• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Bravo 2 1.4 TJET 150 Sztanga

Punktów
8
Witam jestem posiadaczem fiata bravo 2 1.4 TJET 150 wyskoczył mi błąd ciśnienie ładowania turbosprężarki P0240 zauważyłem ze sztanga turbiny nie rusza się na biegu jałowym obroty ponad 4 tysiące.Gdy podłącze strzykawkę do gruszki sztanga pracuje natomiast zauważyłem że gdy odepne wężyk od gruszki z zaworka n75 to daje słabe podciśnienie i bez zaworka n75 też jest słabe więc może nie ma siły ruszyć sztangi. Jest możliwość nieszczelności w układzie dolotowym ?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Tak jak najbardziej. Wymień wężyk. A na dzień dobry najlepiej pomiń na chwilę zawór sterujący. Sztanga musi mieć około 1 cm skoku jak nie więcej

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
wakuometr w rękę
Podłączając kolejno sprawdzać gdzie ucieka podciśnienie .

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
Panowie, 1.4 tjet to silnik turbodoładowany, benzynowy. Tutaj z tego co się orientuję turbina ma zwykłą klapkę upustową(wastegate), ta klapka uchyla się jedynie pod obciążaniem kiedy silnik jest przeładowany. Więc na postoju nie będzie się ruszać, a działa na nadciśnienie z turbiny, więc tak jak ktoś już wyżej napisał połącz bezpośrednio turbo z gruszką a wężyk przed turbiną zostaw na zaworze . A no i zawór n75 musi być podpięty. To w przypadku kiedy przeładowuje. Jeżeli silnik jest niedoładowany to trzeba szukać czy gdzieś nie ucieka ciśnienie, albo czy klapka w wesgate jest domknięta, czy nie jest wypalona albo gdzieś korpus żeliwa turbiny nie przepuszcza spalin, które mają napędzać wirnik turbiny. Powodzenia.

A no i oczywiście drożność układu dolotowego(filtr, dolot do filtra), i czy samo turbo żyje, ale tego chyba nie muszę pisać

Punktów
8
Panowie, 1.4 tjet to silnik turbodoładowany, benzynowy. Tutaj z tego co się orientuję turbina ma zwykłą klapkę upustową(wastegate), ta klapka uchyla się jedynie pod obciążaniem kiedy silnik jest przeładowany. Więc na postoju nie będzie się ruszać, a działa na nadciśnienie z turbiny, więc tak jak ktoś już wyżej napisał połącz bezpośrednio turbo z gruszką a wężyk przed turbiną zostaw na zaworze . A no i zawór n75 musi być podpięty. To w przypadku kiedy przeładowuje. Jeżeli silnik jest niedoładowany to trzeba szukać czy gdzieś nie ucieka ciśnienie, albo czy klapka w wesgate jest domknięta, czy nie jest wypalona albo gdzieś korpus żeliwa turbiny nie przepuszcza spalin, które mają napędzać wirnik turbiny. Powodzenia.

A no i oczywiście drożność układu dolotowego(filtr, dolot do filtra), i czy samo turbo żyje, ale tego chyba nie muszę pisać
Zaworek delikatnie n75 przepuszcza ale zauważyłem właśnie że tam gdzie jest rurka od nadciśnienia daje bardzo słabe nadciśnienie więc pewnie jest nieszczelność sprawdze to

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142
Ale koni niutonometrów czy czego?

wyskoczył mi błąd ciśnienie ładowania turbosprężarki
Turbosprężarka do sprawdzenia
Tutaj z tego co się orientuję turbina ma zwykłą klapkę upustową(wastegate), ta klapka uchyla się jedynie pod obciążaniem kiedy silnik jest przeładowany.
Z tego co wiem to chyba każda turbosprężarka ma coś takiego

Do góry Bottom