• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Espace IV 2.2 DCI df301 wykryta nieszczelność.

Jasho

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Milówka
Witam Panowie mam takie autko jak w temacie padło turbo i ten jeden raz się pokusiłem na Turbo od KL-Turbo po zamontowaniu, autko ma taki problem a mianowicie na obrotach od 3k idzie super rwie do przodu wartość zadana 2200 wartość rzeczywista 2190 ale jadąc na 3 biegu mam 1500 obr/min i chce przyspieszyć to komputer chce osiągnąć max 2200 (jednostek doładowania) a na odczycie (z czujnika ciśnienia doładowania) wartość zaczyna rosnąć od 1100 i przy 1300-1400 wyskakuje błąd DF301 wykryta nieszczelność. Szczelność sprawdzona wymieniony został kolektor bo był pęknięty wyczyszczony egr, zawór n75 sprawny Katy wyrzucone i dalej nie jedzie ten samochód, odesłałem turbo na gwarancje odesłali mi je że turbosprężarka jest sprawna ale auto też jest sprawne a przed awarią turba poprzedniego problemu nie było kończą mi się pomysły. co byście jeszcze zrobili na moim miejscu. Pozdrawiam

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Krotko.
na turbiniarzy nie ma wymowki,zawsze jest twoja wina i nie ma reklamacji na turbine bo ty mechanik zostawiles mlotek i przecinak w kolektorze podczas montazu i dlatego sie rozpadlo.
Przewalilem niejednego i wiem jacy sa.
A w temacie jezeli nie bylo tego problemu zanim sie rozpadla to oczywiste ze turbo zle ustawione.
Musisz sie dowiedziec jaka byla historia co bedzie ciezko bo klienci to klamcy i zawsze bylo auto jak nowe przed awaria.
Dzwon porozmawiamy

Juger

Nowy
Punktów
0
Miasto
mokrzesz
Mam podobny lub taki sam problem. Wymieniłem turbo sprawdziłem nieszczelności wszystko gra a błąd wyrzuca. Czasem klient przejeździe tydzień a czasem tylko ruszy i błąd jest. Ciśnienia są ok . Egr nowy. Tylko przepływka I czujnik ciśnienia stare ale z odczytów nic nie wskazuje na potrzebę wymiany. Dziwna sprawa ale gdzieś jest coś. Po wymieniam jeszcze te czujniki no chyba ze ktoś pomoże bo zna problem z autopsji. Z góry dziękuję za info

Jasho

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Milówka
No widzisz zawsze kończę swoje tematy a ten mi uciekl. Sprawa zakończyła się tak że turbo poszlo do ekspertyzy i po rozebraniu go okazało sie że geometria byla pokrzywiona. Pan od regeneracji turbin nie był laskawy nawet tego sprawdzic jak turbo poszlo na gwarancje. Wymienione turbo na inne na mój koszt i auto chodzi. Odepnij wydech i zobacz moze katy jeszcze zatkane

Juger

Nowy
Punktów
0
Miasto
mokrzesz
Tak tez myslalem podmienilem przeplywke i czujnik cisnienia i dalej to samo . Zostala tylko turbina bo problem zaczal sie po jej wymianie. Na tej nowej samochod przejechal tylko okolo 10000 ale z tym problemem. Zamawiam nastepna turbine. Dziekuje za podpowiedz V-power

Do góry Bottom