• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fabia 1.9SDI drgania, rezonans tylko przy 1500 obrotach

Aldi262

Nowy
Punktów
0
Witam, mam problem z moją Fabią 1.9SDi 422tys przebiegu. Auto oddałem do mechanika na naprawę zawieszenia bo nie mogli ustawić zbieżności (nadal nie mogą). Wymienione zostały wahacze, tuleję wahacza, amortyzatory przód (sprężyny, poduszka, łożysko), sworznie wahacza, łączniki stabilizatora, rozrząd cały (contitech). Zawieszenie zrobiło się bardzo sztywne ale pojawiły się drgania. Podczas jazdy czuć drgania przy 1500 obrotach gdy jedziemy (jeśli miniemy te obroty przed czy po wszystkie drgania znikają). Jeśli silnik pracuję na biegu jałowym na postoju i utrzymujemy 1500 obrotów nie ma rezonansu. Pierwszy i drugi bieg jest małe czucie tego rezonansu, trójka czwórka piątka juz mocno się rozchodzi po aucie do tego stopnia że w lusterku zamazuje obraz. Nie wiem co robić. Mechanik też nie wie co jest powodem. Zrobiłem już 2tyś kilometrów od pojawienia się drgań i cały czas jest tak samo. Sprawdziłem wydech czy gdzieś może dotyka ale jest ok.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
150
Miasto
Rzeszów
Przecież to i tak za niskie obroty na ten silnik. Kara za zamulanie.

Aldi262

Nowy
Punktów
0
Przecież to i tak za niskie obroty na ten silnik. Kara za zamulanie.
Jakie zamulanie? Normalnie podczas rozpędzania auta zdarza się że przechodzą obroty przez 1500. Nawet jeśli specjalnie wrzucę 5bieg i utrzymuje obroty na 1100 to nie ma takiego drgania/rezonansu.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
1090
Nawet jeśli specjalnie wrzucę 5bieg i utrzymuje obroty na 1100 to nie ma takiego drgania/rezonansu.

czy ty naprawdę jeździsz na takich obrotach na 5 biegu? jestem w szoku...

a drga ci samochód bo masz wszędzie nowe gumy. wymieniłeś wszystko w zawieszeniu, wszystko w mocowaniu silnika i skrzyni. nowe gumy, tulejki i poduszki z nowej gumy są twardsze i bardziej przenoszą drgania. stare były miękkie, wyklepane. po części pewnie naderwane i wszystko chodziło tak bardziej "płynnie".

przejedź się jakimś starszym autem i później wsiać do czegoś nowego. powinieneś od razu wyłapać różnicę

Aldi262

Nowy
Punktów
0
czy ty naprawdę jeździsz na takich obrotach na 5 biegu? jestem w szoku...

a drga ci samochód bo masz wszędzie nowe gumy. wymieniłeś wszystko w zawieszeniu, wszystko w mocowaniu silnika i skrzyni. nowe gumy, tulejki i poduszki z nowej gumy są twardsze i bardziej przenoszą drgania. stare były miękkie, wyklepane. po części pewnie naderwane i wszystko chodziło tak bardziej "płynnie".

przejedź się jakimś starszym autem i później wsiać do czegoś nowego. powinieneś od razu wyłapać różnicę
Przeczytaj jeszcze raz "specjalnie wrzucę" nikt normalny nie jeździ na takich obrotach. Zrobiłem to tylko żeby sprawdzić czy też pojawią się drgania. Jest to strasznie denerwujące jak przez całe auto przechodzi rezonans że aż śrubki w schowku podskakują. Dziękuję za odpowiedź.

Aldi262

Nowy
Punktów
0
A jak opony ciśnienie itd?
Zmieniałem całe felgi z oponami na inne i bez zmian. Drgania pojawiły się natychmiast jak wyjechałem od mechanika. Myślałem że przeguby wewnętrzne ale każdy kto się przejdzie mówi że to nie przeguby. Myślę nad poduszkami silnika i skrzyni żeby wymienić. Może jeszcze raz wymienić te tuleję, sam nie wiem.

tomeklibig

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Słupsk
Ja miałem taki przypadek, przyczyną rezonansu były tylne tuleje wahacza , ktoś założył wzmocnione pełne. Po zmianie na zwykłe rezonans ustąpił.

Farseer

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Pruszków
Hmmmm, a czy dałoby radę na podnośniki/kobyłkach powtórzyć test jak ktoś od dołu maca zawieszenie?

Zawsze warto spróbować, być może drgania będą takie silne, że nic to nie da, ale, być może, uda się zlokalizować gdzie jest mocniejsze drganie.

A, niech ktoś odkręca pojedynczo śruby elementów, które zostały wymienione i zobacz czy minie wtedy efekt, czy cokolwiek się zdarzy.

Do góry Bottom