• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Bravo 2 1.9 JTD 150KM

Punktów
0
Witam!

Może ktoś z Was pomoże czy wskaże gdzie szukać problemu.
Problem dotyczy Fiata Bravo 2, 1.9 JTD 150KM, 2007r.
Auto często jeżdżone i zadbane, co ważne, olej wymieniany co 10-12tyś km, przy każdej wymianie płukanka.

Problem narastał w ciągu zaledwie trzech dni jazdy a zaczęło się od takich objawów jak:

Początkowe objawy:
- podczas jazdy pojawiły się jakby większe drgania i telepanie silnikiem, takie delikatne drżenie wewnątrz auta - na biegu jałowym patrząc na silnik również widać to że ma wibracje większe niż zwykle,
- wrażenie brzmienia silnika jakby dostawał za dużo powietrza, takie skojarzenie przyszło mi jako pierwsze więc sprawdzane było to, czy nie dostaje się lewe powietrze - jest okej i nic nie znaleziono.
- chodzi/klekocze po swojemu tylko trochę głośniej niż zwykle, jednak najbardziej słyszalne jest to tak od ok. 1500 do 1900 obrotów podczas jazdy jak i na biegu jałowym.

sprawdzone poduszki, węże, półosie - nie znaleziono problemu.

Kolejne objawy:
Następny dzień to coraz głośniejsza praca i głośniejsze stukanie ale ciężko zlokalizować skąd dochodzi ten dźwięk, niby z góry jakby przy zaworach, jednak miałem możliwość wjazdu na chwilę na kanał i wychodzi na to, że stukanie pochodzi z dołu silnika - z tym że nie wiem czy to kwestia gromadzenia się dźwięku w kanale, w każdym razie tutaj na myśl przyszła panewka.

Dodatkowo wraz z pojawieniem się coraz głośniejszego stukania - na zimnym silniku, przy lekkim przygazowaniu, dość głośno słychać świst turbiny - zawsze było ją słychać na zimnym, ale BARDZO delikatnie - teraz zdecydowanie głośniej i to niestety też łączę z panewką ze względu na brak ciśnienia oleju który powinien wystąpić przy obróconej panewce, z tym że ani kontrolka oleju ani komunikat o niskim ciśnieniu nie wyświetliły się ani razu, turbina była regenerowana rok temu.

Dodam że ok. miesiąc temu urwało się koło pasowe, w zasadzie była to kwestia pięciu minut, żadnych objawów do momentu kiedy podczas jazdy po mieście coś zaczelo się tłuc i dymić pod maską, zjechałem, zgasiłem auto i dymiła się guma która znajduje się na kole pasowym, przy ponownym odpaleniu auta koło po prostu odpadło - zostało wymienione na zamiennik - no i tutaj też mam zagadkę, czy aby to nie jest problemem, czytałem trochę o wadliwych fabrycznie kołach pasowych jak chodzi o zamienniki itp. - no bo źle założyć koła pasowego raczej się nie da?

Czy przeskoczenie rozrządu o jeden ząb może dawać takie objawy jak powyżej?

„Mój mechanik” podejrzewa panewkę ale nie weryfikował tego w 100% - ze zdejmowaniem miski jest trochę zabawy a na chwilę obecną nie mam jak tego zrobić.

Jeżeli ktoś z Was może coś podsunąć to będę wdzięczny! :)

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Najistotniejszą rzeczą to ustalić rzeczywisty przebieg pojazdu. Jak sprowadzany, to nawet nie ma co się fatygować.
To są jednostki nie do zejeb. tam nic nie może stukać. No chyba, że ma pół bańki na blacie.
Prędzej korozja zeżre ten samochód niż motor padnie.

Jak trzęsie, to trzeba zacząć od Teca2000.
I standardowo chemia w dolot...

Nic mu nie jest.

A stuka, bo olej jakiś z Mołdawii (sam wymieniałeś osobiście?)

Punktów
0
Najistotniejszą rzeczą to ustalić rzeczywisty przebieg pojazdu. Jak sprowadzany, to nawet nie ma co się fatygować.
To są jednostki nie do zejeb. tam nic nie może stukać. No chyba, że ma pół bańki na blacie.
Prędzej korozja zeżre ten samochód niż motor padnie.

Jak trzęsie, to trzeba zacząć od Teca2000.
I standardowo chemia w dolot...

Nic mu nie jest.

A stuka, bo olej jakiś z Mołdawii (sam wymieniałeś osobiście?)
Jest sprowadzany z Włoch, obecnie 290tyś ale liczę się z tym, że realnie ma więcej. Oleju sam nie wymieniałem ale ja kupowałem a dokładniej Total Quartz Ineo ECS 5W-30

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
sprowadzany z Włoch
No, to 400 tys. może mieć. Więc może się kończyć.
Przecież on jeździ na czterdziestce. A Ty tam lejesz 5W30. Ma to dpfa?

Standardowo 5W40 Valvoline high milage - jak nie ma dpfa to A3/B4 ja ma dpfa to C3 i przestanie stukać. Tylko na własne oczy musisz widzieć, że to właśnie jest wlewane...a nie że Ci oddadzą puste bańki.

A trzęsienie to chemia i jeszcze raz chemia.

Punktów
0
No, to 400 tys. może mieć. Więc może się kończyć.
Przecież on jeździ na czterdziestce. A Ty tam lejesz 5W30. Ma to dpfa?

Standardowo 5W40 Valvoline high milage - jak nie ma dpfa to A3/B4 ja
Nie ma DPF’a
Automatyczne połączenie postów:

Też brałem pod uwagę z tym że to znacznie głośniejsze świszczenie turbiny nijak się ma do dwumasy.

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Jak wsypie łopate piachu to też ucichnie.

Do góry Bottom