• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat ducato 2011, 2.3 109kW 148KM Błąd P2002

niamek

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Katowice
Witam. Taka sytuacja u mnie. Zapaliła mi się kontrolka sprawdź silnik, silnik stracił moc już nie ma 150km tylko z 50KM... wcześniej przy około 2000 obr/min auto miało kopa... teraz ledwo przyśpiesza. I ciężko odpala. Świeca żarowa długo się świeci. Gaśnie na zimnym silniku. Czasem też w ogóle nie reaguje na pedał gazu jak jest zimny. Mam taki skaner i mogę nim zgasić kontrolkę ale ona zapala się 2 sekundy później. Czyli błąd występuje. To błąd zapchanego litra DPF P2002. Ale auto ma przejechane 60k kilometrów , fakt ma już 10lat, dałem więc filtr DPF do czyszczenia i tam mi powiedziano że nie był zapchany... nie był idealny ale jeszcze dobry . Więc teraz moje podejrzenie pada na czujnik albo kabelki. Tam są 4 czujniki. 2 od strony silnika i jeden na środku, jeden na końcu od strony rury wydechowej. 2 z nich są na rurkach a 2 z kabelkami. Może ktoś coś doradzi ? Który to czujnik ? Jak go sprawdzić ? Od czego są te czujniki na rurkach a od czego te na kablach ? Miałem kiedyś taką sytuacje że przyjechałem z roboty wieczorem a rano odpalam i połowa kontrolek się świeciła bo wieczorem kot czy kuna poszła się zagrać na ciepły silnik i zjadła kilka kabelków, na szczęście opanowałem co zjadła i połączyłem kabelki i było ok. dpf.png

Ostatnia edycja:

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Z opisu wnioskuję, że złożoność tej usterki wraz z twoim zapleczem technicznym uniemożliwi trwałe i skuteczne jej usunięcie.
Te kabelki i czujniczki to czujniki temperatury przed i za dpf plus czujnik różnicy ciśnień. Najczęściej diagnozuje się jej sprawdzając parametry w testerze diagnostycznym, ale zapewne ten twój skanerek nie ma takich opcji.
Sprawdzasz co samochód widzi na zapłonie i na odpalonym aucie na zimnym i na ciepłym. Jak coś Cię niepokoi wtedy podmieniasz czujniki.

Po czyszczeniu dpf należy testerem zakodować wymianę dpf. Zrobiłeś to?
Sprawdź świece żarowe i sterownik świec żarowych, bo z tego co pamiętam w tym silniku jeżeli ten element będzie uszkodzony to dpf nie będzie się wypalał.
Sprawdź jeszcze egr czy jest zamknięty

niamek

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Katowice
sytuacja opanowana, to był czujnik różnicy ciśnień tylko nie ten który wszystkie stronki z doborem części sugerowały tylko inny, wyciągłem ten stary i spisałem numery, numer części fiat 552103040, kavilco PE604-5015-1, ja kupiłem zamiennik meat $ doria 82260 za około 400netto sam wymieniłem, mój komputerek skasował błąd po czym już nie wyskakiwał i jest moc i wszystko działa, normalnie czuknik był zaciskany na wężach, ja dałem cybanty, we fiacie powiedzieli za sam czujnik 1000 netto, 3godziny mojej roboty w warunkach polowych, przód musiał być lekko podniesiony wystarczyło wjechać na wyższy krawężnik czy palety

Do góry Bottom