• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford C-Max 2004 problem z EPB po wymianie licznika Hamulec postojowy

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1777
Punktów
109
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Witam szacowne grono mentorów.

Licznik wymieniony powód auto raz na jakiś czas umiera i licznik nie działa i brak kręcenia rozrusznikiem a reszta działa.
-Klucze dopisane
-Synchro DASCH z EDC zrobione
-Auto odpala
-Km ok
( - ale moje auto nie miało hamulca elektrycznego a licznik który zakupiłem miał i nie mogę wyprogramować systemu hamulca z IPC czyli licznika .
Próba Launch i Forscan się nie powiodła brak było tego systemu w aucie a siedzi tylko w liczniku i tu jest problem.

Proszę o info. Diagbox ty na pewno coś wymyślisz .
 

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
14.08.2012
Postów
1985
Punktów
400
Wiek
38
Miasto
PLE
Trzeba było stary naprawić te liczniki to plaga.
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1777
Punktów
109
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Przyjacielu licznik już był dwa razy naprawiany pod kątem lutów.
Ale widocznie któryś układ lub procek nie domaga.
Tak to plaga bo już ich trochę robiłem ale pod kątem zimnych lutów.
Trzeba będzie jakimś sposobem przegrać zawartość choć super by było jak by dało się ten hamulec odhaczyć.

Może Launch ma tą opcję a ja nie mogę znalezć.
Forscan z licencją którą posiadam też jest dobry w te klocki ale nie widzę tej funkcji.
 

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
8.02.2019
Postów
617
Punktów
107
Licznik od EPB?

Licznik jest elementem w pełni konfigurowalnym. Daj konfig gem i abs., masz czym zczytać? Z tego co pamietam 3 ptaszki.
Coś musiało przy synchro się sypnąć, w żadnym Fordzie sam licznik nie odpowiada za config auta. Mam UCDS , masę tego przerabiam i zawsze kończy sie na GEM/BCM , IPC
 
Ostatnia edycja:

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1777
Punktów
109
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Przy synchronizacji nic się nie sypło bo już po pierwszym włożeniu licznika odezwał się komunikat o całkowitej awarii hamulca elektrycznego.
Po włożeniu starego licznika brak komunikatu.
Zobaczę w Gem i ABS.
Forscan ładnie to odczytuje i są ptaszki ale w liczniku brak tego EPB .
 
Ostatnia edycja:

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1777
Punktów
109
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
W ABS pisze że EPB jest wyłączone czyli nie zainstalowane.
W GEM nie istnieje wogóle EPB .

Czyli wszystko się zgadza to siedzi tylko w liczniku.
Patrzyłem na UCDS i cena najtańszego na 25 tokenów ok ale czy nie ma innej możliwości ?
 

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
10.10.2018
Postów
1303
Punktów
248
Miasto
Podkarpacie
Użyj ford ids i wejdź w trybu inżynierski i przekonfiguruj licznik .
 
Ostatnia edycja:

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
8.02.2019
Postów
617
Punktów
107
W UCDS tokeny potrzebujesz tylko do korekty licznika, tuning moc itp. Resxta masz za free updeate softu sterow pod VIN, zapis konfig GEM, crash AirBag po ObD itp.
Kupuj tylko ori, dodaja mase rzeczy, teraz doszedl Lincoln
 
Ostatnia edycja:

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1777
Punktów
109
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Dobra ale opisy UCDS przy zakupie są takie same a różnica w cenie duża.
Czerwony kolor UCDS PRO+ 350 zł
Niebieski UCDS V4 1750 zł

Może by CarProgiem przegrał soft z starego do nowego ? Na stole.
 

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
8.02.2019
Postów
617
Punktów
107
Czerwony to chinczyk - nie warty uwagi. Niebieski to ori sprzet :) , odrabia sie w miesiąc.
Czerwonym cos tam zrobisz ale ma stary soft i może być kuku w każdej chwili np. przy zapisie .
Ja pisze o tej ori niebieskiej- naprawde wart tych paru groszy.
 

krzysaudi

Nowy
Dołączył
22.02.2015
Postów
3
Punktów
1
Wiek
45
Miasto
Soldau
Trzeba było skopiować procesor na stole to byś nie miał problemów . Lub też zakupić kabelek Ford KM tool i nim skopiowałbyś licznik . Czas 10 minut i nie musiałbyś nic proggramować kluczy itp itd .
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1777
Punktów
109
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Napisz mi kolego który zakupić naj lepiej aby to przegrało bez problemów?
Na PW lub tu.
 

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
14.08.2012
Postów
1985
Punktów
400
Wiek
38
Miasto
PLE
Niech da tu. Też so zamówie.
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1777
Punktów
109
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Krzysaudi
Napiszę ci co kumpel mi napisał o twojej wypowiedzi.
"
Napisz mu zeby bzdur nie pisal.Jak by bylo takie samo hw i sw to sam eprom wystarczy.Jak jest inne to Flash jest tez inny i licznik nie ruszy"

U mnie z naklejki na liczniku jest idealnie to samo.Przegrałem eeprom z starego i licznik nie ruszył.Wgrałem ten co był i licznik działa.
 

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
19.12.2015
Postów
2770
Punktów
730
Wiek
34
Miasto
Pogorzela
Zawsze licznikach Forda przewalam ee i flash . Nigdy nie miałem problemu .
 
Ostatnia edycja:

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1777
Punktów
109
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
Czym? Flash ?

Bo eeprom przewalam bez problemu Carprogiem! Po OBD2
 

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
8.02.2019
Postów
617
Punktów
107
A masz taki licznik z MC9S12H.. ?
Flash po OBD jakimś kabelkiem za 300zł? Czy ja żle odczytałem?
 

Załączniki

  • 20210804_074928_resized.jpg
    20210804_074928_resized.jpg
    484,1 KB · Wyświetleń: 16

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
30.09.2015
Postów
4121
Punktów
1181
Normalnie na stole jakimś głupim prostym progiem który obskakuje 12ki,4 kable i lecisz.
Nawet producent zrobił w tych zegarach port przez który sam programuje ten blat i można go sobie wykorzystać z użyciem miernika.
 

Markson43

SuperMechanior
Dołączył
25.05.2014
Postów
1777
Punktów
109
Wiek
46
Miasto
Rzeszów
A masz taki licznik z MC9S12H.. ?
Flash po OBD jakimś kabelkiem za 300zł? Czy ja żle odczytałem?
Tak licznik jest z tą motką.
Automatyczne połączenie postów:

Normalnie na stole jakimś głupim prostym progiem który obskakuje 12ki,4 kable i lecisz.
Nawet producent zrobił w tych zegarach port przez który sam programuje ten blat i można go sobie wykorzystać z użyciem miernika.
No to trzeba by spróbować mi tak zrobić.
 
Do góry Bottom