• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat 500 1.2 p0101-62 C1221-86 dziwna akcja

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
Fiat 500 2018r 1.2 benzyna
Problem z autem przestawiam na filmiku

Stale błędy które udaje się skasować
Starownik silnika
P0101-62 przedmuch powietrza w kolektorze ssącym-sygnał porownywalny do usterki
Sterownik ABS
C1221-86 moduł kontroli silnika ECM-sygnał nieważny

Co zrobiłem
-Wymieniony aku, ładowanie wzorowe
-podmieniona przepustnica
-podmieniony czujnik MAF
-sprawdzone masy
Gdzieś na amerykanskim forum znalazłem identyczny problem i skonczylo sie wymiana ecu więc też poszedłem tą drogą ale niestety nie trafione, dalej to samo.
W filmiku nie dopowiedzialem że po odpaleniu wystarczy ze chwile przytrzymam auto na obrotach do czasu odpalenia sie kontrolek to potem jest normalnie reakcja na gaz I auto jezdzi ale na wolnych obrotach "pluje"w tlumik I tak jakby chodzil na 3 cyl.
Pomysły ?

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
Tak właśnie udalo mi sie wczoraj to zrobić, okazał się banalny przedmuch w kolektorze ssącym, podlaczylem dymiarkę i wydać ewidentnie ze z dolu kolektora leci, zdemontowalem kolektor się okazalo że dolne nakretki się wtopiły w kolektor więc mimowolnie kolektor się odchylił od glowicy.
Od samego poczatku olałem ten błąd gdyż nie widzialem powiazania z tą choinką na liczniku I drugim błędem a tu wychodzi na to sterownik wymuszał tryb awaryjny ale czemu aż tak drastycznie tego nie wiem.

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
A ustawiłeś silnik tak żeby zawory były zamkniete?

Do góry Bottom