Mar-Kos
Bywalec
Witam Wszystkich . Pacjent Ford fiesta Mk5 2006r 1,3 Bena . Problem z wysokim ciśnieniem w układzie klimatyzacji . Klima załanczana manualnie przyciskiem . Czynnika jest tyle ile fabryka sobie życzy 470g . Przycisk włączony , sprzęgiełko zapina kompresor , wentylator wkręca się na pełne obroty . Niskie ciśnienie LP schodzi na 3-2,7 Bara , a Wysokie Ciśnienie HP rośnie na Maxa 28 bar i chce więcej jeszcze . Wymieniłem osuszacz na nowy , czujni niskiego i czujnik wysokiego ciśnienia na nowe z NRF . Wymieniłem Dyszę dławiącą na nową , bo była leko przytkana na śitkach . Jak ściągne wtyczke z czujnika wysokiego ciśnienia , to sprzęgiełko na kompresorze się rozłączy . Ale w trakcie włączonej klimy bez przerwy pracuje kompresor , a powinien w Fieście chyba się załączyć i rozłączyć cyklicznie . Wiem z doświadczenia że w większości starych fordów tak jest , że zapina się sprzęgiełko i rozpina ... A Tu pracuje bez przerwy i rośnie ciśnienie na maxa ? Dodam że w tej Fieście nie ma zaworu rozprężnego ! Błędów w sterowniku silnika odnośnie klimy nie ma . Zaczyna mi brakować pomysłów co mógłbym jeszcze sprawdzić przy tym problemowym starym paziu ? Będę bardzo wdzięczny za pomocne sugestie Kolegów po fachu ....