• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Focus mk1 1.8 TDCi problem z zapłonem zimnego silnika

AdamCSE

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witam wszystkich,
Z góry przepraszam za to że może ten temat lub podobny się już wcześniej pojawił, ale uznałem, że lepiej napisać to na świeżo niż coś doklejać na dwudziestej stronie podobnego tematu.
Problem z moim focusem polega na tym, że gdy odpalam go na zimno zaczyna się trząść i głośno chodzić (szarpać) co nie wydaje mi się naturalne.. Po chwilowym wspomnianym szarpaniu zaskoczy i chodzi już normalnie. Dodam, że kontrolka grzania świec (sprężynka) zapala się dosłownie na moment i zaraz gaśnie za równo kiedy na dworze jest mróz jak i kiedy jest +20. Także nie wydaje mi się to być za bardzo normalne.
Na moje (amatorskie) oko wygląda mi na to jakby świece były za krótko dogrzewane i dlatego samochód pali ciężko w niskiej temperaturze. Ale nie wiem, wolałbym nie wymieniać połowy samochodu i strzelać na oślep.
Może, ktoś z was miał już podobny przypadek. Dodam że kiedy temperatura otoczenia jest wyższa np. 17 stopni to samochód odpala normalnie bez szarpania.
Całą sytuację przedstawiłem na tych filmikach:

Dzięki z góry za pomoc

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
odepnij czujnik temperatury i zobaczysz czy bedzie dluzej grzał i czy lepiej odpali jak bedzie lepiej to na poczatek wymien czujnik

Do góry Bottom