• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford KA mk2 odboje tylnego zwieszenia (baławanki)

JackLondon

Początkujący
Punktów
1
Witam Szanownych Państwa!

próbuję zamontować tylne odboje w fordzie KA, rzecz teoretycznie prosta, w praktyce trudna do zrealizowania. Ten mały "cycek" trzeba wcisnąć w otwór.
Cycek nasmarowany smarem silikonowym, dopychałem samym podnośnikiem, belką, młotkiem i nic!
Może jest jakiś cudowny sposób żeby tę gumę zamontować?
Screenshot 2024-05-24 at 09-14-35 odboj-amortyzatora-meyle.webp (obraz WEBP 600×400 pikseli).png

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Czasami łatwiej jest ze smarem, czasami szybciej bez smarunku.
Dobrze oczyść gniazdo drucianą szczotką na wiertarce i wkręcaj podczas wciskania.
No i smar silikonowy wcale nie jest "śliski"

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
476
Miasto
Józefów
Witam Szanownych Państwa!

próbuję zamontować tylne odboje w fordzie KA, rzecz teoretycznie prosta, w praktyce trudna do zrealizowania. Ten mały "cycek" trzeba wcisnąć w otwór.
Cycek nasmarowany smarem silikonowym, dopychałem samym podnośnikiem, belką, młotkiem i nic!
Może jest jakiś cudowny sposób żeby tę gumę zamontować?
Wyświetl załącznik 53363
Trzeba "pchać" w środku cokolwiek sobie ktoś skojarzy a nie po zewnątrz :)

JackLondon

Początkujący
Punktów
1
Witam ponownie, korzystając z rad szanownych kolegów postanowilem spróbować ponownie. Bez rezultatu.
Nie podałem się jednak!
Kupiłem odboje Origanal Imperium, w odróżnieniu od poprzednich Magnum zrobionych z czarnej gumy, te nowe Original Imperium zrobione są z poliuretanu i są biało czarne.
Spróbowałem i udało się, bez większego problemu, wcisnąć bałwanki przy pomocy podnośnika hydraulicznego i pokręcania w trakcie wciskania.

Do góry Bottom