• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fokus mk2

michal31071978

Początkujący
Punktów
0
Witam wyskoczył mi błąd ESP i auto weszło w tryb awaryjny,silnik 2.0 TDCi 136 km na kompie pokazuje P0238 błąd czujnika doładowania.Sprawdzilem napięcie na czujniki ma m 5v na plusie ,0 na sygnałowym a powinno być 2-2,5v na biegu jalowym i 7v na masie i to 7v wychodzi ze sterownika bo znalazłem ten przewód przy sterowniku chciałem dać drugi przewód bo myślałem że ten orginal ma przebicie,mało tego sprawdzałem na innych czujnikach i jest normalnie minus ale jak prEkrece stacyjkę to na żadnym czujniki nie ma.masy,może ktoś się orientuje co tu jest grane,podejrzewam że sterownika do wymiany ale niech się wypowie ktoś madrzejszy

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
może na początek sprawdź porządnie przewody pomiędzy czujnikiem a sterownikiem
i nie rób tego multimetrem. tylko stara szkoła: kontrolka z żarówką. chodzi o obciążenie przewodu większym prądem

michal31071978

Początkujący
Punktów
0
może na początek sprawdź porządnie przewody pomiędzy czujnikiem a sterownikiem
i nie rób tego multimetrem. tylko stara szkoła: kontrolka z żarówką. chodzi o obciążenie przewodu większym prądem
Ok,a może wiesz dlaczego na innych czujnikach znika masa po przekręceniu stacyjki?co prawda też sprawdzałem to multimetrem ,jeden przewód podłączyłem do Aku drugi do masy w czujniki i multimetr piszczał po prEkreceniu stacyjki znikał dźwięk,

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Zaznacz na schemacie o które przewody chodzi.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
czyli nawet nie wiesz do czego podłączyłeś na sztywno masę i może coś przy okazji zjarałeś

michal31071978

Początkujący
Punktów
0
Odłączyłem masę od czujnika ciśnienia doładowania i podłączyłem masę z Aku,nic to nie dało,potem.znalazlem.ten przewód w sterowniku odciąłem go i dałem nowy bo myślałem że ma przebicie,ale też nic nie dało,sprawdziłem multimetrem i przewód który jako masa wychodzi ze sterownika(jak dobrze pamiętam biały z zielonym paskiem) do czujnika ma.na.wyjsciu 7v.Na chłopski rozum wygląda że sterownika jest uwalony ale nie jestem asiorem w sprawach elektryki dlatego szukam fachowej porady jak to naprawic

Do góry Bottom