• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Focus 1.6 tdci Alternator sprawny kontrolka ładowania sie swieci...

Patrasmoto

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Witam. Mam zagryche. Chwile po odpaleniu Focusa 1.6 tdci pojawia sie kontrolka ładowania. Pomiar ładowania - 14,3 gdy ładuje ok, podczas swiecenia kontrolki 13,5.
co było zrobione :
Po wyjeciu rozebraniu alternatora wymieniony mostek z diodami (sprawdzone, 1 szt. uszkodzona)
Po zamontowaniu alt.usterka nie ustapiła.
Ponowny demontaz, powrot do zakładu gdzie był robiony i alt podpiety na stole podłaczony zachowuje sie prawidłowo. Altenator ok !
Pytanie, czy przerwania jest instalacja (kostka 3 piny od alt. do kompa) ponoc dzieja sie takie rzeczy, padł regulator ? Czy warto zakładac chinczyka ? Czy ktos walczył z podobnym tematem tego inteligentnego ładowania ? Pozdrawiam dzieki za Podpowiedzi !
p. s akumulator sprawdzany pod obciazeniem z 12,7 po zwarciu spadł do 11.9. Kabel masy sprawdzony !

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
W oplach jak się założy jakiś chiński regulator, tez potrafi zapalać się kontrolka od ładowania.

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
Skoro na stole ładuje tzn że jest dobry alternator, sprawdź czy ze sterownika wychodzi sygnał PWM, często spotykałem się z uszkodzonymi przewodami około 10cm od wtyczki, czasami zdarza się, że uszkodzony był sterownik.

Patrasmoto

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się tematem. Zastosuje się do wskazówek. Odwinąłem tez ze 30 cm instalacji od wtyczki alternatora(3 przewody i wyglądają jak nowe, sama wtyczka tez ładna). Mogę prosić o podpowiedz jak sprawdzić czy ze sterownika wychodzi sygnał PWM. Czy ewentualne uszkodzenie przewodu bywa widoczne czy wizualnie przewody mogą być ładne a nie będą mieć przejścia ? Pruć dalej tą wiązkę, czy dać spokój ? Dziękuję pozdrawiam.

Ravenixx

Początkujący
Punktów
1
Masz ten sam alternator co u mnie w volvo s40 denso 150 lub 120 A tak jak kolega napisął tylko markowy mostek i regulator . Elektronika sterująca nim potrafi spędzić sen z powiek. Oryginalny mostek z regulatorem bodajże coś koło 150 zł do niego .

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Jeżeli kosztuje 150 oryginał, to o czym my tu mówimy? A masę gdzie sprawdzałeś? Daj dodatkową masę na altka tylko bezpośrednio z aku w celu sprawdzenia. A wiązkę możesz przedzwonić zwykłym miernikiem jak nie ma problemu z dostępem do pajęczyny.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
A ja bym dokladniej przyjrzal sie tez akumulatorowi.
Co prawda Fiesta 2009 petrol 1,4, kolega narzekal ze mu sie zarowki przepalaja czasami zaswieci sie ladowanie/blysnie itp, na szybko sprawdzilem start jakie obciazenie OK, jakie ladowanie - ksiazkowe a tu po 2 tyg nie odjechal od okienka McDonalda odepchali go i ktos posiadajacy kable pomogl odpalic, po tym zdarzeniu prawie tydzien lub wiecej sobie jezdzil na dostawach, gdzie wieczorami nie nadarzy alternator doladowac bo co chwila wylaczenie/start silnika i powtorka brak zasilania z aku.
Pojechal taxi do sklepu kupil nowe aku i spokoj.

A teraz pytanie do autora watka: ile ma juz ten akumulator??
W Fiesta tylko 4 lata, poprzedni padl po 3 latach i wymienili.

radzek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Straszyn
Nie dostaniesz nowego oryginalnego regulatora do tego altka. Tak jak sam napisałeś ,sprawdź dobrze kostkę, instalacje z alternatora do sterownika. Najczęściej gniją kostki ( piny) nie kiedy kabel przy samym sterowniku daje ciała. W jakim warsztacie zleciłeś naprawę ? Czy aby na pewno dobrze sprawdzili alternator tj. czy mają sprzęt do testowania alternatorów z zaawansowanym regulatorem napięcia z wyjściem w fordzie "SIG "

Patrasmoto

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Witam zacne grono! Jest rozwiązanie problemu! Znana poznanska firma regenerująca alternatory i rozruszniki na Jeżycach nie naprawiała tego alternatora ale zawiozłem go do sprawdzenia, opisując dokładnie problem prosząc o dokładna diagnozę. Otrzymałem odpowiedz alternator jest dobry szukaj dalej... to szukałem... po dobrych kilkunastu godzinach rozkminki odstawiłem auto w krzaki żeby odpocząć od tematu. Wymyśliłem! Zawiozę alternator do innej firmy specjalizującej się w naprawach tego sprzętu. Podłączyli i stwierdzi;li ze faluje napięcie i to może być przyczyną. Po 3 godzinach alternator był gotowy, wymienili regulator napięcia. Oryginał niedostępny choć nalegałem - dali zamiennik za 76 zł i po temacie (mostek z diodami został ten który montowałem tez zamiennik) !!! Zaizolowałem wyprute koszulki zamontowałem komp który bez sensu wydłubałem zamontowałem alt i po problemie ! Nasuwa się pytanie co sprawdziła pierwsza firma z wieloletnia tradycja i doświadczeniem do której trafiłem i prosiłem o dokładne sprawdzenie ?! Ponoć mają stół żeby sprawdzić taki alternator ! Łapy opadają ! Człowiek całe życie się uczy tylko po co mi czas operacyjny 20 min - wyjecie alternatora ? Po co ?
Jeszcze raz pięknie dziękuję za cenne podpowiedzi, bez tego ani rusz !!!! Do miłego, pozdrawiam ! Patras

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
W drugiej kolejności pojechałeś do bendiks-service na Szamarzewskiego ;) tego się trzymajmy
Witam zacne grono! Jest rozwiązanie problemu! Znana poznanska firma regenerująca alternatory i rozruszniki na Jeżycach nie naprawiała tego alternatora ale zawiozłem go do sprawdzenia, opisując dokładnie problem prosząc o dokładna diagnozę. Otrzymałem odpowiedz alternator jest dobry szukaj dalej... to szukałem... po dobrych kilkunastu godzinach rozkminki odstawiłem auto w krzaki żeby odpocząć od tematu. Wymyśliłem! Zawiozę alternator do innej firmy specjalizującej się w naprawach tego sprzętu. Podłączyli i stwierdzi;li ze faluje napięcie i to może być przyczyną. Po 3 godzinach alternator był gotowy, wymienili regulator napięcia. Oryginał niedostępny choć nalegałem - dali zamiennik za 76 zł i po temacie (mostek z diodami został ten który montowałem tez zamiennik) !!! Zaizolowałem wyprute koszulki zamontowałem komp który bez sensu wydłubałem zamontowałem alt i po problemie ! Nasuwa się pytanie co sprawdziła pierwsza firma z wieloletnia tradycja i doświadczeniem do której trafiłem i prosiłem o dokładne sprawdzenie ?! Ponoć mają stół żeby sprawdzić taki alternator ! Łapy opadają ! Człowiek całe życie się uczy tylko po co mi czas operacyjny 20 min - wyjecie alternatora ? Po co ?
Jeszcze raz pięknie dziękuję za cenne podpowiedzi, bez tego ani rusz !!!! Do miłego, pozdrawiam ! Patras

Do góry Bottom