• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

focus 1.8 tdci stukanie

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Witam.
Mam focusa 2002 rok 1.8 tdci 115km i jest problem taki, że coś stuka w silniku od strony rozrządu. Na początku myślałem ze to od wtrysku bo to jest taki klekot jakby spalanie stukowe, odpaliłem go bez paska klinowego-bez zmian, zajrzałem do rozrządu, łańcuch niby byl wymieniany ok 10 tys temu, sprawdziłem przelewy na wtryskach i są znikome, najdziwniejsze jest to, że ten stuk potrafi całkowicie zniknąć, na zimnym silniku zazwyczaj go nie ma lub bardzo minimalnie, jak już się troche nagrzeje to jest a jak przejade np po miescie to też potrafi chodzić idealnie albo stuka. Ma ktoś pomysł co to? sworzeń, panewka? ale czy to by nie stukało cały czas?

Dodam, że jak dodaje gazu to dzwięk zanika przy ok 1300 obr jest już nie słyszalny.

marcinb.2508

Bywalec
Punktów
14
kiedyś robiliśmy takiego focusa. stukało na dole silnika od strony rozrządu. wybite było koło na wale już dobrze nie pamiętam ale chyba od napędu pompy oleju.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
177
Miasto
Warminsko maz.
Nagram filmik jutro, jak osłuchiwałem to nie słychać tego ani w misie ani z tyłu gdzies tylko jak przykładam ucho do koła pasowego.

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
No ale ściągał pasek wiec powinien głos się uspokoić chyba że tak rozpalona ze nawet bez paska się tłucze

Weź kawałek stylu od miotly i obsługa dokładnie gdzie jest ten dźwięk ( na dole u góry z tyłu z przodu )

Do góry Bottom