• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Freemont 2.4

gibson84

Bywalec
Punktów
6
Cześć wszystkim zastanawiam się nad zakupem Fiata freemont 2,4 benzyna.
Pytanie mam takie czy ten silnik to konstrukcja dodge o symbolu Ed3, Edg.

Ogólnie szukam czegoś siedmioosobowego w benzynie nadającego się do gazu w cenie około 40tyś . Najważniejszą cechą jaką biorę pod uwagę to jest koszt eksploatacji. Proszę o podpowiedzi.

Ostatnia edycja:

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
286
Miasto
Rakszawa
Tak, to sam. Aczkolwiek Pentastar będzie lepszy, z kolei samo auto jest raczej takie sobie.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
373
Miasto
Wasilków
Journeye 2.4 przed liftem miały awaryjne skrzynie manualne i brak części zamiennych( sprzedałem jednego i dostałem info, że zgrzytająca dwójka to większy problem niż się klient spodziewał). Ogólnie jeździłem nim dwa miesiące i nie byłem z niego zadowolony, można kupić ciekawsze auta w tych pieniądzach

gibson84

Bywalec
Punktów
6
Journeye 2.4 przed liftem miały awaryjne skrzynie manualne i brak części zamiennych( sprzedałem jednego i dostałem info, że zgrzytająca dwójka to większy problem niż się klient spodziewał). Ogólnie jeździłem nim dwa miesiące i nie byłem z niego zadowolony, można kupić ciekawsze auta w tych pieniądzach
Części brakowało do silnika czy ogólnie typu klamka?

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
373
Miasto
Wasilków
Części brakowało do silnika czy ogólnie typu klamka?
Konkretnie o skrzynię mu chodziło, poza tym części w opór bo dużo rozebranych, z dostępnością nowych różnie jak to w amerykańcach, vw to nie jest, że wszystko leży na półce w hurtowni

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
106
Miasto
Świdnica
Wg. mnie to freemonty to auta aktualnie tanie w zakupie, a stosunkowo drogie w naprawie. Coś na zasadzie panamery czy jakiś q7 itp.
Z moich propozycji już bym chyba wolał jakiegoś 7 osobowego s-maxa - wyszedłby taniej w eksploatacji niż freemont.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
374
Wg. mnie to freemonty to auta aktualnie tanie w zakupie, a stosunkowo drogie w naprawie. Coś na zasadzie panamery czy jakiś q7 itp.
Z moich propozycji już bym chyba wolał jakiegoś 7 osobowego s-maxa - wyszedłby taniej w eksploatacji niż freemont.
Już na samych linkach od ,,ręcznego - nożnego " :D się wykładają , zmieniałem wczoraj w takim linki bo się jedna zerwała i oczywiście, w IC były niewłaściwe , Rodon też za długie. Serwis ma na za 2 tyg. Kolejny to czujnik temperatury odpowietrzania skrzyni korbowej , czyli na odmie jest czujnik tulejka miedziana z kabelkiem , częsta przypadłość i oczywiście check się świeci. Oryginalny dalej wyświetlał błąd , najtańszy dostępny zamiennik wytrzymał miesiąc i znów blad się pojawił .

Masa jest tych pierdół w nich szkoda nerwów i czasu na te auto .

gibson84

Bywalec
Punktów
6
A jak ,a się sprawa 3.6? Te problemy z częściami dotyczą tylko silnika ?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
374
A jak ,a się sprawa 3.6? Te problemy z częściami dotyczą tylko silnika ?
3.6 L dobry ,fajny silnik , jedyny poważniejszy problem w nich to chłodnicza oleju , przecieki i pęknięcia , nową kosztuje około 2 tyś zł , oczywiście oryginału Mopar innych nie warto nawet zakładać bo będzie źle .

H

henex1980

3.6 L dobry ,fajny silnik , jedyny poważniejszy problem w nich to chłodnicza oleju , przecieki i pęknięcia , nową kosztuje około 2 tyś zł , oczywiście oryginału Mopar innych nie warto nawet zakładać bo będzie źle.
Właśnie zakładać nie oryginalna cała aluminiowa. Aliexpress 350zl i działa do dziś. 35tys zrobiłem i śmiga. Tam nie ma co nie działać. Jedyne co warto zrobić to jak się uda przełożyć czujnik ciśnienia oleju i temperatury oleju ze starej chłodniczki. Robota prosta.

Do góry Bottom