• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Freemont zawiesza się sterowanie kierunkiem dmuchawy

RafalPieczka

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Żory
Witam, kilkanaście dni temu uszkodzeniu uległy dwa aktywatory sterowania klapami. Jeden był uszkodzony mechanicznie drugi elektronika. Po wymianie na nowe, oryginalne zwariowała centralka sterująca.
Objaw był taki, że nie było możliwości sterowania nadmuchem i klimatyzacją. Na przycisku ogrzewania tylnej szyby migała cały czas dioda, informująca o błędzie. Zamówiłem używana centralkę i niby wszystko oki, ale po kilku zmianach kierunku nawiewu, zawiesza się.

Np. mam ustawione na szybę przód i nogi, a ja zmienię kierunek kilka razy to się zawiesi na jakimś kierunku i można sterować tylko mocą wentylatora i temperaturą.
Aby ponownie zaskoczyła, muszę wyjąć bezpieczniki i zaskoczy.

Na kompie cały czas pokazuje błąd czujnika temperatury wewnętrznej, nie wiem gdzie on jest i da się go skasować, ale czy ten błąd może wpływać na to zawieszanie?

Czekam na opinie i z góry dzięki

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Obawiam się, że trzeba będzie zrobić adaptacje. Autel dobrze ogarnia USA. Bo to w sumie amerykanin

RafalPieczka

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Żory
Adaptacja nic nie daje. Wymieniłem moduł sterujący, i nic. Wszystko działa jak auto stoi, gdy ruszy zawiesza się.
Aktualnie auto mam trzeci tydzień u elektryka i dalej widmo....

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Oj to coś czuję, że tranzystory w elektronice. Na foto z Mietka. Naprawa nie trwała długo ale ścieżka diagnostyczna ( dojście co sieje zamęt) kilka godzin

Załączniki

• IMG_20230110_192837.jpg
    IMG_20230110_192837.jpg
    4,6 MB · Wyświetleń: 16

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Czujnik temp znajdziesz za takimi małymi kratkami albo Babel sterowania albo koło lusterka. Najlepiej to podmienić sam panel bo tam jest elektronika sterujaca

RafalPieczka

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Żory
Czujnik temperatury wewnętrznej mam pod kierownicą. Nie ma błedu. Panel jaki masz na myśli?
Mam do Ciebie 80 km, tyle co nic.... Chętnie bym podjechał

RafalPieczka

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Żory
Hm, ten panel już mam wymieniony. Nie. Pod tym panelem jest moduł sterujący, próbowałem już z trzema wymienić i dalej to samo
Automatyczne połączenie postów:

Mogę jeszcze raz spróbować, czy to ma sens jeszcze, kupić kolejny?
Automatyczne połączenie postów:

Ten moduł w takim razie odpada na 100%?

Załączniki

• Screenshot_2023-01-13-22-21-50-508_pl.allegro.jpg
    Screenshot_2023-01-13-22-21-50-508_pl.allegro.jpg
    411,2 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Jak wymieniałeś na inny to już nie pomogę. Być może klapy chodzą ciężko

GreGo69

Nowy
Punktów
0
I udało się ogarnąć temat? Mnie właśnie padło ustawianie nawiewu. Wcześniej przestało działać otwieranie klapy obiegu powietrza, ale odłączyłem to sterowanie cąłkowicie, później padło sterowanie ogrzewaniem pasażera a w niedziele sterowanie kierunkiem nawiewu. Jakieś wskazówki co wymieniać?

JARECKI22

Początkujący
Punktów
1
Miasto
ddz
I udało się ogarnąć temat? Mnie właśnie padło ustawianie nawiewu. Wcześniej przestało działać otwieranie klapy obiegu powietrza, ale odłączyłem to sterowanie cąłkowicie, później padło sterowanie ogrzewaniem pasażera a w niedziele sterowanie kierunkiem nawiewu. Jakieś wskazówki co wymieniać?
Witam mam to samo walczę już kilka dni z autem klienta i na dał nie znalazłem rozwiązania. Jakieś podpowiedzi?

Do góry Bottom