• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Focus Mk4 1,5 ecoblue

rtdl76

Uczestnik
Punktów
-8
Witam. Mam problem ,na liczniku zero błędów a po podłączeniu forscanem wywala 2 błędy APIM U0100-utrata łączności z ECM/PCM i ABS U0146-utrata łączności z szeregowa brama danych. Po przeskanowaniu tych modułów osobno nie ma żadnych błędów. Nie wiem o co chodzi. Miał ktoś może coś podobnego ?Albo zna rozwiązanie?

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
70
W pierwszej kolejności wszystkie punkty masyna karoserii do sprawdzenia i oczyszenia. Następnie stan kostek łączących opisane wyżej moduły. Przy okazji zaciski akumulatora do oczyszenia.

rtdl76

Uczestnik
Punktów
-8
Klemy akumulatora, masy karoserii, kostka przy pompie ABS czysta, kostki przy komputerze silnika też czyste. Sprawdzałem to jeszcze zanim zamieściłem post.

PiweczkoPiwunio

SuperMechanior
Punktów
70
Fordziaki na różnych forach różnie sugerowali przyczyny.
Kilka, które często się powtarzały to słaby akumulator, korozja wtyku PCM oraz przekaznik o tajemniczej nazwie BATTERY SAVER DELAY.

rtdl76

Uczestnik
Punktów
-8
Wtyk PCM był lekko skorodowany ale czyszczenie nie pomogło. Jutro poszukam tego przekaźnika Tylko musze go zlokalizować.

rtdl76

Uczestnik
Punktów
-8
Posprawdzane wszystkie bezpieczniki ,komputer ,akumulator i przewody i dalej to samo .

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    2,5 MB · Wyświetleń: 10
Do góry Bottom