdanie Kolegi "kubarta"---jednostki tej generacji 2.2...2.7...3.2 ...są trwałe i wytrzymują duże przebiegi jeżeli są właściwie eksploatowane .
     
  14. Tomasz 1984

    Tomasz 1984 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    10-06 19
    Postów:
    39
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Zgorzelec
    Witam kolor dymu intensywny czarny ,dodam że filtr powietrza i paliwa wymieniłem i dalej to samo
     
  15. kotoy

    kotoy Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-01 13
    Postów:
    460
    Docenione treści:
    166
    Miasto:
    Jabłonna Lacka
    EGR
     
    toomii76 lubi to.
  16. Tomasz 1984

    Tomasz 1984 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    10-06 19
    Postów:
    39
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Zgorzelec
    Do wymiany EGR czy da radę go wyczyścić
     
  17. Radmor

    Radmor Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    21-03 19
    Postów:
    493
    Docenione treści:
    118
    ...na wymianę jeszcze za wcześnie ...najpierw wyczyść ten zawór .
     
  18. Tomasz 1984

    Tomasz 1984 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    10-06 19
    Postów:
    39
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Zgorzelec
    Ok wielkie dzięki

    A jeszcze jedno , ten EGR ciężki jest do rozebrania
     
  19. kotoy

    kotoy Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-01 13
    Postów:
    460
    Docenione treści:
    166
    Miasto:
    Jabłonna Lacka
    Egr tylko w ASO, tani nie jest. Jak jest szczelna gruszka to próbuj czyścić.
     
  20. Tomasz 1984

    Tomasz 1984 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    10-06 19
    Postów:
    39
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Zgorzelec
    Czyli wykręcić EGR od silnika i ta gruszka jest w środku tak , a jego ciężko się rozbiera