• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Escape EcoBoost AWD - uszkodzenie układu napędu kół tylnej osi - poszukiwany serwis zainteresowany wykonaniem naprawy

Punktów
78
Miasto
Wrocław
Szanowni Państwo, dla kolegi, szukam serwisu z Wrocławia lub okolicy (mogą być też serwisy dalej położone od Wrocławie) który podejmie się naprawy samochodu Ford Escape EcoBoost AWD, z rocznika 2020 r. Samochód był sprowadzony w USA w stanie lekko uszkodzonym (uszkodzenie lewego przedniego błotnika). Przebieg łączny, ok. 15000 km, eksploatowany bezawaryjnie w Polsce przez ok. jeden rok. Wg informacji podawanej przez wyświetlacz w zestawie wskaźników, uszkodzeniu uległ układ napędu tylnej osi. System diagnostyczny zgłasza również, że nie działa tempomat i hamulec automatyczny unieruchamiający pojazd na podjeździe pod wzniesienie. Usterka pojawia się i zanika. Zainteresowanych proszę o kontakt telefoniczny z moim kolegą 668 838 892 lub za pośrednictwem e-maila ze mną - e-mail, biuro@tm-stefan-myszkowski.pl.
Serdecznie pozdrawiam
Stefan Myszkowski

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
nie wiedziałem że aż się tak pozmieniało i teraz to warsztaty szukają i kontaktują się z klientem :)

Punktów
78
Miasto
Wrocław
Szanowny Panie,
problem jest w tym, że:
- serwisy autoryzowane Forda oficjalnie tylko w ograniczonym zakresie serwisu obsługuję te pojazdy - jeśli chcą;
- w jednym z serwisów podłączono tester diagnostyczny, ale nie widział żadnych usterek w tym samochodzie;
- pracownik innego serwisu powiedział, że może spróbują.
Wiem, że 5 sterowników zgłosiło kody usterek udało się to w jeszcze innym serwisie odczytać (załóżmy wstępnie, że tak jest) ale usunięcie usterki w tym serwisie nie jest możliwe. Ja się trochę zorientowałem, korzystając amerykańskich źródeł, co może być przyczyną niesprawności, ale trzeba zacząć od diagnostyki.
Serdecznie pozdrawiam
Stefan Myszkowski

ikarlot2

Nowy
Punktów
0
Dokładnie mam to samo w escape 2020 można wiedzieć czy znaleziona została przyczyna Pozdrawiam.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Możliwym powodem uszkodzenia tylnego mechanizmu różnicowego międzyosiowego jest holowanie auta poprzez podniesienie jedynie np przedniej osi auta co jest praktykowanie w stanach. W escape, edge itp wymieniałem te tylne mosty w autach z niskim przebiegiem sprowadzane ze stanów. Sam ten nazwijmy torsen był nie rozbieralny

Punktów
78
Miasto
Wrocław
Dokładnie mam to samo w escape 2020 można wiedzieć czy znaleziona została przyczyna Pozdrawiam.
Szanowny Panie,
usterka została usunięta. Problemem było wewnętrze uszkodzenie sterownika, a ściślej, złe połączenie we wnętrzu sterownika - tu teraz nie jestem pewien przewodu zasilającego lub masowego. Sterownik został wymontowany, naprawiony w innym serwisie i ponownie zamontowany.
Sprawa rozwiązała się przypadkowo. Usunął ją elektronik, który jeździł po serwisach i w nich usuwał różne uszkodzenia. Akurat tego dnia był przypadkowo w serwisie, do którego przyjechał mój kolega. Naprawa kosztowała ok 700 zł. Zrobiona została "trochę" na skróty, bo sterownik jest pod fotelem pasażera i aby go wyjąć "porządnie" należy wyjąć fotel i zdemontować częściowo dywanik. Kolega zarządził dla oszczędności rozcięcie dywanika pod fotelem. Fakt, że jest to niewidoczne.
Na forach amerykańskich użytkowników Forda Escape przewija się wątek, wg którego za tę niesprawność odpowiedzialny jest brak lub "niepewna" masa (przeglądałem te fora; są tam fragmenty schematów elektrycznych i sieci CAN). Ponieważ punkt połączenia z masą nadwozia dla tego sterownika jest trochę oddalony i wymaga dalszego demontażu elementów w kabinie, dlatego jako metodę naprawy podano, że można wykonać dodatkowe połączenie z masą.
Sugeruję tak jednak nie robić, bo może to powodować nieprawidłową pracę tego i innych sterowników. Jeśli grupa sterowników jest połączona z tego samego punktu masowego. to oznacza, że powinny mieć za punkt odniesienia ten sam potencjał masy, a ten jest różny w różnych częściach nadwozia.
Co sugeruję. Albo zaryzykować - wymontować i wysłać sterownik do sprawdzenia. Jest zapewne kilka dobrych serwisów w kraju, które naprawiają jeden, ale ja polecam firmę Labormot Marek Pachowiak - https://www.labormot.com/
Drugim rozwiązaniem, do rozważenia, jest wizyta w serwisie, który specjalizuje się w naprawie samochodów amerykańskich. Byłem zadowolony z rozmowy z właścicielem serwisu samochodów amerykańskich "American Cars" w Swarzędzu - http://www.american-cars.pl/index1.html. Pan nie widział problemów z naprawą. To, że kolega nie skorzystał z usług tego serwisu i nie pojechał do niego (z Wrocławia) był brak wolnych terminów w tym serwisie - był to okres wakacyjny.
Pewną ciekawostką jest fakt, że serwisy autoryzowane Forda Bemo Motors serwisują samochody z USA w pewnym zakresie (nie wszystkie naprawy). Najpierw trzeba się z nimi skontaktować i sprawdzić, czy daną naprawę wykonają, We Wrocławiu i okolicy żaden serwis autoryzowany nie chciał "rozmawiać" o naprawie Forda Escape. Przesyłam dwa adresy do Ford Bemo Motors (proszę próbować szczęścia):
- https://ford.bemo-motors.pl/poznan
- https://sklep.grupabemo.pl/tra-pol-6530-Amerykanska.html?counter=1
Serdecznie pozdrawiam
Stefan Myszkowski

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Dziwne, że nie chcieli robić w ASO PL, bo od 3. generacji Escape to europejska Kuga.

Punktów
78
Miasto
Wrocław
Szanowny Panie,
Trudno mi powiedzieć dlaczego 3 serwisy Forda (Wrocław i Lubin) odmówiły. Faktem jest, że gdy kolega kupił samochód ale nie miał instrukcji obsługi, to po wpisaniu numeru VIN na polską stronę Forda pojawił się komunikat, że taki samochód nie istnieje. Pobrałem instrukcje do siostrzanej Kugi, bez wpisywania VIN-u a z amerykańskiej strony Forda Instrukcję dokładnie do tego modelu Escape. Faktycznie jeśli chodzi o obsługę samochodu to nie znalazłem różnic.
Serdecznie pozdrawiam
Stefan Myszkowski

Do góry Bottom