• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus MK2 1.6 TDCi brak kompresji po złożeniu?

Marczyk

Bywalec
Dołączył
20.11.2020
Postów
53
Punktów
1
Witam ostatnio ściągałem głowicę w focusie ponieważ wszystkie świece się urwały i zostały w gniazdach , po złożeniu wszystkiego do kupy oczywiście dałem nowa uszczelka głowicę poskrecalem tak jak ma być kluczem nm i podczas kręcenia silnik tak kręci jakby wgl nie było kompresji np nie było wtryskow założonych, zauważyłem od razu duży wyciek oleju podczas kręcenia z okolic pompy vacum okazało się że jest pęknięta i wycieka z niej olej teraz moje pytanko czy przez to że pompa jest pęknięta może być taki objaw że silnik kręci wgl bez oporów ? Coś mi tu nie pasuje bo kurcze przed tym normalnie odpalał bez problemu a teraz nagle po złożeniu zero odzewu
 

WOODOO

SuperMechanior
Dołączył
25.08.2014
Postów
5872
Porady
1
Punktów
2679
Witam ostatnio ściągałem głowicę w focusie ponieważ wszystkie świece się urwały i zostały w gniazdach , po złożeniu wszystkiego do kupy oczywiście dałem nowa uszczelka głowicę poskrecalem tak jak ma być kluczem nm i podczas kręcenia silnik tak kręci jakby wgl nie było kompresji np nie było wtryskow założonych, zauważyłem od razu duży wyciek oleju podczas kręcenia z okolic pompy vacum okazało się że jest pęknięta i wycieka z niej olej teraz moje pytanko czy przez to że pompa jest pęknięta może być taki objaw że silnik kręci wgl bez oporów ? Coś mi tu nie pasuje bo kurcze przed tym normalnie odpalał bez problemu a teraz nagle po złożeniu zero odzewu
Po pierwsze to musisz kupić w sklepie z częściami - kompresję - i ją zalać do silnika...:)
Po drugie wymienić pompę vacum - bo jak masz niesprawną pompę to nie robi ona podciśnienia, a co za tym idzie silnik nie ma jednego z cykli pracy, czyli - ssania...:)
 

sulej013

SuperMechanior
Dołączył
29.01.2014
Postów
1024
Porady
1
Punktów
149
Wiek
29
Miasto
Xxx
Muszę zapisać w notesie woodo żeby kiedyś powiedzieć tak klientowi jak przyjedzie po próbie samodzielnej naprawy.. :p po prostu spartoliles rozrząd i możesz powoli zbierać się do wyciągania głowicy raz jeszcze... Jak to mówią do 3 razy sztuka
 

Marczyk

Bywalec
Dołączył
20.11.2020
Postów
53
Punktów
1
Rozrząd sprawdzałem 3 razy jest idealnie ustawiony na znakach
 

Radmor

SuperMechanior
Dołączył
21.03.2019
Postów
1336
Porady
2
Punktów
384
Skoro rozrząd sprawdziłeś 3X i jak twierdzisz jest idealnie ustawiony na znakach ..oraz świece i wtryskiwacze są na swoich miejscach ....więc co teraz masz zamiar zrobić ?Czy zauważyłeś coś nieprawidłowego ??
 

Marczyk

Bywalec
Dołączył
20.11.2020
Postów
53
Punktów
1
Jutro jadę po pompę vacum bo ta jest dziurawa i zobaczymy ,ale na 99% trzeba będzie ściągać głowicę znowu
Automatyczne połączenie postów:

Nie dopisałem ale stara głowica na której auto chodziło i tam się urwały świece jeden gwint nie był do odratowania więc kupiłem drugą głowicę używana sprzedawca dał mi gwarancję na nią że jest 100% ok ,no ale może jak widać ...nie jest ok
Automatyczne połączenie postów:

Jeszcze raz zszedłem na dół przed chwilą rozrząd jest na miejscu na znakach
 
Ostatnia edycja:

Radmor

SuperMechanior
Dołączył
21.03.2019
Postów
1336
Porady
2
Punktów
384
Sprzedający dał gwarancję (słowną !) ...czy Ty przed założeniem sprawdzałeś dokładnie tą zakupioną głowicę czy tak z automatu ja przykręciłeś ?
 

Marczyk

Bywalec
Dołączył
20.11.2020
Postów
53
Punktów
1
To miejscowy ze tak powiem handlarz częściami opinie ma bdb więc mu zaufałem no ale co zrobić ludzie jak widać już tacy są
 

WOODOO

SuperMechanior
Dołączył
25.08.2014
Postów
5872
Porady
1
Punktów
2679
Mi też możesz zaufać... pożycz 5 stówek... oddam...:)
 

sulej013

SuperMechanior
Dołączył
29.01.2014
Postów
1024
Porady
1
Punktów
149
Wiek
29
Miasto
Xxx
Zaraz... Kupiłeś drugą, prawdopodobnie uszkodzona głowicę bo Twojej sprawnej urwaly się żarowe? Dobra kończę... To za dużo na mnie...
 

T30

Nowy
Dołączył
13.07.2021
Postów
3
Punktów
1
Wiek
32
Miasto
Elbląg
Kupiłeś nie ta glowice co trzeba teraz dokupić musisz koniki i dźwigienki.
 

melas

SuperMechanior
Dołączył
27.04.2018
Postów
293
Punktów
40
Wiek
47
Miasto
WRZEŚNIA
Jak to mówią chytry traci 2X. Trzeba było głowicę oddać do regeneracji zapłacić i wtedy wiadomo co się zakłada.
 

sulej013

SuperMechanior
Dołączył
29.01.2014
Postów
1024
Porady
1
Punktów
149
Wiek
29
Miasto
Xxx
A ja wiem... Ustawił GMP .. A głowice dokrecal razem z wałkiem z otwartymi zaworami i bach ciach i brak kompry
 

Marczyk

Bywalec
Dołączył
20.11.2020
Postów
53
Punktów
1
Znawco tutaj nie da się dokrecic głowicy razem z wałkiem ,w tych silnikach jest hydroplyta poczytaj sobie
 
Do góry Bottom