• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus 1,5 ecoblue ciągłe wypalanie dpf

rtdl76

Uczestnik
Punktów
-8
Witam. Focus 1,5 ecoblue. Podczas jazdy po mieście temperatura spalania egt 11 i egt 12 skacze od 240 do 300 stopni. Po wyjeździe za miasto prędkość 140 km/h temperatura rośnie do 600 stopni i zaczyna wypalać nie zależnie czy filtr dpf jest pełny czy pusty. Po 2000 tys.km musiałem wymienić olej bo przybyło około 400ml. Wtryski nowe, dpf wyprany ,czujniki temperature spalin wymienione sondy sprawne egr działa prawidłowo, czujnik różnicy ciśnień pokazuje prawidłowe ciśnienie .Byłem w 2 warsztatach przejrzeli parametry i nie widza problemu .Co jeszcze można sprawdzić. Wypala się do 5% .Jadę autostrada wypali się licznik się wyzeruje do zera ujadę powiedzmy 20km lekko deepen do 140km/h i znowu temperatura rośnie do 600 i zaczyna wypalać.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
559
Ło matko tak se w przybliżeniu napisałem ~~ już nie łap za słówka. 105% widziałem. Może nie jest to zapełnienie ,tylko 105% do czasu startu procedury wypalania. I 5% przekroczony czas. Tego nie wiem nie miałem potrzeby głębszego spuszczania się nad tematem.

co daje wypalanie dpf jak on nie jest rozgrzany
Nie jest rozgrzany to silnik. Ty tak na poważnie? +40 temp. płynu chłodzącego mu wystarczy.
Łon se dotryŚnie i rozgrzeje DPFa nie martw się.
Lepiej odpowiedz na pytanie, jaka jest temperatura tuż za zaworem wylotowym w zimę kiedy silnik dopiero się rozgrzewa.
Nie bój się łon se da radę.
Automatyczne połączenie postów:

co daje wypalanie dpf jak on nie jest rozgrzany ?
Chyba żeś mnie źle zrozumiał.
Takim idiotą, to nie jestem. Chyba nie śledzisz mojej kariery :D
Posądzać heńka o takie herezje :(

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
559
nie lubie bredni ze dpf bedzie sie wypalał w 40'c płynu chłodzacego ...
Ja pierd. chyba normalne że najlepsze warunki są kiedy wszystko jest rozgrzane na maxa.

Ale niekiedy jest "sytuacja awaryjna" i naprawdę nie przeszkadza temp. 40 stopni do wypalenia.
Sterownik spokojnie sobie rozgrzeje DPFa w takich warunkach.
Udajecie, czy naprawdę coś z Wami nie tak?
nie lubie bredni ze dpf bedzie sie wypalał w 40'c płynu chłodzacego ...
Tak, raz na ~50/100 procedur taka sytuacja może zaistnieć.

Dziwne, że nie wiecie takich rzeczy

rtdl76

Uczestnik
Punktów
-8
Tak stać mnie. Tylko jak mi udowodnisz bez wymiany części że twoja diagnoza jest trafna a nie wróżenie z kart ?
A tak po za tym to daruj sobie .Chciałeś parametry ,to dostałeś i co masz do powiedzenia ?Siedzisz tu na tym forum i mądrale strugasz chyba po to żeby tylko statystyki se nabijać.

rtdl76

Uczestnik
Punktów
-8
gdyby bylo cie stac to bys nie tracil czasu na forum.

jak juz pare postow bylo wymienione , nie masz jak sprawdzic parametry a gadasz.

jak dla mnie to cos jest nie halo , ale za malo mamy informacji
gdyby bylo cie stac to bys nie tracil czasu na forum.

jak juz pare postow bylo wymienione , nie masz jak sprawdzic parametry a gadasz.

jak dla mnie to cos jest nie halo , ale za malo mamy informacji

Do góry Bottom