• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford C-Max, brak napięcia na rozruszniku (od stacyjki)

Devias

SuperMechanior
Dołączył
29.06.2013
Postów
306
Punktów
13
Wiek
39
Hej, mam na warsztacie Gord Grand CMax 2012r 2.0 103kw ropniak..

Problem polega na tym, że nie mam napięcia na przewodzie do rozrusznika tym, co wzbudza rozrusznik.., przejście na kostkę przy bezpiecznikach jest.. i w sumie nie wiem gdzie dalej szukać przyczyny, ktoś poratuję jakimś schematem.. gdzie później te przewody idą, oraz ew.. od czego jest odpowiedzialny rozruch, może jakiś czujnik czy coś..

Tam jest po prostu przycisk Power (kluczyk w okolicy samochodu), po naciśnięciu jego, jest informacja o podgrzewaniu świec żarowych i żeby nacisnąć pedał sprzęgła do rozruchu.. no ale wtedy nic się nie dzieje..


Może ktoś poratuję :)
 

Dominik270

Początkujący
Dołączył
3.01.2018
Postów
5
Punktów
0
Miasto
Myślenice
1.czujnik sprzegla do sprawdzenia(najlepiej na komputerze czy widzi sterownik jego polozenie)
2. Kostka pod stacyjka
3. Bezpiecznik
4. Ewentualnie ktos zrobil jakies odciecie( ktore nagle sie odezwalo) Sprawdz czy nie ma gdzies dolozonego przekaznika.
 

Devias

SuperMechanior
Dołączył
29.06.2013
Postów
306
Punktów
13
Wiek
39
Na komputerze pokazuję, że immo niby działa.. nic na liczniku się dziwnego nie świeci.. błędów brak
 

Devias

SuperMechanior
Dołączył
29.06.2013
Postów
306
Punktów
13
Wiek
39
z tym, że tam jest Gokeyless
 

Devias

SuperMechanior
Dołączył
29.06.2013
Postów
306
Punktów
13
Wiek
39
nie patrzyłem jeszcze, ale tak się zastanawiam nad nim
 

Devias

SuperMechanior
Dołączył
29.06.2013
Postów
306
Punktów
13
Wiek
39
Czujnik sprzęgła działa

Dodatkowo , przekaźnik ok, tak jakby nie było sygnału na przekaźnik
 

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
19.02.2015
Postów
2770
Punktów
501
Wiek
57
Miasto
WLKP
To ma przekaznik na rozrusznik,zmostkuj styki robocze i zobacz czy kreci.
 

Devias

SuperMechanior
Dołączył
29.06.2013
Postów
306
Punktów
13
Wiek
39
Tak kręci, po prostu gdzieś znika napięcie na przekaźniki plus i minus od sterowania nim.. , do komputera wiązka ok, ale dalej nie mam schematu , może ktoś ma ?
 

Auto-Tech

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
12.11.2013
Postów
1946
Punktów
401
Wiek
26
Tak kręci, po prostu gdzieś znika napięcie na przekaźniki plus i minus od sterowania nim.. , do komputera wiązka ok, ale dalej nie mam schematu , może ktoś ma ?
auto bite czy klienta z ulicy jakas historia ? mysle ze zaczynasz od dupy strony, odpowiedni tester i w parametrach wypatrzysz o co kaman
 

Devias

SuperMechanior
Dołączył
29.06.2013
Postów
306
Punktów
13
Wiek
39
Po prostu przestało działać, z dnia na dzień.. parametry nic nie mówią, czujnik sprzęgła działa.. na wysterowaniu przekaźnika mam 9V (między zółtym, a niebieskobiałym przewodem) w momencie podłączenia przekaźnika w momencie spada, do 0V, tak wiec obstawiam na uszkodzony przewód.. tylko nie wiem gdzie ew..
 

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
11.08.2014
Postów
4129
Punktów
869
Miasto
z charakterem
Zaraz tutaj konia wstawię... Przecież to ford a nie prom kosmiczny. Synchro jest? Zezwolenie na start? Klucz widzi?
 

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
30.09.2015
Postów
4136
Punktów
1188
katastrofa,jak nie masz zwyklej stacyjki to powiedz chociaz czy rygiel puszcza:lock:,czy zapali jak wysterujesz przekaźnik palcem itd.;)
 

Devias

SuperMechanior
Dołączył
29.06.2013
Postów
306
Punktów
13
Wiek
39
Jak sam występuje przekaźnik to pali , jeździ, gaśnie , wszystko ..

Po prostu, z mojego rozumowania, a głównie się zajmuje mechanika a nie elektronika , to gdzieś ucieka prąd lub masa, kable które sterują przekaźnikiem są ok , az do samego sterownika, a co później się dzieje w sterowniku to czary
Po prostu jeszcze myślę nad tym, że gdzieś na sterownik nie mam dobrego plusa lub masy , tylko nie wiem które to mogą być bo nigdzie schematu nie mam..

A po drugie przycisk na pewno działa, bo w momencie rozruchu światła przygasają itp.. czujnik sprzęgła też.. bo bez tego nie będą "przygasać światła"
 
Ostatnia edycja:

Devias

SuperMechanior
Dołączył
29.06.2013
Postów
306
Punktów
13
Wiek
39
Tak, akumulator nowy, ładowany

Jak wystartuje przekaźnik to odpala , jeździ itp..
 
Do góry Bottom