• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Focus MK2 FL 1.6 TD filtr FAP

TS98

Nowy
Punktów
0
Witam Forumowiczów,

w październiku 2021 wstawiłem auto do mechanika, który m.in. wg faktury napełnił mi dodatek do FAP oraz go zregenerował. Dodatkowo wymienił zawór EGR oraz filtr paliwa.

W styczniu 2023 przy okazji innej awarii w specjalistycznem serwisie DPF okazało się, że nie mam filtra FAP, ktoś go wymontował (nie wiadomo kiedy i nie da się ustalić).

Czy zatem można mieć pewnośc, że pierwszy mechanik mnie oszukał regenerując coś, czego nie mam czy to bardziej skomplikowane?

Proszę o wypowiedzi jak najprostszym językiem i z góry serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam,
Tomasz

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
Czy zatem można mieć pewnośc, że pierwszy mechanik mnie oszukał regenerując coś, czego nie mam czy to bardziej skomplikowane?

w 100% nie.
minęło już prawie 2 lata i nawet jeżeli to on, to nie jesteś w stanie nic udowodnić.

opcje są następujące:
- zregenerował nieistniejący filtr (był wymontowany wcześniej)
- regeneracja polegała na usunięciu filtra
- ktoś później grzebał w aucie i zdemontował

i jeszcze jedno. czy ford na pewno ma mokry fap?

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Z którego roku jest ten ford? Posiadał on fabrycznie DPF? bo jeżeli nie no to mechanik co to robił 2 lata temu wygrywa zawody.

TS98

Nowy
Punktów
0
w 100% nie.
minęło już prawie 2 lata i nawet jeżeli to on, to nie jesteś w stanie nic udowodnić.

opcje są następujące:
- zregenerował nieistniejący filtr (był wymontowany wcześniej)
- regeneracja polegała na usunięciu filtra
- ktoś później grzebał w aucie i zdemontował

i jeszcze jedno. czy ford na pewno ma mokry fap?
Dziękuję za wypowiedź.

Tak, raczej nic już nie będę w stanie udowodnić, chodzi bardziej o to, czy to warsztat wart polecenia znajomym.

Niestety nie wiem jak sprawdzić, czy samochód ma mokry FAP. Może jakaś podpowiedź? Dziękuję :)
Automatyczne połączenie postów:

Dziękuję za wpis.

To rocznik 2008, 80 KW, pojemność silnika 1560 cm3, diesel z turbiną.

Nie wiem, czy fabrycznie posiadał DPF. Przy jednej z kolejnych usterek, po regeneracji turbiny samochód salej pokazywał błedy (usterka silnika) i odesłano mnie do serwisu DPF, który stwierdził brak filtra.

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
572
Regeneracja polegała na wyeliminowaniu problemu, czyli usunięciu filtra. Klient szczęśliwy, mechanik szczęśliwy, ogólnie każdy osiąga błogostan. Więc po co drążyć.

Myślicie, że to pierwszy taki numer Pana Mechanika z filtrem.
Kwestia wyczucia klienta.

Do góry Bottom