• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford mondeo mk3 1.8 SCi brak mocy na cieplym silniku.

dinkam

Początkujący
Punktów
0
Miasto
AAchen
Witam wszystkich,mam problem z mondeo mk3 1.8 SCi .Auto jak jest zimne,pelen zakres obrotow silnika.Jak tylko zlapie temperature,auto zaczyna mulic,brak mocy i maksymalnie 3000-3200 obr.
W aucie wymienione:swiece,filtr paliwa,pompa paliwa.Po podpieciu pod komputer(autoskan) nie pokazuje zadnych bladow, koncza mi sie pomysly co to moze byc ???
Prosze o pomoc i dziekuje wszystkim!!

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
katalizator,sonda lambda,czujnik temp,cewka,czujnik wału przepływomierz,świece , podepni pod kompa jak to się dzieje :)

auto zibi dobrze piszę tak zrobić

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Tak jak @autozibi Ci podpowiedzial, sprawdz na kompie co pokazuje, na oko i wrozenie z tego nie naprawi sie auta :(

dinkam

Początkujący
Punktów
0
Miasto
AAchen
Witam kolegów po przerwie. A wiec,podłączyłem mondka pod kompa i pokazał czujnik ciśnienia benzyna.Kupilem nowe świece,filtr paliwa,pompę wysokiego ciśnienia z czujnikiem ciśnienia.Po wymianie wymienionych części w aucie i skasowaniu błędów,problem nie znikną.Nadal auto wchodziło w tryb awaryjny 3000 obr. i koniec. Wlałem do benzyny środek do czyszczenia wtrysków i zatankowałem pełen bak. Wszystko było w porządku do momentu wyjeżdżenia paliwa do polowy baku,problem powrócił i auto zaczęło s powrotem przerywać i tryb awaryjny.
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ??

Kuba Stefan

SuperMechanior
Punktów
24
Miasto
3Miasto
Mam taki pomysł;miałem podobne przypadki w naszej Suzi i się okazało iż ten typ silnika wymaga regulacji zaworów(płytkami). Przymierzałem się kiedyś do zakupu takiego Mondzia i wiem że i on ma zawory płytkowe-proponuję Ci sprawdź luzy,bo wydechy mogły się podeprzeć.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Mam taki pomysł;miałem podobne przypadki w naszej Suzi i się okazało iż ten typ silnika wymaga regulacji zaworów(płytkami). Przymierzałem się kiedyś do zakupu takiego Mondzia i wiem że i on ma zawory płytkowe-proponuję Ci sprawdź luzy,bo wydechy mogły się podeprzeć.

Nie trzymałby wolnych obrotów wtedy

dinkam

Początkujący
Punktów
0
Miasto
AAchen
Nie mam gazu w tym aucie.Co do błędów,to wyskakuje tylko sonda lambda pierwsza(nie pracuje). Została wymieniona,BOSCH-ki zamiennik 250zl.,lecz problem nie znikną.I żadnych błędów nie ma. Spróbuje EGR-a wyczyścić,jak kolega pisał wyżej może pomorze.
Pozdrawiam

soloriens

SuperMechanior
Punktów
74
w tym aucie EGR pada często ,ale gdyby padł to miałbyś błąd zapisany , możesz odłączyć go i zobaczysz co się dzieje , domyślam się że okablowanie sondy sprawdzone ,pompa paliwa dobrana z placu czy z nówka sztuka?

michalck81

Początkujący
Punktów
2
Miasto
k/Kielc
Skoro problem pojawił się po wyjeżdżeniu baku do połowy to sprawdziłbym odpowietrzanie baku. Odkręć korek wlewu aby się ciśnienie wyrównało i sprawdź czy pomogło.

dinkam

Początkujący
Punktów
0
Miasto
AAchen
Okazało się że w baku było błoto! !!!! Czyszczenie baku pomogło, auto odzyskało moc, dobrze jest jeszcze wyczyścić zawór AGR i rurę co idzie do klektora.
To tyle w tym temacie i zamykam go.

Do góry Bottom